Onko kaikki muka jo koettu? 13 vähän erikoisempaa matkailutärppiä Suomen kesässä

Kesälomalla voi löytää myös kotimaasta uusia, yllättäviä nähtävyyksiä.

Tänä kesänä matkaillaan kotimaassa. Suomessakin riittää nähtävää, vaikka korona voi vielä rajoittaa aukioloa monessa paikassa. Jos perinteiset museot ja huvipuistot kyllästyttävät, löytyy kotimaastakin erikoisia ja persoonallisia matkailukohteita.

Ilta-Sanomat listasi yhteen kotimaan parhaat, erikoiset nähtävyydet.

1. Tytyrin elämyskaivos, Lohja

110 metrin syvyydessä vanhassa kalkkikaivoksessa tunnelma on hämärä ja jännittävä. Eriväriset valot värjäävät seiniä, ja paikka sopii myös lapsille. Ohjatut kierrokset jatkuvat kesäkuussa.

Lohjan Tytyrin kaivos.

2. Marskin salonkivaunu, Sastamala

Sastamalalaisen Kiskokabinetti-Shellin pihalla piilee todellinen yllätys: tyylikäs junanvaunu, jossa marsalkka Mannerheim neuvotteli, ruokaili ja tapasi Hitlerinkin sota-aikana. Ilmainen sisäänpääsy.

Marskin salonkivaunu.

3. Valamon luostari, Heinävesi

Ortodoksiluostarissa voi ihailla luostarin kullanhehkua ja ikoneita, metsähautausmaata ja maistella luostarin omia viinejä.

Valamon luostari.

4. Petäjäveden kirkko, Petäjävesi

Paanukattoinen vanha puukirkko on pitänyt harvinaisen hyvin 1700-lukuisen tunnelmansa. Sen rakensi aikoinaan tottelematon talonpoika.

Petäjäveden kirkko.

5. Ukko-Pekka, Kouvola

Höyryjunalla voi matkustaa vanhan maailman malliin. Kyytejä järjestetään eri puolilla niin etelässä kuin Oulun seudulla asti.

Vuonna 2017 Luumäen juna-asemalta lähti Pehr Evind Svinhufvudin palatuksen satavuotispäivän kunniaksi höyryjuna kohti Helsinkiä.

6. Resiinaretki, Jokioinen

Museorautatiellä pääsee tositoimiin, kun vuokraa resiinan ja pumppaa menemään. Resiinaan mahtuu 2–4 henkeä, ja retki kannattaa varata etukäteen.

Jokioisten vanhat kapeat kiskot.

7. Tankavaaran kultakylä, Sodankylä

Tankavaarassa pääsee etsimään kullanhippuja ja tutustumaan kullanhuuhdonnan pitkään historiaan Lapissa. 30.7.–2.8. pidetään kullanhuuhdonnan SM-kisat.

Tankavaaran kultakylä.

8. Hyrsylän mutka, Lohja

Aira Samulinin karjalaistyyppinen hirsilinna on nyt kiinni, mutta maitolaiturilta voi ottaa kartan ja kierrellä alueella vapaasti katsomassa paikkoja.

Alueella on höyryveturi ja hevospatsas, kirkkoreki ym. talonpoikaisesineistöä.

Aira Samulinin Hyrsylän mutkan päärakennus.

9. Ollinmäen viinitila, Mikkeli

Eteläsavolainen viinitila, josta voi ostaa mukaan mm. marja- ja omenaviinejä tai siidereitä. Punamultaisella maatilalla toimii ravintola, baari, ja siellä voi myös yöpyä.

Ollinmäen viinitila.

10. Paimion parantola, Paimio

Alvar Aallon kansainvälisestikin kohuttuun funktionalismin mestarityöhön voi tutustua yksityiskierroksella tai koronatilanteen salliessa sunnuntaisin järjestettävillä yleisökierroksilla.

Paimion tuberkuloosiparantola on Alvar Aallon kenties merkittävin työ.

11. Fiskarsin ruukkikylä, Raasepori

Idyllisessä pikkukylässä piisaa näyttelyitä, käsityöläiskauppoja ja kahviloita. Alue oli 1600-luvulta eteenpäin yksi Suomen raudanvalmistuksen pääkeskuksista.

12. Mathildedalin kylä, Salo

Teijon kansallispuiston kupeessa olevassa idyllisessä kylässä voi hiljentyä, nautiskella kahviloissa ja ravintoloissa ja kierrellä käsityöläisten puodeissa. Kahviloita aukeaa kesäkuussa, noutokahvia saa toukokuussa viikonloppuisin.

13. Kuusankosken taideruukki, Kouvola

Satavuotias ruukkivanhus kätkee sisäänsä käsityöläispuoteja ja näyttelyjä. Kovan luokan artistit keikkailevat paikassa usein.

Mikä on sinun paras erikoinen matkavinkkisi kotimaassa? Jaa se alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?