5 vaihetta, joiden avulla poistut koneesta oikeaoppisesti – lentoemännät kertovat - Matkat - Ilta-Sanomat

5 vaihetta, joiden avulla poistut koneesta oikeaoppisesti – lentoemännät kertovat

Lentokoneesta poistuminen on usein yhtä sekamelskaa. Ammattilaiset kertovat, miten lentokoneesta tulisi poistua niin, että se sujuu mahdollisimman vaivatta.

Julkaistu: 12.3. 12:57

Lentoemäntä muistuttaa, että merkkivalon sammuttua on ok nousta seisomaan, mutta muuten kannattaa hillitä menohaluja. ”Siirry käytävälle ja nappaa tavarasi vasta, kun on rivisi vuoro mennä”, lentoemäntä vinkkaa.

Lentomatkailu on ahdasta ja epämukavaa, joten ei ihmekään, että matkustajilta tuntuu loppuvan kärsivällisyys sen sileän tien, kun turvavyön merkkivalo sammuu ja on aika nousta penkistä uutta matkakohdetta ihastelemaan.

Tavallista on, että lentokoneessa alkaa laskeutumisen jälkeen varsinainen vipinä, kun matkustajat tunkeilevat käytävällä ja yrittävät noukkia käsimatkatavaroitaan hattuhyllyltä. Moni tungeksii jonossa, vaikka kaikki tietävät, että lentokoneen ovet eivät avaudu yhtään sen nopeammin, vaikka ovelle rynnittäisiin.

Matkailujulkaisu traveller.com.au haastatteli alan ammattilaisia matkailuetiketistä.

Näin lentokoneesta tulisi poistua oikeaoppisesti.

Vaihe 1: Pakkaa kevyesti ja kerää tavarasi ennen kuin kone laskeutuu

– Kun lentohenkilökunta ilmoittaa, että on aika laittaa elektroniikkalaitteet pois, on todella hyvä aika alkaa pakata laukkua, vinkkaa entinen lentoemäntä Abbie Unger.

Tarkista siis, oletko jättänyt jotakin istuintaskuun, kerää roskat kasaan ja mieti, oletko pakannut kaikki tavarasi mukaan. Esimerkiksi kannettavilla tietokoneilla on tapana jäädä lentokoneeseen yllättävän usein.

Pakkaa tavarat ajoissa. Näin et myöskään jätä tavaroitasi lentokoneeseen niin helposti.

Varmista siis ajoissa, että olet valmiina lähtöön. Moni unohtaa tavarat koneeseen siinä vaiheessa, kun turvavyömerkkivalo sammuu, vierustoverit nousevat ylös ja tunnet painostusta liikkua äkkiä pois paikoiltasi.

Sitä paitsi, kun muut liikkuvat ripeästi käytävällä, et halua olla se tyyppi, joka alkaa vasta tässä vaiheessa etsimään tavaroitaan, ja hidastaa näin muiden liikettä.

Vaihe 2: Istu paikoillasi siihen saakka, kunnes turvavyön merkkivalo sammuu

Kaikki tietävät, että koneessa ei halua olla yhtään ylimääräistä sekuntia, mutta jos hoppuilet liikaa, kone voi jopa pysähtyä, jolloin kukaan ei pääse ajoissa pois. Kyse on turvamääräyksistä.

– Meidän täytyy ilmoittaa kapteenille, jos matkustaja nousee paikoiltaan. Ilmailuviranomaiset eivät anna meille lupaa mennä matkustajasillalle, jos näin käy, lentoemäntä Jennifer ”Jaki” Johnson kertoo.

Kone liikkuu siis vasta, kun ylös noussut matkustaja on saatu takaisin paikoilleen.

Vaihe 3: Ole tietoinen jatkolennoistasi – sekä itsesi että muiden tähden

Jos pelkäät, että saatat myöhästyä jatkolennoltasi, älä odota siihen saakka, että pääset ulos koneesta ja alat panikoida asiaa vasta kentällä.

Kerro lentohenkilökunnalle tilanteestasi. He voivat auttaa sinua saamaan ajantasaista tietoa seuraavasta lennostasi ja siirtämään istuinpaikkasi lähemmäs uloskäyntiä, jotta pääset pois koneesta mahdollisimman pian.

Lentomatkustajaa voi helpottaa myös tieto, että yleensä lentokoneesta pääsee nopeimmin pois, jos paikan varaa koneen etuosasta. Riippuu toki koneesta, missä ulko-ovi sijaitsee.

Yleensä nopeimmin pääsee kuitenkin pois, kun varaa paikan koneen etuosasta, vasemmalta puolelta. Tämä on sama puoli, jossa sijaitsee lentokoneen pääsisäänkäynti, Huffington Post vinkkaa.

Vaihe 4: Odota vuoroasi siihen saakka, kunnes on rivisi vuoro mennä

Kun merkkivalo sammuu, matkustajat alkavat yleensä rynniä käytävällä. Useimmat näyttävät siltä, että koneesta on pakko päästä pois hinnalla millä hyvänsä – ja mahdollisimman nopeasti.

Lentoemäntä muistuttaa, että merkkivalon sammuttua on ok nousta seisomaan, mutta muuten kannattaa hillitä menohaluja.

Kun kaikki tunkevat ovelle yhtä aikaa, siirtyminen terminaaliin ei ainakaan nopeudu.

Lentoemäntä muistuttaa, että merkkivalon sammuttua on ok nousta seisomaan, mutta muuten kannattaa hillitä menohaluja.

– Siirry käytävälle ja nappaa tavarasi vasta, kun on rivisi vuoro mennä, Abbie Unger vinkkaa.

Se milloin on oikea aika mennä, vaihtelee hieman tilanteen mukaan, mutta useimmiten oma vuoro on vasta, kun edessä oleva rivi on päässyt lähtemään. Käytävälle ei tulisi rynniä liian pian siitäkään syystä, että edessä oleva matkustaja on saattanut jättää käsimatkatavaransa takana olevaan lokerikkoon.

Jos tavarasi ovat puolestaan edessä, ei rynniminen ole silloinkaan ok. Odota siis, että pääset nappaamaan tavarasi, kun käytävällä on tilaa.

Jos matkustajalla on jotakin syystä mukanaan erityisen paljon tavaraa ja siirtyminen ei ole vaivatonta, on hyvä idea antaa tietä niille, jotka lähtevät koneesta ilman ylimääräistä säätämistä.

5. Muista kiitos, kun ohitat henkilökunnan

Muista käytöstavat jokaisessa vaiheessa.

Vaikka koneesta poistuminen nostaisi stressitasoja, on kohteliasta huomioida henkilökunta kiitoksella ja hymyllä. Jos henkilökunta kiittää sinua ovella matkasta, ota pois kuulokkeet päästäsi ja vastaa kohteliaasti takaisin.

Epäkohtelias käytös kuuluu nimittäin niiden neljän tavan joukkoon, jotka ärsyttävät lentoemäntiä työssään eniten.

– On harvinaista saada matkustajilta vastaukseksi kiitos tai ”please”, alalla toimiva ammattilainen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?