Aasiassa paljon matkaileva huomasi selvän muutoksen suhtautumisessa suomalaisiin – kaiken takana oli yksi iso uutinen - Matkat - Ilta-Sanomat

Aasiassa paljon matkaileva huomasi selvän muutoksen suhtautumisessa suomalaisiin – kaiken takana oli yksi iso uutinen

Aiemmin Suomesta ei tiennyt juuri kukaan, nyt tilanne on toinen, kertoo Aasiaan bisneksen takia matkoja tehnyt matkailija.

Kysyimme matkailevilta lukijoita kokemuksia suomalaisuudesta maailmalla. Suomen maine maailmalla on kasvanut, eräs lukija kertoo. Kuvituskuva.­

29.1.2020 12:27

Mitä suomalaisista maailmalla ajatellaan?

Hyvin usein tilanne on se, että Suomesta tai suomalaisista ei paljoa tiedetä.

Tilanne näyttää kuitenkin viime vuosina muuttuneen. Turistikeskuksissa suomalaisilla on aina ollut oma maineensa, mutta myös muualla, aivan tavallisten kaduntallaajien keskuudessa Suomi alkaa olla jo tuttu.

Kysyimme Ilta-Sanomien lukijoita, minkälaisia kokemuksia heillä on suomalaisuudesta maailmalla.

Työnsä puolesta eri puolilla Aasiaa kulkenut reissaaja on pannut merkille, että vielä 15 vuotta sitten kukaan ei tuntunut tietävän, missä ihmeessä Suomi sijaitsee.

Tilanne kuitenkin muuttui, kun Suomi valittiin maailman onnellisimmaksi kansaksi.

– Myös koulutus ja sen edullisuus sekä rehellinen maineemme on kiirinyt niin bangladeshilaisten rakennusmiesten, japanilaisen bisnesväen, filippiiniläisten taksikuskien kuin Kambodžan kauppakamarin tietoisuuteen. Nykyään kun vastaan kysymykseen synnyinmaastani, saan osakseni kehuja ja jopa kiusallista ylistystä, reissaaja kertoo.

Etelänmatkalla lähibaariin ja kännissä lentokoneeseen

Suomalaisten maine kansana, jolla alkoholinkäyttö menee yli, ei kuitenkaan ole täysin tuulesta temmattu. Lentolippu ja alkoholipaukku kuuluivat matkailijan rutiineihin sekä menneinä vuosina että nykyään.

Lukijat kertovat, että suomalaisten matkan aikainen alkoholinkäyttö on vähentynyt aiemmasta.­

Kansainvälisessä yhteisössä työskentelevä lukija kiittelee suomalaisia kuitenkin siitä, että vaikka juomme paljon, kestämme viinaa hyvin. ”Harvoin tulee tappeluita tai rikotaan paikkoja, kuten muut.”

Manner-Espanjassa ja Kanarialla matkaillut lukija on puolestaan huomannut, että moni lomailee nyt sivistyneemmin kuin takavuosina. Vielä 40 vuotta sitten meno etelänmatkoilla oli varsin villiä.

 Pois lähtiessä matkaopas, nainen, sai kiskoa heille housut jalkaan ja taluttaa lentokenttäbussiin.

– Ensimmäisen kerran kävin Kanarialla Inglesissä vuonna 1980. Silloin etelänmatkat olivat monelle halvan viinan riemujuhlaa. Yksikin huonekunta suomalaismiehiä tuskin kävi kahteen viikkoon muualla kuin lähipubeissa. Ryyppäsivät vielä hotellihuoneessani. Pois lähtiessä matkaopas, nainen, sai kiskoa heille housut jalkaan ja taluttaa lentokenttäbussiin.

Ajat ovat muuttuneet

Ajat ovat todellakin muuttuneet, toteaa myös toinen, Kreikassa lomaileva lukija.

– Olen käynyt Kreikassa parikymmentä kertaa, enkä ole tavannut yhtään huonosti käyttäytyvää suomalaista. Harvoin heitä näkee edes kunnon humalassa. Suomalaisista pidetään paljon: eivät valita turhasta, eivät ole ylimielisiä ja tervehtivät kohteliaasti paikallisia.

Kreetalainen hotellinpitäjä ei halua vaihtaa suomalaisasiakkaita

Myös muilla Ilta-Sanomien lukijoilla on kokemusta siitä, miten suomalaisuus otetaan maailmalla vastaan.

Kreetalla suomalaisista pidetään, kertoo eräs.­

Kreetalla matkaillut reissaaja kertoo jutelleensa lomallaan hotellin omistajan kanssa, joka kyllästyi mekastaviin turisteihin. Ongelma huonosti käyttäytyvien turistien kanssa kuitenkin loppui, kun hotelliin alkoi virrata suomalaisturisteja.

– He olivat asuttaneet pari kesäkautta suomalaisia, eivätkä kertomansa mukaan koskaan vaihda muihin, jos vain saavat jatkaa sopimustaan.

Suomalainen ei tyhjästä valita

Dubaissa pari vuotta sitten matkaillut kertoo kokemuksensa hotellista.

Dubaissa suomalaiset saivat kiitosta siivoojalta.­

– Siivouksestamme huolehtinut henkilö melkein joka kerran tavatessamme mainitsi miten siistejä suomalaiset ovat. Lähtiessämme saimme jopa kassin, jossa oli kahvia, hotellitossuja ja jotain muuta pientä. Olen kuullut suomalaisista paljon kehuja myös Kanarialla hotellihenkilökunnalta. Ovat niitä, jotka eivät tyhjästä valita, hiljaisia, rehellisiä jne.

Insinööri otti ohjat käsiin ja korjasi hotellin sähköjä

– Olen rampannut Kreetalla liki 20 reissua ja aina saanut hyvää kohtelua. Erään hotellin omistaja kertoi, että suomalaiset eivät sotke eivätkä hajota paikkoja vaan usein korjaavat niitä. Johtaja muisteli suomalaisinsinööriä, joka oli korjannut hotellin sähköjä. Insinöörit tietävät, että Kreikassa ei Tukes juuri tarkastuskeikkoja hotelleihin tee.

Siivooja toivoi suomalaisia asiakkaaksi

– Olin joitakin vuosia sitten Marokossa. Juttelin hotellissa huoneeni siivoojan kanssa. Hän toivoi lisää suomalaisia turisteja, koska he ovat kaikin puolin siistejä.

Suomalainen saa peukun

– Myös Emiraateissa taksikuskin peukku nousee, kun kerromme olevamme Suomesta. Suomalaisista tykätään. Toivoisin silti, että suomalaiset itsekin olisivat vielä ystävällisempiä. Olemme saaneet paljon paikallisia ystäviä vain sillä, että olemme huomioineet heitä ja jutustelleet heidän kanssaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?