Japanilaisen turistin aivan käsittämätön moka satamassa naurattaa vuosienkin jälkeen – hyttisiivooja paljastaa karuimmat muistonsa - Matkat - Ilta-Sanomat

Japanilaisen turistin aivan käsittämätön moka satamassa naurattaa vuosienkin jälkeen – hyttisiivooja paljastaa karuimmat muistonsa

Japanilaisen turistin hulvaton moka ei unohdu. Kuvituskuva.

Japanilaisen turistin hulvaton moka ei unohdu. Kuvituskuva.

Julkaistu: 31.12.2019 16:01

Atomeina oleva wc-pönttö, eritteiden peittämä sänky, tunaroiva japanilaisturisti... Entinen hyttisiivooja muistelee kokemuksiaan ruotsinlaivalla.

Ruotsinlaivan entinen hyttisiivooja Taru kertoo nähneensä työssä kaiken mahdollisen.

– Miten törkeästi ihmiset voivat käyttäytyä? He roskaavat, likaavat ja rikkovat toisten omaisuutta, entinen hyttisiivooja muistelee kokemuksiaan.

Turkulaisen Tarun kokemuksista on nyt jo vuosia aikaa. Välillä hän työskenteli myös Ruotsin lipun alla.

–– Se oli ihan uskomatonta. Humalaisten miesten ovet olivat auki ja he pissailivat hyteissä pitkin ja poikin kokolattiamatoille. Hytit menivät siinä kohtaa myyntikieltoon, Taru kertaa kokemuksiaan.

Käytöseroja eri paikkakuntalaisten välillä

Entisen hyttisiivoojan mukaan mopo lähti käsistä erityisesti kauempaa Suomesta tulevilla matkustajilla, jotka eivät ole tottuneet risteilyihin. Turkulaiset kun pääsevät Turun satamasta ulkopaikkakuntalaisia useammin ja helpommin laivareissulle.

– Kun tuli esimerkiksi pohjoisesta ihmisiä, heillä oli jo pitkä matka takana. He saattoivat jo siinä kohtaa olla vauhdissa.

Vaikka yksin matkustavalle luulisi riittävän yksi sänky, Taru muistaa joutuneensa siivoamaan hytin kaikki neljä sänkyä sotkuista.

– Mitä kaikkea sieltä nyt löytyikään... Jääköön se nyt sanomatta.

”Suoraan sanottuna sikailua”

Taru muistaa myös erään tapauksen, joka on varmasti harmittanut hytin matkustajia jälkikäteen. Hytin porukka tinttasi alkoholia sen verran, että unohti kalliit juomaostoksensa hyttiin kotisatamaan päästyään.

Vaikka entisellä hyttisiivoojalla riittää kauhutarinoita, vuodet ovat kullanneet muistot. Hän muistelee työtä osin myös lämmöllä.

Vaikka entisellä hyttisiivoojalla riittää kauhutarinoita, vuodet ovat kullanneet muistot. Hän muistelee työtä osin myös lämmöllä.

Tarun hyttisiivoojauran kaamein siivottava hytti oli abiristeilyn jäljiltä.

– Siellä oli oksennusta ja kaikkia eritteitä, mitä ihmisistä tulee. Seiniltä oli revitty tauluja. Se oli suoraan sanottuna sikailua.

Myös rikottuja hyttejä riitti hänen siivousvuosiensa aikana.

– Kerran vessanpönttö oli ihan atomeina, siivoojaa kuvailee rikottua wc-pyttyä.

Japanilaisen turistin hulvaton moka jäi mieleen

Suomen ja Ruotsin ulkopuolelta tulevat turistit eivät ole risteilymatkustajina aivan yhtä siivottomia. Vaivaa tosin heistäkin on aiheutunut laivan henkilökunnalle.

Ex-siivooja muistelee erästä Turusta Tukholmaan tehtyä risteilyä, joka pysähtyi myös Ahvenanmaalla.

– Japanilainen naisturisti lähti Ahvenanmaalla ulos, koska hän halusi kuvata laivan lähdön satamasta. Hän ei tajunnut, että eihän hän enää silloin itse päässyt laivan kyytiin, Taru muistelee kommellusta nauraen.

Turisti jäikin satamaan kameransa kanssa. Hän ymmärsi mokanneensa laivan lipuessa yhä kauemmas. Samaan aikaan hänen matkaseurueensa jäsenet ihmettelivät tapahtunutta laivalla.

Taru kertoo laivan henkilökunnan junailleen japanilaisen lopulta pois Ahvenanmaalta. Turisti pääsi Tukholmaan kilpailevan laivayhtiön kyydissä.

– He saivat sitten toivon mukaan toisensa löydettyä Tukholmassa.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 01.4.2019.

Tuoreimmat osastosta