Maarit Rasi - Matkat - Ilta-Sanomat

Tunnetko jo Etelä-Karjalan Monacon? 11 täydellistä matkavinkkiä kesä-Suomen roadtripille

Kesä-Suomi on täynnä kauniita kohteita. Kokosimme yhteen matkavinkit länsirannikolle ja Itä-Suomeen.

Kesäinen Suomi odottaa!

25.6.2020 15:55

Mitä ihmettä Suomessa voi muka tehdä?

Oli syynä sitten tylsän koronakevään myrkyttämä mieli tai silkka mielikuvituksen puute, tunnustan ajatelleeni kotimaanmatkailusta negatiivisesti.

Ajatusvääristymä korjaantui kesäkuun alussa, kun lähdimme roadtripille Suomen länsirannikolle ja Itä-Suomeen. Vastassa oli Suomi, joka vei sydämen mennessään!

Roadtrip Suomessa oli elämys. Kesäkuussa upein matkailuelämys on kaunis luonto.

Suurin nähtävyys oli kukoistukseensa puhjennut luonto. Pikkupaikkakuntien uimarantoja, peilityyniä järviä ja hiekkadyynejä putkahteli eteen tuon tuosta.

Matkan varrelle mahtui myös perinteisempiä matkakohteita. Nämä tärpit sopivat vanhojen puutalojen, kahviloiden ja luontomatkailun ystäville.

1. Tammelan talo, Rauma

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin, yhtenäisin ja parhaiten säilynyt vanha puukaupunkialue, ja siksi maamme ykköskohteita, mikäli sattuu rakastamaan vanhoja puutaloja.

Tahraaminen on ankarasti kielletty, kertoo Vanhan Rauman kyltti.

Matkatekemiseksi riittää Vanhassa Raumassa haahuilu, mutta kannattaa myös kurkkia pihojen perälle. Osoitteessa Eteläpitkäkatu 17 sijaitsee Tammelan talo, jossa voi tutustua Vanhan Rauman puurakennuksiin soveltuviin korjaustekniikoihin. Löytyypä yhdestä huoneesta myös tapettiseinä, jossa esitellään tapettitrendejä eri vuosikymmeniltä.

2. Yyterin Herrainpäivän rannat

Yyteri on ihana, mutta päärannalla moneen otteeseen käyneelle jo vähän kulunut kohde.

Kohteesta saa paljon enemmän irti, kun siirtyy tutuilta kulmilta Yyterin pohjoisosaan Herrainpäivän rannalle tai hiekkakuopille. Niemessä sijaitsee myös lyhyt mutta kaunis luontopolku.

Yyterissä on rauhallista, jos valitsee paikkansa oikein.

Totutuilta poluilta poikkeaminen näyttää alueen aivan uudessa valossa.

3. Ulrika Eleonoran kirkko, Kristiinankaupunki

Cittaslow-kaupunki Kristiina on houkutellut asukkaita jäämään seudulle kunnioittamalla perinteitä ja historiallisia arvoja. Täällä liputetaan hyvän elämän puolesta.

Tunnelma välittyy myös matkailijalle. Kristiinankaupungissakin parasta antia on nuokkuvan puutalokaupunginosan kujilla käveleminen.

Kristiinankaupungissa mieli rauhoittuu. Kauneutta on kaikkialla.

Vaikka kirkkokäynnit yleensä kyllästyttäisivät, Kristiinankaupungin Ulrika Eleonoran kirkkoa ei saa jättää väliin. Sen vino ulkomuoto on nähtävyys itsessään.

Ulrika Eleonoran kirkkoa ei kannata jättää väliin.

Kirkko oli hylättynä useita vuosikymmeninä, kunnes se otettiin uudelleen käyttöön 1960-luvulla. Nykyisin Ulrika Eleonoran kirkko on ainoastaan kesäkäytössä.

4. Café Skorpan Pietarsaaressa

Onko Suomen mahtavin kesäkaupunki Pietarsaari? Kysymys jää pyörimään mieleen kesäkuisena torstai-iltana, kun saavumme elämää pursuavaan pikkukaupunkiin. Trendikkäät ravintolat ovat täynnä tyylikästä nuorisoa, ja yhdellä pihalla soitetaan jazzia.

Café Skorpan sijaitsee Pietarsaaressa Skatan alueella.

Tunnelma ei latistu, vaikka ilta vaihtuu aamuun. Skatan puutaloalueella sijaitseva Café Skorpan on saanut kehuja maan parhaimmista korvapuusteista. Suuntaamme siis sinne.

Makunautinto on täydellinen, etenkin kun pihalla soi livemusiikki, aurinko kutittaa sääriä ja kahvilasta kantautuu iloinen ruotsinkielinen puheensorina. Ihan kuin ulkomailla!

5. Vohvelikahvila ja Taideleipomo, Kokkola

Kokkolan ydinkeskusta ei sytytä, mutta aivan kuten missä tahansa muualla, myös täällä kannattaa mennä hieman syrjempään, jos haluaa löytää parhaat palat.

