Malesian historiallisin kaupunki Malakka on suloinen sekamelska vähän kaikkea – ja juuri siksi niin hurmaava - Matkat - Ilta-Sanomat

Malesian historiallisin kaupunki Malakka on suloinen sekamelska vähän kaikkea – ja juuri siksi niin hurmaava

Malakan pääaukion rakennukset ovat Hollannin hallinnoimalta ajalta, 1600–1700 -luvuilta. Monissa rakennuksissa toimii pieniä historiallisia museoita.

Julkaistu: 15.3. 17:19

Unescon suojelukohde Malakka on Malesian historiallisin kaupunki; sekoitus vanhaa maailmaa ja nykypäivää, itää ja länttä, rosoa ja rempseyttä. Muinainen kauppamahti on muuttunut suosituksi matkakohteeksi, jonne pääsee niin Kuala Lumpurista kuin Singaporesta.

”Mikä biisi laitetaan?”, mies kysyy polkaistessaan polkupyörärikšansa, trishawn, vauhtiin. Kun suosikki ei heti tule mieleen, kuski valitsee omansa – ja napsauttaa volyymin kaakkoon. Aivan kuten kymmenet muut ympärillä sukkuloivat samanlaiset menopelit, tämäkin on koristeltu pehmoleluilla, muovikukilla ja muulla tilpehöörillä sekä iltaisin vilkkuvilla värivalonauhoilla.

Malakan tavaramerkkejä ovat näyttävästi koristellut polkupyörärikšat. Niillä voi tehdä kierroksen vanhassakaupungissa.

Poppi raikaa joka ajokista, useimmiten eri kappale. Möly on uskomaton, kun rikšajono kiertää pientä nähtävyyslenkkiään Malakan vanhassakaupungissa, Malesian länsirannikolla.

Muistoja Euroopan vallan ajalta

Ensi alkuun Malakan möly ja railakas meininki hämmentävät; ihan tällaista ei Unescon maailmanperintökohteelta osaisi odottaa. Mutta toisaalta: nyt ollaan Kaakkois-Aasiassa, eikä Euroopassa – vaikka kaupungin tunnusmaisimmat nähtävyydet vihjaavatkin ihan muusta.

Rikšojen kyydistä katsellaan viidensadan vuoden takaista portugalilaista linnoitusporttia, ja sen takana kukkulalla lymyäviä katolisen kirkon rauniota. Pääaukiota hallitsevat hollantilainen kaupungintalo, kirkko ja kellotorni, jotka hehkuvat syvän terrakotanpunaisina.

Malakan strateginen sijainti joen ja meren rannalla, Kiinasta aina Eurooppaan ulottuvien kauppareittien varrella teki kaupungista jo 1400-luvulla kansainvälisen kohtauspaikan. Enää kaduilla eivät hyöri mauste- ja muut kauppiaat, vaan turistit. Malakasta on kehkeytynyt vuonna 2008 annetun Unesco-statuksen myötä suosittu matkakohde, jossa on viikonloppuisin vilkasta.

Malakan sydän on tunnelmallinen Chinatown

Malakan kuhina keskittyy melko pienelle alueelle, historiallisiin kortteleihin joen molemmin puolin. Viehättävintä on Chinatownissa, jonka vanhoihin kauppiastaloihin on avattu viihtyisiä putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita, mutta josta löytyy yhä myös menneen maailman patinaa ja rosoa.

Kaunis arkkitehtuuri on hyvin säilynyttä. Koreimmat talot reunustavat Tun Tan Cheng Lock -katua, jonne vauraat kauppiaat ja menestyneet malaijilais-kiinalaiset perheet rakennuttivat kotejaan 1800–1900 -lukujen taitteessa, poimivat niihin vaikutteita lännestä, ja viimeistelivät ulkoa ornamenteilla ja värikkäillä kaakeleilla.

Chinatownista löytyy kaunista arkkitehtuuria ja kiinalaisia koriste-elementtejä.

Yhtä luksuskotia pääsee ihailemaan sisältä. Baba Nyonya Heritage Museumin huoneissa on vanhoja sukukalleuksia sekä eebenpuusta ja tiikistä tehtyjä huonekaluja, joihin on upotettu marmoria ja helmiäistä.

Temppelitkin ovat kauniita, eritoten 1600-luvulta juontuva Cheng Hoon Teng, jonka alttareille kiikutetaan hedelmävateja, ruokakippoja ja suitsukkeita. Jos astelee buddhalaispyhätöstä satametriä eteenpäin, kohoaa vieressä moskeija, ja heti naapurissa on hindutemppeli. Täällä on totuttu kulttuurien rinnakkaiseloon, ja katuakin kutsutaan osuvasti Harmony Streetiksi.

Torikojuja ja joenvarsibaareja

Viikonloppuiltaisin kiinalaiskaupunginosan pääkatu suljetaan liikenteeltä ja sen valtaavat tyypilliset kaakkoisaasialaiset markkinakojut, joissa myydään vaatetta, rihkamaa ja monenlaista syötävää. Väkeä on tungokseen asti.

Joenvartta koristavat värikkäät muraalit. Kadulla on myös pieniä baareja.

Rauhallista on sen sijaan läheisellä joenvarsikadulla, jota on viime vuosina kunnostettu ja koristeltu värikkäin seinämaalauksin. Iltapimeällä täällä voi istuskella rennoissa ulkoilmabaareissa, siemailla olutta ja katsella ohi puksuttavia risteilyveneitä.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Kaupungin malaijinkielinen nimi on Melaka, englantilainen nimitys on Malacca.

  • Malakkaa hallitsivat portugalilaiset 1500-luvun alusta 1640-luvulle, sitten hollantilaiset noin 150 vuotta. Brittien hallussa kaupunki oli 1820-luvulta Malesian itsenäistymiseen, vuoteen 1957 asti.

  • Kuala Lumpurista ja Singaporesta on hyvät bussiyhteydet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?