Suomalainen kuskasi kolme australialaista Päijänteelle, sitten alkoi ihmettely: ”Jouduin kaivamaan valokuvan todisteeksi, että uskoivat” - Matkat - Ilta-Sanomat

Suomalainen kuskasi kolme australialaista Päijänteelle, sitten alkoi ihmettely: ”Jouduin kaivamaan valokuvan todisteeksi, että uskoivat”

Kokosimme jälleen yhteen ulkomaalaisten ihmettelyjen aiheita Suomesta.

Amerikkalaismies puolestaan nautti Suomesta ja saunasta ja teki havainnon kahden maan kulttuurieroista.

26.7.2020 19:30

Kokosimme aiemmin tässä kuussa yhteen lukijoiden toinen toistaan hauskempia tarinoita ulkomaalaisten vieraiden kokemuksista ja kummastuksen aiheista Suomessa.

Juttu keräsi satoja ja satoja kommentteja, joissa keskustelu ja kokemustenvaihto jatkui. Monella riitti kerrottavaa saman aiheen ympäriltä.

– Vappuaattona laivoilla Helsingin Kauppatorille saapuvat ulkomaalaiset ihmettelevät paikatuissa haalareissa ja merimieslakissa vellovaa kansaa, kirjoitti eräs lukija.

Se, mikä itselle omassa kotimaassa voi tuntua selvältä asialta, voikin olla turistille kokemus, jonka hän muistaa loppuelämänsä.

Kokosimme alle eri maanosista tulleiden turistien ihmetyksen aiheita Suomen-vierailulla.

Italialaiset sukulaiset ihmettelivät, miten suomalainen pulla voi olla niin hyvää.

Näitä asioita eurooppalaiset turistit ovat ihmetelleet: ”Täällä on täysi hiljaisuus”

– Hollantilaiset ystävämme ihmettelevät aina Suomessa vallitsevaa hiljaisuutta. Asumme pikkukaupungin lähellä maaseudulla. Hollantilaiset ovat kertoneet, että heidän kotimaassaan kuuluu aina taustalta autojen ja hälytysajoneuvojen ääniä. Heidän mielestään Suomessa on täysi hiljaisuus.

– Englantilainen ystävämme ihmetteli hyttysiä. Hän epäili, voiko niistä saada jonkin taudin ja olisiko hänen pitänyt ottaa jokin rokotus niiden vuoksi. Hän myös ihmetteli, miten uskallamme asua Suomessa, sillä luuli metsäpalojen olevan arkipäivää täällä.

– Naisten kokopäivätyö aiheutti ihmetystä hollantilaisissa kollegoissa. Ylipäänsä naiset johtajina tai teknisellä alalla olivat heistä suuri hämmästyksen aihe.

Erään lukijan mielestä saunan lämmittäminen on asia, jossa suomalaista ei tulla neuvomaan.

– Joitain vuosia sitten eräs puolalainen kaveri tuli kyläilemään ja lähdimme kesän kunniaksi mökille. Illalla lämmitimme saunan, ja puolalainen kaveri tykkäsi kovasti saunoa. Sauna taisi olla lämmin aamusta iltaan koko viikon, sillä myös järvessä uinti oli hänestä ihanaa. Puolalainen auttoi halkojen hakkaamisessa ja hakkasi niitä liiterissä joka päivä pyytämättä. Eräänä päivänä hän sanoi minulle, että näyttää miten halot laitetaan saunan pesään oikeaoppisesti. Siinä vaiheessa sanoin, että tee mitä lystäät, mutta älä ikinä tule neuvomaan suomalaista saunanlämmittämisessä. Puolalainen hieman ihmetteli, miksi asia oli niin tärkeä. Onneksi olemme edelleen ystäviä.

– Italialaiset sukulaiset ja tuttavat ovat aina viihtyneet Suomessa ja ihmetelleet sitä, kuinka hyvää suomalainen ruoka on – erityisesti paistetut silakat ja tuore, itseleivottu pulla.

Näitä asioita aasialaiset ja australialaiset ovat ihmetelleet: ”Voiko järvellä tosiaan ajaa autolla?”

– Korealainen tuttuni tuli aikoinaan useasti Suomeen. Ensimmäisen kerran hän vieraili Helsingissä lämpimänä vappuaattona. Joka paikassa oli ihmisiä. Seuraavan kerran hän tuli Suomeen juhannusviikolla, ja jouduin selittämään, että kyllä täällä edelleen asuu ihmisiä. Kaikki tuntuivat vain olevan muualla kuin Helsingissä.

– Aasialainen tuttavani ihmetteli ensimmäistä kertaa Helsingissä käydessään, missä keskusta ja kaikki ihmiset ovat. Hän oli juuri astunut Helsingin Rautatieaseman pääovista ulos.

