4 suomalaista reissaajaa maailmalta kertoo, miten koronavirus näkyy turistikohteissa - Matkat - Ilta-Sanomat

4 suomalaista reissaajaa maailmalta kertoo, miten koronavirus näkyy turistikohteissa

Balin naapurisaari Nusa Penida kuvattuna tammikuussa 2020 ja maaliskuussa 2020.

Julkaistu: 13.3. 16:02

Maailman matkakohteissa olevat reissaajat kertovat, miten koronavirus näkyy turistikohteissa.

Ulkoministeriö ilmoitti eilen nettisivuillaan, että nyt ei ole syytä matkustaa ulkomaille. Koronavirus on levinnyt maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, joten koronaviruksen saamisen riski on kohonnut ministeriön mukaan koko maailmassa.

Maailmalla liikkuu kuitenkin paljon suomalaisia, jotka ovat olleet reissussa jo pidemmän aikaa. Kysyimme maailmalla parhaillaan olevilta suomalaisilta, miten koronavirus näkyy suosituissa turistikohteissa.

Taiwan: Käsidesiä on tarjolla kaikkialla

Parhaillaan Taiwanissa lomaileva Maria on ollut reissussa joulukuusta lähtien. Alun perin naisen tarkoituksena oli jatkaa reissaamista touko-kesäkuulle saakka, mutta Ulkoministeriön matkustustiedote ja Euroopan paheneva koronavirustilanne saattavat muuttaa matkan kulkua.

Taiwanissa koronavirustartuntojen määrä on toistaiseksi vähäinen, mutta virus näkyy silti arjessa päivittäin.

– Suurin osa ihmisistä käyttää kasvomaskia, me mukaan lukien. Käsidesiä on tarjolla asiakkaille käytettäväksi kaupoissa, ravintoloissa, kauppakeskuksissa ja hissien edustoilla. Joidenkin ravintoloiden ja nähtävyyksien työntekijät mittaavat lämmön ja antavat käsidesiä sisään tultaessa. Myös televisiossa pyörii käsienpesuohjeita ja neuvoja siitä, mihin tulee soittaa, mikäli oireita esiintyy, Maria kuvailee.

Siivousvälineitä kuvattuna Taiwanin pääkaupunki Taipeissa sijaitsevassa koulussa.

Marian mukaan Taiwan on rajoittanut maahantuloa riskimaista kuten Kiinasta ja Etelä-Koreasta hyvissä ajoin. Taiwan on ottanut käyttöön myös 14 vuorokauden karanteenin tietyistä maista.

– Lievänä toimenpiteenä voi olla suositus käyttää kasvomaskia, mitata kuumetta ja pitää kirjaa menoista 14 vuorokauden ajan varmuuden vuoksi.

Matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet Taiwanissa turistien määrään, mutta ihmiset eivät Marian mukaan ole paniikissa.

– Kaupat ja palvelut ovat auki normaalisti.

Bali, Indonesia: ”Jos emme seuraisi mediaa, emme tietäisi viruksen etenemisestä mitään”

Indonesian Balilta tavoitettu Emilia, 29, kertoo olleensa matkalla jo viime syyskuusta lähtien. Indonesia on reissun yhdeksäs maa. Balilla Emilia on ollut kuukauden.

Bali tunnetaan äärimmäisen suosittuna turistikohteena, jossa on Emilian mukaan kuitenkin nyt vähemmän turisteja kuin yleensä. Muuten koronavirus ei näy lomasaarella juuri mitenkään. Esimerkiksi kaupat, ravintolat, kuntosalit ja koulut ovat auki aivan normaalisti.

– Jos emme seuraisi suomalaista ja kansainvälistä mediaa, emme tietäisi viruksen etenemisestä juuri mitään, Emilia kertoo Ilta-Sanomille.

Kysyimme turistikohteissa olevilta suomalaisilta, näkyykö koronavirus katukuvassa matkakohteissa.

