9 ihanaa puistoa ja kartanoa kotimaan kesäretkellä – yksi niistä on parhaimmillaan juuri nyt

Kesäloman saa kulumaan ihanien lähimatkakohteiden parissa.

Tänä kesänä matkaillaan kotimaassa. Suomessakin riittää nähtävää, vaikka korona voi vielä rajoittaa aukioloa monessa paikassa.

Ilta-Sanomat listasi yhteen kotimaan hienoimmat puistot ja kartanot.

1. Träskända, Espoo

Aurora Karamzinin aiemmin omistaman kartanon puisto on kaunista ulkoilumaastoa ja yksi Espoon vanhimmista luonnonsuojelualueista. Keisarikin kävi täällä! Luontopolulla voi tutustua puutarhakulttuuriin ja lehtoluontoon, johon kuuluu vanhoja jalopuita ja harvinaisia lajeja.

Träskändan kartano Espoossa.

2. Alppiruusupuisto, Helsinki

Alppiruusut eli rhododendronit kukkivat lähes kaikissa väreissä ja lajeissa Helsingin Haagassa sijaitsevassa puistossa, joka oli alun perin yliopiston kasvinjalostuksen koealue. Kukinta on parhaimmillaan kesäkuun alkupuolella, ja sitä voi seurata peräti kukkienkatselulavalta.

Alppiruusut kukkivat kauneimmillaan juuri nyt!

Alppiruusupuisto.

3. Sapokan puisto, Kotka

Suuressa merenrantapuistossa voi paitsi käyskennellä pienvenesatamassa myös ihailla 20-metristä vesiputousta, näyttäviä istutuksia ja patsaita. Hämärällä puiston palkittu valaistus pääsee oikeuksiinsa.

Sapokan vesipuisto.

4. Arbotarium Mustila, Kouvola

Arbotarium eli puulajipuisto perustettiin Mustilan kartalon alueelle jo 1902, kun valtioneuvos A. F. Tigerstedt tahtoi tutkia, miten ulkomaiset lajit pärjäävät Suomessa. Nyt alueella kasvaa lähes sata havu- ja 130 lehtipuulajia sekä muita kasveja ympäri maapalloa.

5. Kultarannan puutarha, Naantali

Presidentin kesäasunnon satumaiseen puutarhaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla, joilla voi kuulla myös sattumuksia eri presidenttien kesänviettotyyleistä.

Kultarannan puutarha.

6. Botania, Joensuu

Botanian kasvitieteellisessä puutarhassa voi sukeltaa tropiikkiin, höpöttää Juuso-kakadun kanssa ja ihailla suurta perhostarhaa. Myös aisti- ja lastenpuutarha.

7. Parikkalan patsaspuisto, Parikkala

Rehevässä patsaspuistossa on yhteensä huimat 560 Veijo Rönkkösen tekemää patsasta, joista monet kuvaavat ihmisiä mutta eivät kaikki. Paikalle voi tulla vapaasti ja maksaa pienen sisäänpääsymaksun keräystolppaan tai tekstiviestillä. Sijaitsee aivan Kutostien vieressä.

Parikkalan patsaspuisto.

8. Kenkävero, Mikkeli

Komeassa pappilamiljöössä voi kierrellä puutarhassa tai näyttelyissä tai herkutella ravintolan puolella. Pihapiiri ulottuu Saimaahan, ja sieltä löytyy myös piilopirtti, jossa Joulupukin kerrotaan viettävän lomansa.

Mikkelin Kenkävero.

9. Mustion linna, Raasepori

Kartano on Suomen komeimpia ja alun perin peräisin 1600-luvulta. Sisätilat on suljettu, mutta suuressa puistossa voi käyskennellä ja kuvitella itsensä historiallisen draaman päähenkilöksi.

Mustion linna. Keltainen päärakennus ja valkoinen Edelfelt-siipirakennus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?