Synkkäilmeinen passintarkastaja vilkaisi turistin passia – lausui sitten lakonisen kommentin Suomesta - Matkat - Ilta-Sanomat

Synkkäilmeinen passintarkastaja vilkaisi turistin passia – lausui sitten lakonisen kommentin Suomesta

Suomalainenko törttöilevä ja hölmöilevä turisti, jota saa maailmalla hävetä? Kaikkea muuta, sanovat Ilta-Sanomien lukijat.

Ilta-Sanomien lukijat kertovat havaintojaan matkoilta. Suomella on monessa paikassa hyvä maine.­

7.2.2020 17:02

Kuva Suomi-turistista on vuosien varrella muuttunut, kertovat Ilta-Sanomien lukijat.

Maanveljiä ei tarvitse turistikohteissa hävetä, ja monesti kehuihin yhtyvät myös ulkomaalaiset.

Ilta-Sanomien lukijat kertovat tapauksista, jossa omasta kansalaisuudesta on ollut iloa maailmalla:

Suomi auttoi maailmalla

– Aleksandrian kentän puhelinkopin kokoinen synkkäilmeinen passintarkastaja totesi passiani katsoen: ”Finland, good nation.”

Kyproksen turkkilaisella puolella maksaessani tankkausta kortilla kysyttiin, minkä summan haluan kuitille. Vastasin että jos vaikka tuon summan mitä bensa maksaa. Kauppias totesi sitten että ”you are Finnish?”.

Istanbulin kentällä loungeen mennessäni huomasin, että kultakorttini oli hävinnyt. Respa sanoi, että koska olen suomalainen, hän uskoo, että korttikin löytyy. Pääsin sisään.

”En kehdannut korjata”

– Olin viime vuonna vaihto-opiskelijana Etelä-Koreassa. Olin valmistautumassa kotiin lähtöön. Postissa virkailija näppäili tietoja paketista koneelle ja kysyi, mihin paketti on matkalla. Vastasin, että lähetän sen kotiin Suomeen.

Alkoi todella vaivaannuttava ylistys Suomesta, tyyliin ”on varmaan ihanaa syntyä rikkaaseen maahan, kun ei tarvitse huolehtia rahasta”. Virkailija jatkoi ylistystä, kuinka kaikki ovat Suomessa hyvätuloisia, ja jopa koulutkin ovat ilmaisia. En kehdannut tämän 15 minuuttia kestäneen ylistyspuheen jälkeen korjata, että itseasiassa Suomi ei ole täynnä rikkaita ihmisiä, vaan meillä asuu samanlaisia ihmisiä kuin Koreassakin, rikkaita, keskituloisia, pienituloisia ja köyhiä.”

”Olen huomannut ison muutoksen”

– Aika paljon reissaavana olen huomannut tosi ison muutoksen 80–90-luvun turismiin verrattuna. Eivät suomalaiset mekkaloi ja törppöile lennoilla, eivätkä turistikohteissa. Normaalia lomafiilistä ja hauskanpitoa pitääkin olla. Nyt olen ollut Aasian-kierroksella kuukauden, enkä ole nähnyt yhtään suomalaista humalaista toilailemassa kaduilla.

”Usein koulutus nousee esille, samoin luonto…”

Usein Suomen koulutus nousee esille, samoin luonto, puhtaus ja turvallisuus sekä hyvällä tavalla eksoottisuus, lukija kertoo.­

– Olen myös paljon matkustellut eri puolilla maailmaa ja havainnut, että Suomi on erittäin hyvässä maineessa tällä hetkellä. Toiset tietävät enemmän, toiset vähemmän, mutta usein koulutus nousee esille, samoin luonto, puhtaus ja turvallisuus sekä hyvällä tavalla eksoottisuus. Suomea pidetään myös edistyksellisenä toimivana maana. Näitä olen kuullut sekä muilta matkailijoilta että paikallisilta.

Todella on saanut olla ylpeä omasta suomalaisuudestaan.

Hiljaisuudessa on puolensa

– Aina meitä mollataan tuppisuiksi, mutta on siinä hyvätkin puolensa. Muistan Kyproksella tapauksen, jolloin sain olla ylpeä suomalaisuudesta. Uima-altaalle alkoi lennellä parveketuoleja, kun britit ottivat kaiken ilon irti. Olivat rauhanturvaajia, jotka veivät rauhan hotellin asukkailta. Juttelin henkilökunnan kanssa. Siellä tykättiin suomalaisten rauhallisuudesta.

Suomalaisesta rehellisyydestä oli apua vuokraustilanteessa

Vuokraaja kehui suomalaisia rehellisiksi ja luotettaviksi, kertoo lukija.­

– Vuosi sitten vuokrasin auton kolmeksi päiväksi Kreetalla. Vuokraaja ei vaatinut kuin nähdä ajokorttini. Lisäksi sain reilun alennuksen, kun maksoin heti käteisellä. En tarvinnut luottokorttia, eikä autoa tarkastettu, kun palautin sen. Vuokraaja kehui suomalaisia rehellisiksi ja luotettaviksi.

”Meihin tosiaan luotetaan”

– Kyllä sen omasta käytöksestäkin huomaa, miksi meitä arvostetaan. Emme etuile, korota ääntä tai valita jonninjoutavista asioista, jotka kokemukseni mukaan ko. maassa muuallakaan eivät aina ole ihan tip-top. Meihin tosiaan luotetaan.

”Paluulento ei ole enää mikään juoppojuna”

– Aika paljon työmatkoilla matkustaneena, voin rehdisti sanoa, että suomalaisia arvostetaan. Jos on messut ulkomailla, niin torstai-illan paluulento ei ole nykyisin enää mikään juoppojuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?