Aurinkorannikolla asuvan Karlan, 25, saunominen järkytti paikallista – nämä espanjalaisten tavat ihmetyttävät Karlaa vielä viiden vuoden jälkeenkin - Matkat - Ilta-Sanomat

Aurinkorannikolla asuvan Karlan, 25, saunominen järkytti paikallista – nämä espanjalaisten tavat ihmetyttävät Karlaa vielä viiden vuoden jälkeenkin

Espanjassa asuva suomalainen Karla paljasti paikalliset tavat, jotka saavat hänet ärsyyntymään.

Karla asuu perheineen Espanjan Aurinkorannikolla.­

21.2.2020 14:06

Kahden lapsen äiti Karla, 25, on asunut Espanjan Marbellassa jo viisi ja puoli vuotta ja hän onkin ehtinyt sekä näkemään että kuulemaan suomalaisittain varsin outoja asioita. Osa espanjalaisista tavoista on tullut erityisen tutuiksi espanjalaisen miehen sukulaisen kautta.

– Välillä ne pistävät ärsyttämäänkin, mutta useimmiten nämä jutut saavat minut vain pyörittelemään päätäni huvittuneena.

Karla osaakin suhtautua kulttuurieroihin ja kommelluksiin huumorilla. Elämästään Espanjassa blogia kirjoittava äiti listasi blogissaan häntä ihmetyttävät asiat pilke silmäkulmassa.

Vastasyntyneiden vauvojen hiusten koneella ajo

Karla kertoo pitävänsä outona espanjalaisten tapaa ajaa vauvojen hiukset hiustenajokoneella.

– Joo, täällä monilla vauvoilla on todella paljon tukkaa syntyessään, eikä se pystytukka aina ole ehkä se maailman kaunein näky, mutta silti. Täällä siis monien tukkajumalina syntyneiden hiukset ajetaan koneella, jotta sitten se oikea, nätimpi tukka, kasvaisi nopeammin. Tätä siiliksi ajoa yritettiin minulle myydä aikoinaan tyttäreni kohdalla, mutten tähän suostunut.

Karla on ottanut osan aluksi oudoilta tuntuneista tavoista jo osaksi arkeaan.­

Karla kertoo saaneensa vihjailua ja suoranaisia kauhisteluja myös poikansa hiuksista.

– Vauvojen hiusten kampaaminen on täällä tärkeää, ja myös mieheni jaksaa aina minua tästä komentaa. Eräs päivä hän töistä kotiin tullessaan tuli minulle kertomaan, kuinka hänen setänsä oli mennyt hänelle sanomaan, että harjaisi nyt edes lastensa hiukset. Voi voi, kyllä taas sukulaisilla varmasti riittää ihmeteltävää, kuinka ”se suomalainen juntti ei edes harjaa lastensa hiuksia”, Karla nauraa.

Karla itse suhtautuu ulkonäöllisiin asioihin kevyesti.

– Hommaa kuitenkin riittää näiden muksujen kanssa muutenkin, eli se suurin huolenaiheeni ei ole se, onko lasteni hiukset kammattu.

Muiden kaikessa neuvominen

Karla ihailee espanjalaisen avuliaisuutta, mutta välillä neuvominen ottaa jopa hieman hermoille.

– Monet neuvot ovat niin itsestäänselvyyksiä, että tulee lähinnä sellainen fiilis, että toinen pitää sinua aivan puupäänä.

Karla on suomalaisena kova saunomaan ja hän saunoikin myös raskausaikana lähes joka ilta.

– Kerran paikallisen ystäväni kanssa viestitellessäni menin hänelle mainitsemaan, että tulin juuri saunasta. Ja voi mikä saarna ja neuvojen ketju siinä alkoikaan siitä, kuinka sauna on vaarallista raskaana olevalla naisella.

– Sauna on kuitenkin nimenomaan suomalainen juttu, eli enkö minä sen kuitenkin paremmin tiedä. Tällöin ärsyynnyin hieman tähän kyseisen ystäväni neuvontaan, eivätkä raskaushormonit ainakaan yhtään hillinneet ärsyyntymistäni.

Koko suku mukana synnytyksessä

Karla on huomannut, kuinka perhekeskeiset espanjalaiset haluavat olla vahvasti läsnä jokaisessa iloisessa perhetapahtumassa, myös itse synnytyksessä.