Suomalaismatkailija aikoo olla Balilla vielä kaksi kuukautta. Koronauutisointi on kuitenkin saanut Emilian miettimään, kannattaisiko kotiinpaluuta aikaistaa mahdollisten matkustusrajoitteiden takia.

– Mitä jos jäämmekin tänne karanteeniin? Ulkoministeriö on kuitenkin ohjeistanut, että matkustamista tulisi välttää, joten seuraamme tilannetta täällä. Vessapaperiakin löytyy vielä kaupoista, Emilia heittää.

Sri Lanka, Hikkaduwa: ”Mitään suojautumista tai hamstraamista emme ole nähneet”

– Korona ei näy täällä mitenkään. Kaupoissa, rannoilla ja ravintoloissa elämä sujuu täysin normaalisti. Mitään suojautumista tai hamstraamista emme ole nähneet, kertoo Sri Lankan Hikkaduwassa lomaileva Kirsti Vehmaa.

Turisteja on Sri Lankan Hikkaduwassa aiempaa vähemmän, mutta paikallisten mukaan syynä ovat vuoden 2019 pommi-iskut, ei korona.

Turisteja on Hikkaduwassa aiempaa vähemmän, mutta paikallisten mukaan syynä ovat vuoden 2019 pommi-iskut, ei korona.

Vehmaan kahden viikon loma Sri Lankalla päättyy sunnuntaina, alkuperäisen suunnitelman mukaan. Lentokentällä saattavat olla vastassa samat koronaviruksesta kielivät laitteet kuin menomatkallakin. Matkailijoita mitataan lentokentällä nimittäin lämpökameroin.

Bali ja Raja Ampati, Länsi-Papua: ”Indonesian tilanne huolettaa”

Terveiset päiväntasaajalta -blogista tuttu Sandra Pesonen, 31, asuu parhaillaan Länsi-Papualla Raja Ampatin alueella, jossa hän työskentelee matkailualalla. Tällä hetkellä Pesonen lomailee kuitenkin Balilla, jossa koronavirusta tuskin huomaa.

– Balilla ei ole suljettu tietääkseni mitään paikkoja tai tapahtumia. Monet ravintolat ovat kuitenkin lisänneet yleisiin tiloihin käsidesiä tai laittaneet lapun, etteivät kättele asiakkaita koronan takia.

Tartunnoista raportoidut määrät ovat Pesosen mukaan niin vähäisiä, että niitä on vaikea uskoa.

– Viimeaikaisten Euroopan uutisten sekä ulkoministeriön matkustuskehotusten takia Indonesian tilanne huolettaa. Moni on joutunut perumaan matkansa, ja se näkyy Indonesiassa vähäisenä turistien määränä. Vaikkei koronavirus siis näkyisikään täällä Indonesiassa konkreettisesti sairastuneiden määrissä, on sillä kuitenkin mittavat vaikutukset paikallisten elämään.

Pesonen toivoo, että hotellit selviävät vaikeista ajoista ja työntekijät saavat pitää työpaikkansa.

– Jos epidemia jatkuu pitkään, se vaikuttaa suoraan tietenkin paikallisten työllisyyteen, mikä luo pitkäaikaisia ongelmia jo valmiiksi köyhiin maihin.

Korona vaikuttaa myös Pesosen omiin matkasuunnitelmiin. Alunperin Pesosen oli tarkoitus lentää Balilta Indonesian toiselle saarelle työnantajan perhettä tervehtimään, mutta ylimääräinen reissu jää nyt välistä.

–  Emme halua asettaa vanhempia ihmisiä hänen perheessään vaaraan, joten suuntaamme tänä iltana takaisin Länsi-Papualle kotisaarellemme odottelemaan viruksen hiipumista.

Pesonen toivoo, ettei joudu jäämään jumiin minnekään lentojen peruuntumisten tai viruksen leviämisen takia.

–  Voihan se olla, että tilanne on täällä Aasiassa rauhoittumaan päin, mutta ennen kuin se on varmaa, yritämme mekin välttää turhaa matkustamista täällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?