Australialaiset eivät meinanneet millään uskoa, että talvella järven päällä voisi teoriassa ajaa autolla – jos jää kestää.

– Noin kymmenen vuotta sitten kuskasin kolme australialaista kaveriani Päijänteelle. Pysäytin veneen keskelle tyyntä järvenselkää ja otin kauhalla pitkän huikan puhdasta järvivettä. Australialaiset ihmettelivät, voiko noin toisiaan tehdä. Lopulta he joivat itsekin vettä. Leuat loksahtivat kuitenkin todella auki vasta, kun totesin että tässä samassa kohtaa voisimme puolenvuoden päästä ajaa autolla. Jouduin kaivamaan mökiltä muutaman talvisen valokuvan todisteeksi, että uskoivat.

– Ajan taksia, ja kerran taksini tilasi australialais-amerikkalainen pariskunta. Oli helmikuu. He toivoivat pääsevänsä Rauhaniemen kansankylpylään eli uimaan. Varmistin, että tarkoitatteko varmasti paikkaa, jossa oli avanto. ”Yes!”, he hihkaisivat. Perillä kävin kysymässä työntekijältä, puhuuko hän englantia ja voisiko neuvoa pariskuntaa. Rouva lupasi avustaa. Palasin pariskunnan luo ja kerroin terveiset. Pariskunta kuvasi ja videoi ihmisiä luistelemassa, hiihtämässä ja uimassa. Saattoi olla hieman eksoottista heille, jotka olivat tottuneet pelkkään aurinkoon ja hiekkarantaan!

Rauhaniemen kansankylpylä avantoineen ja luistelevine ihmisineen lumosi turistipariskunnan helmikuussa.

Näitä asioita etelä-amerikkalaiset ovat hämmästelleet: ”Sanoja tulee kuin konekivääristä!”

– Latinalainen ystäväni ihaili Suomen kieltä. Hänestä oli ihmeellistä, että nopeasti puhuessaan suomalaisilta tulee sanoja kuin konekivääristä. Hänestä suomen kieli taas kuulosti hitaasti puhuttuna oopperalta, ehkäpä pitkien vokaalien takia.

– Aikoinaan Chilestä asti vierailulle tulleet tuttavat rakastuivat Helsinkiin ja Kontulaan, jossa perheeni asui. Siskonmakkarakeitto maistui heille paremmin kuin hyvin. He eivät ehkä ihmetelleet Suomea, mutta ihmettelin ilokseni heidän avoimuuttaan ja hyvää kokemustaan. Mitään nirsoilua ei ollut, vaikka kulttuurit ovat monin tavoin erilaiset.

Yhdysvalloista Suomeen lomalle tullut poika hämmästeli Suomen kauneutta ja muutti maahan aikuisena.

Nämä asiat ovat herättäneet kummastelua pohjois-amerikkalaisissa: ”Meillä oltaisiin jo putkassa”

– Joitain vuosia sitten amerikkalaismies oli Karjalassa ensi kertaa. Opetimme hänet saunomaan ja istumaan pihalla alasti saunan jälkeen. Tarjoilimme kylmää Koskenkorvaa. Kolmannella saunakerralla hän sanoi, että Suomi on varsinainen paratiisi. Hän ihmetteli tapojamme, ja sanoi että Amerikassa olisimme jo putkassa.

– Floridasta saapuneet vieraamme ihmettelivät tapaamme mennä mökillä järveen uimaan. Eivät kuulemma uskaltaneet uida saunan jälkeen, sillä kaislikosta voisi ilmestyä alligaattoreita. Siinä eivät järkipuheet auttaneet…

– Amerikkalaisvieraamme ihmettelivät kesäyön valoisuutta. Olivat aivan otettuja, kun aurinko paistoi yöllä. He ihmettelivät, miten Suomessa pystyy nukkumaan kesällä.

Floridalaiset pelkäsivät alligaattoreita.

– Sukulaispoikamme Amerikasta vieraili ensi kertaa Suomessa 17-vuotiaana. Hän ihmetteli vanhemmilleen, miksei häntä ole aiemmin tuotu Suomeen. Poika lumoutui täysin Suomesta. Hän saunoi kuin aikamies ja ui järvessä monta kertaa. Hän lumoutui myös Suomen luonnosta ja mato-ongella istumisesta. Kyseinen poika muutti aikuiseksi tultuaan Suomeen.

Washingtonissa asuva tuttava nauroi katketakseen Helsingin liikenneruuhkille. Lukija ei ole aivan varma, miksi.

– Puhuin joskus Washingtonissa asuvalle amerikkalaistutulleni Helsingin liikenneruuhkista. Hän ihmetteli kokemuksiani ja nauroi vedet silmissä.

Oletko kuullut vastaavanlaisia kommentteja? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?