– Ennen synnytyssaliin menoa voi koko suku olla tsemppaamassa sinua supistusten lomassa, ja kun tulee aika lähteä saliin, odottavat muut kuumeisesti sairaalan käytävillä vaikka operaatiossa menisikin monta tuntia.

Karla ei halunnut pienelle tyttärelleen korvakoruja.­

Karla kertoo ilmoittaneensa miehensä kanssa yhteisymmärryksessä sukulaisille, että pari haluaa hoitaa synnytyksen vain sairaalahenkilökunnan kanssa.

– Ajatus siitä, että koko mieheni suku olisi neuvomassa ja säheltämässä minun kärsiessäni supistuksista ja muista ihanista synnytykseen liittyvistä asioista, sai aikaan aivan kamalaa ahdistusta.

Korvakorut vastasyntyneille tyttövauvoille

Karla kertoo, kuinka espanjalaiset vanhemmat laitattavat korvakorut tyttövauvoille jo synnytyslaitoksella. Karlan tyttöä luultiinkin vauvana pojaksi korvakorujen puuttumisen takia.

– Me emme laittaneet tyttärellemme korvakoruja, eikä hänellä ole niitä vieläkään. Voi kuinka paljon tästä on kuultu. Varsinkin tuntemattomat ihmiset kummastelevat kovasti, miksei niitä pirun korviksia ole.

Kengät jalassa sisällä

Karlan on suomalaisena edelleen vaikea ymmärtää espanjalaisten yleistä tapaa pitää kenkiä jalassaan sisällä.

– Kaduilla kun kuitenkin astutaan ties minkä oksennuksen ja koiranjätöksen päälle. En käsitä, miksi niillä samoilla kengillä halutaan olla myös sisällä?

Karlan perhe suosii kenkien suhteen suomalaista tapaa – ne saavat jäädä eteiseen.

– Kerran anoppini kertoi minulle, ettei mieheni yksi tädeistä voi kuulemma tulla meille, koska häntä ällöttää olla ilman kenkiä. Vähän aikaa sitten kyseinen täti kuitenkin uskaltautui tulemaan meille, ja kun häntä pyydettiin ottamaan kengät pois, oli hänen kommenttinsa ”miksi ihmeessä?”.

Miehen espanjalaiset sukulaiset ovat Karlalle tärkeitä – tosin sukulaisten tavat myös ihmetyttävät ajoittain.­

Auton parkkeeraus mihin vain hätävilkkua käyttäen

Karla myöntää käyttävänsä nykyään myös itse hieman kyseenalaista tapaa.

– Suomessa taas ei tulisi kuuloonkaan tehdä niin. Oli kyseessä sitten nopeasti jossakin kaupassa tai virastossa käynti, voi auton aina jättää hätävilkulla keskelle tietä, jos parkkipaikkaa ei löydy heti lähettyviltä. Kätevää siihen asti, että hätävilkulle jätetty auto osuukin sinun itsesi tielle.

Taikauskoisuus

Espanjalaiset ovat Karlan mukaan myös kovin taikauskoisia.

– Minun mieheni ja appiukkoni ovat todella taikauskoisia, ja aina esimerkiksi mustan kissan ylittäessä tien, pitää mieheni sylkäistä kolme kerta.

Myös esimerkiksi auki jätettyjen saksien ja pöydällä olevien kenkien uskotaan tuovan huonoa onnea.

12 viinirypälettä uutenavuotena

Osana taikauskoisuutta on viinirypäleiden syöminen uutenavuotena.

– Kun kello lyö 12 keskiyöllä ja vuosi vaihtuu, syövät espanjalaiset 12 viinirypälettä kellonsointujen tahdissa. Ja tämä tapa on todella tärkeä ja sitä ei saa missata, sillä nämä 12 viinirypälettä tuovat onnea uuden vuoden kaikille 12 kuukaudelle.

Karlan perheen kuopus on syntynyt 30. joulukuusta, joten perhe vietti yhden uudenvuodenaaton sairaalassa.

– Sairaalassa meille kaikille jaettiin omat 12 viinirypälettä sekä pieni kuoharipullo, ja siellä sitten kellon lyödessä 12 napsittiin rypäleet pieni vastasyntynyt käärö sylissämme. Ja tietysti meillä oli videopuhelu miehen perheen ja suvun kanssa, sillä on tärkeää, että viinirypäleet syödään perheen kanssa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?