Tästä syystä suomalaisten into matkustaa Viroon hiipui – syynä ei olekaan hintataso tai palvelu - Matkat - Ilta-Sanomat

Tästä syystä suomalaisten into matkustaa Viroon hiipui – syynä ei olekaan hintataso tai palvelu

Suomalaisten Viron-matkailu koki notkahduksen. Suomalaismatkailijoita eivät kuitenkaan karkottaneet noussut hintataso eikä palvelu, vaan se, että ”Viro on jo nähty”.

Uuden kyselytutkimuksen mukaan Viron houkuttelevuutta matkakohteena on vähentänyt ennen kaikkea se, että Viro koetaan paikkana, joka on ”jo nähty”. Kasvaneen hintatason ja kehnon palvelukulttuurin mainitsi vain harva kyselytutkimukseen vastannut.

15.1.2020 12:35

Suomalaisten into matkustaa Viroon hiipuu jo toista vuotta, kertoivat uutiset vuoden 2018 lopulla. Ikisuosikin maineessa olleen matkakohteen notkahdus ihmetytti sekä lahden toisella puolella että meillä.

Syitä laskeneeseen Viron-matkailuun etsittiin niin palvelu- kuin nousseesta hintatasostakin.

Kriitikoiden mukaan Viro näyttäytyi kalliina maana, jossa asuu ynseä kansa.

Tuoreen, Visit Estonian teettämän Viron maine matkailumaana -online-kyselytutkimuksen mukaan hintatason nousu tai palvelun taso eivät tosiasiassa olekaan kovin merkittäviä syitä Viron-matkailun vähenemiselle.

Sen sijaan syiksi Viron houkuttelevuuden laskuun kerrottiin useimmiten se, että Viro oli ”jo nähty”.

Visit Estonian ja Bilendi Oy:n teettämään nettikyselyyn vastasi 1 200 suomalaista. Vastaajat edustivat realistista väestöjakaumaa*.

Muut matkakohteet kiinnostavampia

Viron houkuttelevuuden laskuun oli kyselytutkimuksen mukaan muitakin syitä.

Viron houkuttelevuutta laskivat myös muut kiinnostavat matkakohteet, Viron yleinen mielenkiinnottomuus sekä terveys- tai rahamurheiden vaikutus matkailumahdollisuuksiin.

Maan houkuttelevuutta laskivat muut kiinnostavat matkakohteet, Viron yleinen mielenkiinnottomuus sekä terveys- tai rahamurheiden vaikutus matkailumahdollisuuksiin.

– Vaikka eräiden suomalaislehtien tai ainakin toimittajien lähes lempiaiheenaan käsittelemä hintojen nousu Virossa on toki ollut kiistämätön fakta, niiden muuttumista jo liian korkeiksi kritisoi kyselyssämme vain kymmenkunta henkilöä. Kehnon asiakaspalvelun mainitsi vieläkin harvempi, ainoastaan kolme vastaajaa, Viron matkailun edistämiskeskuksen viestintäpäällikkö Timo Raussi kertoo tiedotteessa.

Raussi kertoo Ilta-Sanomille että keskustelua on kääntänyt negatiiviseen suuntaan pieni äänekäs vähemmistö. Rakentava kritiikki on toki tarpeellista, mutta kritiikin esittämisen tapoja kannattaisi pohtia tarkemmin.

– Antakaa palautetta suoraan ravintoloihin, vain niin se palvelutaso alkaa nousta. Se, että käydään mediassa perästä keskustelua, on vähän likapyykin heittoa, Raussi sanoo.

Tallinnan haastaa nyt Tartto

Tuoreista kyselytuloksista käy ilmi, että matkustustiheyttään Viroon vähensivät viime vuosina erityisesti 25–54-vuotiaat sekä Uudenmaan pohjoispuolisen Etelä-Suomen ja Itä-Suomen asukkaat.

Nuoret aikuiset, yli 55-vuotiaat, Helsingin ja Uudenmaan sekä Länsi-Suomen asukkaat samoin kuin Viro-aktiivit eli yli kymmenen kertaa maassa käyneet ovat sen sijaan jatkaneet käyntejään maassa entiseen tahtiin.

Timo Raussi suositteelee matkakohteeksi myös Tarttoa, jossa on nähtävää myös lapsiperheille.

Kaikista vastanneista, jotka aikovat matkustaa Viroon lähiaikoina, yli puolet eli 54 prosenttia pitää joko hyvin tai melko todennäköisenä sitä, että he liikkuvat matkallaan myös Tallinnan ulkopuolelle.

Timo Raussin mukaan matkailu Tallinnan ulkopuolella kannattaa. Erityisen mielenkiintoisena kohteena Raussi pitää Tarttoa.

– Tarttoon pääsee omalla autolla parissa tunnissa ja julkisilla liikennevälineillä, junalla ja bussilla, alle kympillä. Tarttossa on kylpylähotelleja, Viron uusi kansallismuseo ERM, perhekohteita yläsalaisin rakennettuine taloineen ja hipsterityyppinen Aparaaditehas, joka on Tallinnan Telliskiven kaltainen luovan toiminnan keskus, Raussi sanoo Ilta-Sanomille.

Tarttossa sijaitsee myös hipsterityylinen Aparaaditehas.

Kyselytutkimuksen mukaan kiinnostus Viron muita kaupunkeja kohtaan on sitä suurempaa, mitä iäkkäämmästä vastaajaryhmästä on kysymys.

– Parina viime vuonnahan synkimmät tilastotappiot koettiin juuri Tallinnan hotelleissa, samalla kun muut kaupunkikohteet toimivat vaimentavana puskurina. Nyt korjausliike on takaperoinen eli Tallinna vetää väkeä peräti viiden uuden kulttuuri- ja perheajanvietekohteen voimin. Toisaalta lokakuussa yöpymiset lisääntyivät jo Tarton, Pärnun, Viljandin ja läntisen Viron rannikkoseuduillakin, mitä oli ilo todeta, Raussi kertoo tiedotteessa.

*) Kyselyn toteutti Visit Estonian tilauksesta Bilendi Oy 28.6.-4.7.2019 välisenä aikana. Nettikyselyyn vastasi 1200 suomalaista, jotka ovat kertoneet tekevänsä yhden tai useamman päivän pituisia vapaa-ajan matkoja ulkomaille vähintään kerran 3–4 vuoden aikana. Vastaajat edustivat realistista väestöjakaumaa eli olivat ikäryhmistä 18–79 v. ja eri puolilta Suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?