Ulkomaalaiset ihmettelivät päivittäistä suomalaista tapaa ja pitivät jäänteenä 80-luvulta: ”Onko kaikilla raha jotenkin tiukassa?” - Matkat - Ilta-Sanomat

Ulkomaalaiset ihmettelivät päivittäistä suomalaista tapaa ja pitivät jäänteenä 80-luvulta: ”Onko kaikilla raha jotenkin tiukassa?”

Ulkomaalaisten turistien ihmettelyt Suomesta jaksavat kiinnostaa kerta toisensa jälkeen.

Turistit ihailevat talvisessa Helsingissä muun muassa Sibelius-monumentia.

26.12.2019 16:11

Suomi on monen ulkomaalaisen turistin silmissä varsin eksoottinen ja jopa erikoinen maa – ainakin mitä tulee ulkomaalaisten matkaajien esittämiin kysymyksiin.

Keskustelu ulkomaalaisia vieraita ihmetyttävistä suomalaisista tavoista on käynyt Vauva.fi:ssä jo yli vuoden kuumana, ja lista sen kun jatkuu.

Keskustelu todistaa, että suomalaiset ovat uteliaita tietämään, mitkä tutut ja tavallisilta tuntuvat suomalaiset asiat ihmetyttävät ulkomaalaisia.

Kokosimme keskustelun perusteella yhteen ulkomaalaisten turistien esittämiä kysymyksiä.

”Onko kaikilla raha jotenkin tiukassa?”

– Italialaiset ihmettelivät tapaa maksaa koko ajan pikkusummatkin kortilla. Ihmettelivät, että onko kaikilla raha jotenkin tiukassa, vai miksi viiden euron kahvilaostoksia maksetaan kortilla ja sitä, että onko kortin käyttö Suomessa joku 80-lukuinen jäänne, että tuntuu hienommalta maksaa joku kolmen euron ostos, jos sen tekee kortilla, vaikka sitten debitillä.

”Sitä ei meinattu uskoa”

– Se, että saunassa ollaan oikeasti alasti. Sitä ei meinattu uskoa. Vieraat Portugalista ja Italiasta. Saksalainen ihmetteli, miten saunassa voi lukea lehteä, jos heitetään löylyä, sillä lehtihän höyrystyy. Piti kotimaansa saunoja oikeina saunoina.

”Suullinen sopimus pätee”

– Ihmisten luotettavuutta: suullinen sopimus pätee. Täsmällisyyttä. Siisteyttä. Hiljaisuutta. Ihmisten kärsivällisyyttä ja hyvää käytöstä. Ottoautomaattia (otto matti = 8 hullua italiaksi).

”Oletteko te suomalaiset hulluja?”

– Minulle on ihmetelty, että oletteko te suomalaiset hulluja, kun syötte raakoja herneitä?

Suomi vai Norja?

– Miksi täällä ei ole viikinkikulttuuria, eikä käytetä värikkäitä villapipoja ja -neuleita (kuten Norjassa).

”Saksalainen ihmetteli, miten saunassa voi lukea lehteä, jos heitetään löylyä, sillä lehtihän höyrystyy.”

Outo kävelytyylikö?

– Saksalainen nainen ihmetteli suomalaisten tapaa kävellä ja kyseli, eikö kaikille suomalaisille tule selkä kipeäksi, kun he kävelevät niin oudosti.

Suomalainen turistina: ”Niitä on ollut ikävä”

– Suomalainen olen ja asun Keski-Euroopassa. Tänään lomalle Suomeen ja näitä asioita olen tähän mennessä ihmetellyt ja ihastellut. Bideesuihkut jo lentoaseman vessoissa, niitä on ollut ikävä. Tosi moni syö junassa jättisäkistä irttareita, vieruskaverimies kaivaa koko ajan nenäänsä. Konduktööriä ei tervehditä.

Suomalaislasten kokeet ihmetyttävät

– Ilmainen kouluruoka, joka on kunnon ruokaa. Jenkeissä lapset syövät lounaaksi sipsejä, voileipiä yms. Se, että kaikki koulut ovat yhtä hyviä ja lapset saavat mennä lähikouluun, eikä vanhempien tarvitse kuskata lapsia toiselle puolelle kaupunkia parempaan kouluun. Myös kokeet saivat ihmetystä osakseen, kun ei ollut monivalintakysymyksiä, vaan vastaus piti tietää. Suomessa pitää hallita laajoja kokonaisuuksia, eikä nippelitietoa.

Olut ”lämpimänä”

– Vauvoja nukutetaan ulkona pakkasella – ihmettelevät, kuinka eivät palele. Oluen juominen ”lämpimänä”, ei jääkylmänä. Aikuiset juovat maitoa. Vesimaksu sisältyy vuokraan. Tupakkaa myydään ruokakaupassa ja viiniä alkoholikaupassa. Lapset voivat syödä itsenäisesti aamupalan. Ihmiset eivät aikuisina alle nelikymppisinä enää kysy vanhemmilta neuvoa ja mielipidettä kaiken maailman asioihin.

Kakun tarjoilutapa ihmetytti virolaisia

– Kun Virossa tulee ystävä käymään, tarjotaan ehjä, uusi kakku. Täällä Suomessa tuodaan pöytään kakku, mistä palaset leikattu tai syöty pois. Kun Virossa tuodaan tuliaiseksi karkkia vaikka lapsilleen, opetetaan lapset tarjoamaan tuotuja karkkeja vierailleen. Suomessa jokainen syö omasta pussista ja ei tarjoile.

Erikoiset vai kohteliaat pöytätavat?

– Hampurilaisen syöminen kunnon ravintolassa haarukalla ja veitsellä. Jauheliha pitsassa.

”Suomalaiset viitsivät nähdä sen vaivan”

– Sitä, että ihmiset suostuvat käyttämään kauppojen bonuskortteja. Siis että suomalaiset viitsivät nähdä sen vaivan, että näyttävät sitä korttia kassalla.

Kaikkea ei tarvitse kertoa

– No sitä on eräskin ulkomaalainen ihmetellyt, että miksi ihmeessä pitää kertoa menevänsä pissalle, tai ainakin vessaan.

”Todellinen järkytys heille”

– Japanilaiset:

1. Tilaa joka paikassa, rauhallisuutta

2. Ravintola-annosten kokoa

3. Se, että otin kengät pois rannalla, oli todellinen järkytys heille

4. Sitä, etten laittanut itse emäntänä ruokaa heidän lautaselleen ja täyttänyt lasia

5. Sitä, että säilytyslokeroiden ovia oli jätetty auki, tuolit eivät olleet joka paikassa suorissa riveissä jne.

”Menee kuulemma vähän hassuksi”

– Saksasta ja Englannista tulleet pyörittelivät päitään monille mobiilisovelluksille. Että menee kuulemma vähän hassuksi, jos parkkilipun maksamiseen tarvittaisiin älypuhelin ja sovellus parin kolikon sijaan.

Missä aidat?

– Keskieurooppalaiset ystäväni ihmettelevät sitä, että talojen ympäriltä puuttuvat aidat. Siis omakotitalojen, etenkin maaseudulla.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Oletko sinä törmännyt turistien ihmettelyihin Suomesta tai oletko itse ihmetellyt maailmalla jotain paikallista tapaa? Jatka keskustelua alla!

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 09.09.2019.

Suomalaisten bonuskortit ihmetyttävät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?