Tutkimus: Helsinki on maailman paras kaupunki lapsiperheille - Matkat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Helsinki on maailman paras kaupunki lapsiperheille

Ykkössija irtosi muun muassa palkallisten perhevapaiden, laadukkaan opetuksen ja erinomaisen terveydenhuollon ansiosta.

Helsingin Töölönlahti tammikuussa.

22.1.2020 20:04

Helsinki on kunnostaunut maailman parhaana kaupunkina lapsiperheille, kertoo tuore saksalaistutkimus.

Saksalainen datapohjaista journalismia edistävä Sweet Spot Pr vertaili kansainvälisiä kaupunkeja ja niiden houkuttelevuutta erilaisten indikaattorien avulla. Tutkimuksen on teettänyt kansainvälinen muuttoyritys Movinga.

Tutkimukseen valittiin 150 maineeltaan lapsiystävällistä kansainvälistä kaupunkia. Tutkimuksen aikana haastateltiin kaupungeissa asuvia vanhempia, ja vertailtiin muun muassa asumiskustannuksia, koulutusta, työllisyyslukuja ja perhelainsäädäntöä esimerkiksi palkallisen perhevapaan määrästä.

Helsinki pärjäsi tutkimuksessa loistavasti, ja se julistettiin maailman parhaaksi kaupungiksi lapsiperheille.

Ykkössija irtosi muun muassa palkallisten perhevapaiden, laadukkaan opetuksen ja erinomaisen terveydenhuollon ansiosta.

Helsinki pärjäsi hyvin myös, kun vertailtiin kaupunkien lapsiperheystävällisyyttä. Tässä kategoriassa se jäi kuitenkin täpärästi kakkoseksi Oslon taakse. Lapsiperheystävällisyyttä mitattiin vanhemmille teetetyn kyselyn avulla.

Huonoiten se pärjäsi työllisyydessä. Vain 18 vertaillussa kaupungissa oli Helsinkiä korkeampi työttömyys. Vähiten työttömiä on vertailun mukaan Qatarin Dohassa. Helsingissä on myös varsin kallista asua.

Tämän lisäksi lapsille suunnattujen aktiviteettien määrässä olisi parannettavaa, sillä Helsinki on kaukana kärjestä. Yhdysvaltojen miljoonakaupungit pärjäsivät tässä kategoriassa hyvin, ja kolmen kärkeä pitävätkin Los Angeles, New York ja San Francisco.

Helsinki erottui edukseen erityisesti terveydenhuollon, palkallisen perhevapaan, samansukupuolisten vanhempien oikeuksien ja tasa-arvon sekä lapsiperheystävällisyyden kategorioissa.

Mielenkiintoisen tuloksesta tekee se, että Helsinki oli yhteensä 13 kategoriasta ensimmäinen vain yhdessä: palkallisen perhevapaan määrässä. Esimerkiksi koulutuksessa ykköspaikan vei Singapore, ja terveydenhuollossa Oslo.

Ykkössija selittyykin sillä, että Helsinki sijoittuu vertailukaupunkien keskuudessa kärjen tuntumaan miltei kaikissa kategorioissa. Tasainen suoriutuminen niin turvallisuudessa kuin yleisissä elinkustannuksissa vahvistaa Suomen mainetta hyvinvointivaltiona.

Toiseksi kokonaisvertailussa tuli Kanadan Quebec, ja kolmanneksi Oslo. Muut kymmenen kärkeen päässeet järjestyksessä ovat München (Saksa), Kööpenhamina (Tanska), Tukholma (Ruotsi), Reykjavik (Islanti), Calgary (Kanada), Montreal (Kanada) ja Göteborg (Ruotsi).

Huonoimmaksi vertailussa tuli Turkin Istanbul, joka oli sijalla 150. Muita huonoiten pärjänneitä kaupunkeja olivat Kuwait city (Kuwait), Izmir (Turkki), Ankara (Turkki), Manama (Bahrain), Mexico City (Meksiko), Ateena (Kreikka), Buenos Aires (Argentiina), Santiago (Chile) ja Doha (Qatar).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?