Vohvelikahvila ja Taideleipomo kruunaavat lomapäivän.

Vohvelikahvila ja Taideleipomo sijaitsevat museokorttelissa, vanhassa Forsnabban leipomossa. Vohvelit ovat maistuvia ja ympäristö hivelee esteettistä silmää.

6. Kalajoen Hiekkasärkät

Kalajoella takavuosina käyneet muistavat uinuvan matkakohteen. Enää paikka ei ole rauhallinen, mutta se on vain hyvä asia.

Kalajoen Hiekkasärkillä on nykyään vilkasta.

Alueelta löytyy moderneja vuokramökkejä, kaksi valtavaa leirintäaluetta, seikkailupuisto – ja oikeastaan mitä tahansa mieli tekee.

Mikään ei silti voita suurinta matkailuvalttia eli upeaa maisemaa.

7. Koskenlasku Ruunaan koskilla

Koukkaus lännestä itään muuttaa matkatunnelman kertaheitolla. Merimaisemat vaihtuvat järvimaisemiksi, kahvilat kioskeiksi.

Lieksan lähellä sijaitseva Ruunaa on yksi matkan kohokodista. Alue tunnetaan patikointimaastoistaan, mutta matkaan kannattaa lähteä myös niiden, jotka nauttivat kuohuista.

Koskenlaskijat saavat diplomin Ruunaalla.

Koskilasku kumiveneellä Ruunaan koskilla käsittää neljä eri koskea. Kolmen tunnin retken kruunaa koskikellunta, jossa virta vie uimareita pidemmän pätkän aina rannalle saakka.

Urheat osallistujat palkitaan tietenkin diplomilla.

8. Joensuun Taitokortteli

Elämää ei ole Kehä III:n ulkopuolella, sanoo ivallinen sanonta.

Viimeistään kesä-Suomessa sanonnan voi osoittaa vääräksi. Jokaisen kaupungin kohdalla tekisi mieli huudahtaa: ”Tänne haluan muuttaa!”

Joensuu on eläväinen kesäkaupunki.

Eläväinen on myös Joensuu.

Kierroksen voi aloittaa vaikkapa Taitokortteleista. Käsityö- ja kulttuurikortteli on oikea paikka tuliaisostoksille.

Rentoa chillailua etsivä voi suunnistaa Pielisjoen rannalle. Siellä sijaitsee viihtyisä Kahvila Rento, joka tarjoilee muun muassa itse tehtyjä smoothieita.

9. Punkaharju

Punkaharju kuuluu kansallismaisemiimme.

Harjumaisemat ovat niin komeita, ettei onnistuneeseen matkapäivään tarvita muuta kuin sopiva paikka järven rannalta ja itse tehdyt eväät.

Punkaharjulla ei tarvita muuta tekemistä kuin sopiva paikka järven vierestä.

Jos aikaa on enemmän, kannattaa piipahtaa myös Hotelli Punkaharjussa.

10. Imatran Kruununpuisto

Piipahdus Imatrankoskella kannattaa. Kruununpuistossa sopii kiinnittää huomiota kosken kohinan lisäksi myös kallioihin ja kiviin, joihin kuuluisat Imatran-kävijät ovat kaivertaneet nimikirjoituksiaan eri aikakausina.

Brasilian keisari Dom Pedro II:n nimikirjoitus on koskiuoman alapaviljongin vieressä.

Ennen Imatraa kannattaa poiketa myös Parikkalan Patsaspuistossa.

Imatran vieressä sijaitsee myös toinen huikea matkakohde, ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen perustama veistospuisto Parikkalassa. Käyskentely joogahahmojen vieressä on elämys.

11. Lappeerannan linnoitus

Alle kolmen tunnin päässä Helsingistä sijaitseva Lappeenranta on reissun suurin yllätys. Kaupunkia on kuvailtu Etelä-Karjalan Monacoksi, mutta kuvauksen uskoo vasta, kun viettää Lappeenrannassa juhannusaattoa. Vilinää ja kauniita ihmisiä riittää.

Lappeenrantaa kutsutaan Etelä-Karjalan Monacoksi.

Kesäpäivän saa Lappeenrannassa vietettyä rannan ympärille levittäytyvissä ravintolalaivoissa, kattojen katoille rakennetuilla terasseilla ja ylhäällä linnoituksella, jossa sijaitsee putiikkeja, ravintoloita ja museoita.

Lappeenrannan linnoitusalueella sijaitsee ravintoloita, puoteja ja museoita.

Reissupäivän kruunaa tuhti ateria. Paikalliset lihapiirakkaherkut Vety ja Atomi tai kermavaahdolla kruunattu vohveli pitävät nälän poissa seuraavaan päivään saakka.

Korjattu sana itärannikko sanaksi Itä-Suomi 25.6.2020 klo 22.32.

Missä on sinun kesäparatiisisi? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?