Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa uudet ohjeet – näin matkustajan pitää toimia - Matkat - Ilta-Sanomat

Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa uudet ohjeet – näin matkustajan pitää toimia

Helsinki-Vantaan lentokentälle perjantaina tullut matkustaja kertoi, että aamulla piti ottaa esille kaikki elektroniikkaan viittaava otettava turvatarkastuksessa. Vaatimus koski latureita, partakoneita ja adaptereita.

Julkaistu: 21.2. 15:54

Finavia otti käyttöön ohjeet, joilla pyritään sujuvoittamaan toimintaa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Turvatarkastus tehdään lentomatkustajille ja heidän käsimatkatavaroilleen lähtöselvityksen jälkeen ennen porttialueelle menoa. Ruumaan menevät matkatavarat luovutetaan jo lähtöselvityksessä turvatarkastettavaksi.

Helsinki-Vantaan lentokentälle perjantaina tullut matkustaja kertoi, että aamulla piti ottaa esille kaikki elektroniikkaan viittaava turvatarkastuksessa. Vaatimus koski latureita, partakoneita ja adaptereita.

Ilta-Sanomat kysyi Finavia Oyj:ltä, ovatko turvatarkastusten käytännöt muuttuneet. Finavian vastuulla ovat muun muassa lentoasematerminaalien ja kiitoteiden ylläpito sekä asemataso- ja turvatarkastuspalvelut.

– Otimme tänään käyttöön uudet sisäiset ohjeet, joilla pyritään sujuvoittamaan toimintaa Helsinki-Vantaan lentokentällä, riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen kertoo Ilta-Sanomille.

Ohjeissa kerrotaan muun muassa, että puhelin, kannettava tietokone, tabletti ja kamera on nostettava laukusta tai suojakotelosta. Puhelimen tai tabletin suojakuorta ei tarvitse ottaa pois.

Myös sähköhammasharjat ja partakoneet on otettava pois laukusta, mutta ne voi jättää omiin koteloihin tai pusseissaan.

– Ennen muutosta saattoi käydä niin, että läpivalaisussa ei nähty riittävän tarkasti kaikkia elektronisia laitteita ja asiakasta piti pyytää uudelleen nostamaan ne pois käsimatkatavaroista, Pystynen sanoo.

Koskevatko uudet ohjeet kaikkia Finavian ylläpitämiä lentoasemia?

– Pääsääntöisesti tämä koskee Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Siellä pienet hidasteet pyritään estämään uusilla ohjeilla. Matkustajamäärät ovat niin suuret, että hidasteet kertautuvat nopeasti ja tarkastukset hidastuvat.

+ Pane avaimet ja kolikot laukkuun tai takintaskuun. Housuntaskuissa ja muualla vaatteissa ne aiheuttavat turhia hälytyksiä.

+ Riisu takkisi ja jakkusi.

+ Riisu myös runsaasti metallia sisältävät vyöt ja kellot sekä isot metallikorut. Usein myös koroissa on metallia, joten kengätkin voi halutessaan panna läpivalaistavaksi.

+ Poista puhelin, kannettava tietokone, tabletti ja kamera laukusta tai suojakotelosta. Puhelimen tai tabletin suojakuorta ei tarvitse ottaa pois.

+ Sähköhammasharjat ja partakoneet on otettava pois laukusta, mutta ne voi jättää omiin koteloihin tai pusseissaan.

+ Poista laukusta kaikki nesteet, lääkkeet ja vauvanruuat sekä sähkölaitteet joissa on virtalähde (akku tai paristot). Jos unohdat niitä laukkuun, joudut lisätarkastukseen. Kertaa nesteitä koskevat pakkausohjeet.

+ Autonavaimia ei tarvitse ottaa pois laukusta, mutta sen voi halutessaan tehdä.

Kun tulet turvatarkastukseen

+ Aseta kaikki käsimatkatavarat ja päällysvaatteet läpivalaisuhihnalle laatikoissa, joita löytyy turvatarkastuksesta.

+ Esitä paperinen tai mobiililaitteessa oleva koneeseen nousukorttisi turvatarkastajalle. Helsinki-Vantaalla koneeseen nousukortti esitetään jo ennen turvatarkastukseen menoa digiportin lukijaan.

+ Kävele metallinilmaisinportin läpi.

Lähde: Finavia

Korjaus kello 22.38: Jos autonavaimet unohtaa laukkuun, ei joudu lisätarkastukseen.