Suomalainen matkasi Suomen ja Viron väliä 14 vuotta ja huomasi ”suuren muutoksen” muissa suomalaisissa - Matkat - Ilta-Sanomat

Suomalainen matkasi Suomen ja Viron väliä 14 vuotta ja huomasi ”suuren muutoksen” muissa suomalaisissa

Ennakkokäsitykset muista ihmisistä ja kansallisuuksista voivat istua tiukassa. Ilta-Sanomien lukijat kertovat, mitä heistä on suomalaisina maailmalla ajateltu.

”Olen nähnyt suuren muutoksen suomalaisten Viron matkaamisessa”, kertoo lukija.

12.2.2020 12:07

Stereotypiat ovat pelkkiä stereotypioita, mutta osuivat ne oikeaan tai eivät, hyvällä maineella tuntuu pääsevän maailmalla reissatessa helpommalla.

Useat Ilta-Sanomien lukijat kertovat, että suomalaisilla on maailmalla hyvä maine. Moni tuntuu arvostavan erityisesti suomalaisten luotettavuutta. Maineemme onkin helpottanut monen matkantekoa maailmalla.

Toisaalta myös negatiiviset ennakkokäsitykset voivat istua tiukassa. Suomalaisten alkoholinkäytöstä saatetaan yhä kysellä ulkomailla.

Lukijat kertovat, mitä suomalaisista maailmalla ajatellaan ja minkälaisia huomioita he ovat itse tehneet maanmiestensä käytöksestä ulkomailla.

”Viroon matkaava Suomi-poika on täysin erilainen”

– Olen matkannut Viro-Suomi-väliä asumisen ja työn puolesta 14 vuotta noin 2–3 kertaa kuukaudessa. Samana aikana olen nähnyt suuren muutoksen suomalaisten Viron matkaamisessa. Varsin harvoin näkee enää nykyään päihtyneitä suomalaisia, Tallinnassa tai laivoilla, ainakaan reittimatkoilla. Viroon matkaava Suomi-poika on täysin erilainen, siistimpi kuin joskus ennen.

”Vuokranantaja totesi: Arvasin tämän”

– Asuin Lontoossa 2000-luvun alkupuolella. Vuokraamani asunto oli tosi likainen muuttaessani siihen. Tietenkin siivosin sen perusteellisesti. Kun muutin pois, vuokranantaja teki luovutustarkastuksen. Nähdessään asunnon kunnon, vuokranantaja totesi: ”Arvasin tämän!” Kysyin mitä hän tarkoittaa, ja sain vastaukseksi, että suomalaiset luovuttavat aina asunnot erikoisen siistissä kunnossa.

Suomalaisen ei tarvinnut maksaa takuuvuokraa

Vuokranantaja ei kaivannut takuuvuokraa suomalaisilta.

– Vuokrattiin talo Portugalista. Ohjeissa oli, että vuokraajalle piti antaa 500 euroa takuumaksua. Perillä aloimme antaa setelitukkoa vuokraemännälle, mutta hän teki käsillä torjuvan eleen ja sanoi: ”No, no. Finland confidence.”

”Pidän teistä suomalaisista”

– Saimme Milanossa huoneen, joka oli parempi kuin olimme varanneet. Kiitin kauniisti, jolloin poika totesi, että ”pidän teistä suomalaisista”.

”Airbnb-isännät ottavat suomalaisia mieluusti vieraakseen”

– Pari vuotta ympäri Eurooppaa reissanneena ja pääasiassa Airbnb:tä käyttäneenä olen huomannut, että Airbnb-isännät ja emännät yleisesti ottavat suomalaisia mieluusti vieraikseen. Pari on jopa kehunut, miten suomalaisten kanssa ei ole koskaan mitään ongelmia, vaan olemme rehellistä kansaa. Suomalaisilta tulee kuulemma myös rehellistä palautetta ja usein pieniä vihjeitä, miten asumiskokemusta voisi vielä vähän parantaa.

”Uskomatonta luottamusta täysin tuntemattomien kesken”

– Tapahtuu tätä maan sisälläkin. Olimme menossa isoon sukutapahtumaan toiselle puolelle maata. Hotellit ja majapaikat olivat täynnä. Satuin löytämään netistä vielä yhden mökinvuokraajan, joka kuitenkin kertoi, että valitettavasti kaikki mökit ovat täynnä. Sen sijaan hän sanoi, että sattuu olemaan itse juuri tuona aikana matkalla, joten kävisikö hänen oma talonsa? Saimme uudenkarhean ok-talon käyttöömme. Uskomatonta luottamusta yhden puhelun perusteella täysin tuntemattomien kesken.

”Todella hienoa huomata, miten positiivinen vaikutus on”

– Kalifornian Piilaaksossa varmin keino saada vuokra-asunto on kertoa olevansa suomalainen. Heti pääset listan kärkeen.

Vuokrat maksetaan aina ajallaan, ja asunto on kunnossa vielä vuokra-ajan jälkeenkin. Emmekä valita aina kaikesta. Oli todella hienoa huomata, miten positiivinen vaikutus on suomalaisuudella.

”Oli todella hienoa huomata, miten positiivinen vaikutus on suomalaisuudella”, lukija kertoo.

Kansalaisuuttani on epäilty

– Kansalaisuuttani on usein epäilty, sillä olen käynyt 28 kertaa Virossa ostamatta kertaakaan matkoiltani alkoholia.

”Suomalaiset, kovia ryyppäämään”

– Olimme Amerikan-reissulla Tennesseen syrjäkylillä. Tarjoilija tiedusteli, mistä päin maailmaa olemme. Kun vastasin, että olemme Suomesta, tarjoilija totesi: ”Suomalaiset, kovia ryyppäämään.” Meitä toteamus nauratti.

35 vuotta poissa Suomesta, muutaman kerran on kyselty

– Olen asunut nyt 35 vuotta poissa Suomesta. Muutaman kerran on kyselty suomalaisten alkoholinkäytöstä. Lisäksi jonkun kerran on ihmetelty, ovatko suomalaiset luonteeltaan negatiivisia, vaikka Suomessa asiat ovat loppujen lopuksi paljon paremmin kuin monessa muussa maassa.

Onko sinulle ollut hyötyä suomalaisuudesta? Millaisiin ihmeellisiin ennakkokäsityksiin olet törmännyt meistä tai muista? Jatka keskustelua alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?