5 meille tavallista asiaa, jotka saattavat olla Suomeen saapuvalle turistille pieni shokki - Matkat - Ilta-Sanomat

5 meille tavallista asiaa, jotka saattavat olla Suomeen saapuvalle turistille pieni shokki

Kaukaa tulevalle matkailijalle Suomi voi olla aivan liian ainutlaatuinen ja omintakeinen kolkka, kirjoittaa ulkomailla jo 20 vuotta asunut Mira Jalomies.

Suomi voi olla ulkomaalaiselle todella hätkähdyttävä kokemus.

28.5.2020 18:10

Suomi-matkailu vaatii keneltä tahansa vähän omatoimisuutta, useimmiten kohtuullisen paksua lompakkoa sekä jo ihan ilmastonkin sanelemaa extreme-asennetta.

Mutta varsinkin jostain kauempaa maahan saapuvalle ulkomaalaismatkailijalle Suomi on aikamoinen haaste muutamalla muullakin tavalla.

Hän joutuu nimittäin kohtaamaan – mahdollisesti ensi kertaa elämässään – muun muassa tällaisia asioita:

1. Kuusikon, joka ei lopu koskaan

Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuminen ilmojen halki on ensikertalaiselle järisyttävä kokemus. Ensin ei näy mitään – ei mitään muuta kuin kilometrin paksuudelta pelkkää pilveä. Kun pilviverho vihdoin repeää, ehtii lentokoneen ikkunasta katsella maisemia noin puolen minuutin ajan ennen kuin kone tömähtää kiitoradalle.

Siinä ajassa ehtii havainnoimaan, että joka suunnalla levittyy metsää, valtavasti kuusikkoa – eikä siis monellekaan kaukomaan tulijalle mitään tuttua ja turvallista, kuten matelevia autoletkoja, pilvenpiirtäjien tiheiköitä tai kymmeniä kilometrejä jatkuvien tehdashallien, sekalaisten asuinalueiden, hökkeleiden ynnä muiden rakennusrumilusten siluetteja valoineen, kuten niin monien muiden maiden pääkaupunkiseuduilla.

Tulija oivaltaa heti, että tämä maa ei ole vain yksi muiden joukossa: Suomi on erilainen.

2. Hiljaisuuden, joka alkaa välittömästi

Se vyöryy päälle samalla hetkellä, jolloin tulija astuu lentokenttäterminaaliin. Miten voi jossakin, jossa on niinkin paljon ihmisiä pienessä tilassa, olla niin hiljaista? Mieti, millainen kriisin paikka hetki on esimerkiksi eteläeurooppalaiselle, joka ajatteleekin kovemmalla volyymilla kuin mitä suomalainen puhuu.

Yhtäkkiä pienetkin äänet kuuluvat; vieruskaverin kuiskaus, lintujen laulu.

Tuon ihmeellisen hiljaisuuden mahdollistamana hän saattaa kuulla ensi kertaa korvissaan oman normaalin puheäänensä, joka yhtäkkiä kuulostaa karjunnalta.

3. Ilman, jonka harmaus on petollista

Voi niitä intialaisia, kiinalaisia ja muita maailman supersaastuneiden tienoiden asukkeja, jotka huokaisevat ensin helpotuksesta – pahaa aavistamatta – nähdessään Suomen ilman harmauden. Mahtaa olla sitä perusteellisempi järkytys sekä hengityselimistölle että mielelle, kun he tajuavat, että kyse on aidosta kosteudesta ja ihan oikeista pilvistä, eikä mukavan kotoisasta saastesumusta.

Jo ensimmäinen henkonen ulkoilmassa saattaa olla kohtalokas. He saattavat saada ärhäkän raitisilmamyrkytyksen, lukeutuuhan Suomen ilma WHO:n mukaan maailman puhtaimpiin.

4. Luovasti hullut ihmiset, joilla on vähän outo huumorintaju

Suomen kesä on ulkomaalaiselle erityisen riskialtista matkailuaikaa. Silloin saattaa joutua keskelle jotain tavallista suomalaista MM-kesäkisaa, kuten eukonkantoa, suopotkupalloa, ilmakitaransoittoa tai rautakankikävelyä. Lapsellista, idioottimaista, nerokkaan omaleimaista, inspiroivaa – mistä sen voi varmuudella tietää, mitä he tuollaisesta ajattelisivat.

Mutta vaarana on, että tuollaisen tapahtuman jälkeen Suomi ei hevillä unohdu, huku massaan, eikä sekoitu naapurimaihinsa.

5. Luonnon, joka kuuluu kokea niin toisella tavalla kuin muualla

Osaatko kuvitella, miltä jostakin metropolin asukista tuntuu, kun hän päätyy mökkijärven rannalle keskelle ei mitään, maisemaan, jossa ei näy ristin sielua? Se voi olla hänen elämänsä järkyttävin hetki.

Aivan käsittämätön on pelkkä ajatuskin siitä, että hän lähtisi kävelemään metsäpolulle yksinään, ilman turvallisen äänekästä ihmislaumaa ja opasta sekä asfaltoitua metsätietä.

Vihoviimeinen virhe olisi yllyttää ulkomaalainen Kainuuseen bongailemaan ja kuvailemaan karhuja, villin luonnon keskelle, ilman parin sadan muun ihmisen seuraa kuten on tapana vastaavanlaisissa luontobongaustilanteissa monessa muussa maailmankolkassa.

Nimittäin kuin alkujärkytys ja pelko väistyvät, saattaa olla, ettei suomalaisen luontokokemuksen jälkeen olisi enää paluuta siihen entisenlaiseen.

Ps. Jos joku ulkomaalainen kuitenkin Suomeen tulee, pitäisi häntä ainakin selvästi varoittaa, että hän matkailee täysin omalla vastuulla. Että ei ole sitten mitenkään Suomen tai meidän suomalaisten syy, kun maa kaikessa erilaisuudessaan ja omaperäisyydessään kolahtaakin oikein kunnolla.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran Facebook-sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?