Suomalaisten saunahetki Itävallassa loppui tylysti kesken – moitteita tuli - Matkat - Ilta-Sanomat

Suomalaisten saunahetki Itävallassa loppui tylysti kesken – moitteita tuli

Kun suomalainen menee saunaan ulkomailla, voi sattua ja tapahtua. Ilta-Sanomien lukijat kertovat, mitkä saunakokemukset jäivät maailmalla mieleen.

Suomalaiset kertovat saunomiskokemuksistaan maailmalla. Käytännöt ja saunasäännöt vaihtelevat eri maissa, lukijat kertovat.­

9.12.2019 13:49

Saunominen on niin olennainen osa monen vapaa-aikaa, että myös lomamatkoilla sauna on löydettävä, oli maa mikä tahansa.

Matkailevat suomalaiset kertovat jälleen saunakokemuksistaan maailmalla.

Sanaharkka itävaltalaisessa saunassa

– Olemme joutuneet sanaharkkaan Itävallassa saunassa. Ei olisi saanut kuulemma puhua. Toisen mielenkiintoisen hetken koimme hotellin suomalaisessa saunassa, kun saksalainen daami tuli saunomaan alasti eteemme. Ravintolassa istuvilla ihmisillä oli suora näköyhteys saunan ikkunan läpi kyseisille lauteille.

Seinässä oleva nappi pelasti saunakokemuksen Norjassa

– Olin veljen kanssa Norjassa töissä. Yhdessä Etelä-Norjan hotellissa oli kattotasanteella spa ja sauna. Saunassa piti käyttää uimahousuja, mutta ei muuten käytetty. Lämpötila oli noin 60 astetta, kunnes veljeni huomasi seinässä pienen napin, lämpötila-anturin. Kun kaadoimme siihen jääkylmää vettä, jo oli 80–90 astetta löylyissä.

Etelä-Norjasta löytyi spa ja sauna, mutta saunan lämpötila ei ollut kummoinen.­

Löylynheitto paljasti suomalaisiksi

– 40 vuotta sitten olimme kaverin kanssa Teheranin Hiltonin saunassa, jossa oli ruotsalainen kiuas, lämpömittari ja tiimalasi seinällä. Vesiastiasta sai itse heittää vettä kiukaalle. Muitakin saunojia oli, jotka kommentoivat löylynheittoamme ja epäilivät, että saatamme olla suomalaisia.

Respa kielsi saunomisen

– Täällä Kanadassa menin kylpylään, jossa on suomalainen sauna. Olin raskaana ja respassa heti kiellettiin saunominen. Saunoa ei saanut, kun olen raskaana, mutta saunoinpas silti!

Lauteilla kuulokkeet korvilla

– Itse saunaihmisenä ihmettelen, että miksi muun muassa Jenkeissä on saunoja, joissa on suomalainen kiuas ja lämpötila 40 astetta. Löylyä ei saa heittää. Halvempi olisi laittaa lämpöpatteri. Saunojat istuvat lauteilla shortsit ja t-paita päällä kuulokkeet korvilla tai lehteä lukien. Ovenpielessä lukee, että saunominen kielletty alle 12-vuotiailta ja kymmenen minuuttia kauempaa ei saa saunoa kerrallaan. Monessa paikassa lukee Finnish sauna, vaikka ovat kaukana siitä.

”Ovenpielessä lukee, että saunominen kielletty alle 12-vuotiailta ja kymmenen minuuttia kauempaa ei saa saunoa kerrallaan”, Ilta-Sanomien lukija kertoo.­

Kurkkupurkista vettä kiukaalle

– Ei tarvitse mennä kuin Pietariin, niin kuumia, rutikuivia sähkökiukaalla varustettuja saunoja löytyy. Onneksi vahti oli sen verran fiksu, että saatiin tyhjä kurkkupurkki millä heitettiin löylyä. Ei siellä kauaa viitsinyt olla, kun lämpötila oli lähemmäs sata.

Melbournessa lapsia ei saa viedä saunaan

– Melbournessa ei lapsia saanut saunaan edes viedä.

Suomalainen sauna Kambodžassa

– Täällä Kambodžassa saunassa oli kiinalaisia lehtien ja läppäreiden kera. Eivät olleet kauaa. Suomalainen sauna oli kyseessä.

Suomalainen meni saunaan, ämpäri suli kasaan

– 1980-luvulla olin New Delhin Oberoi-hotellissa kokousmatkalla. Siellä oli uusi suomalainen sauna. Sauna oli ihan ok, mutta ei tarpeeksi lämmin. Pyysin astiaa voidakseni heittää vettä ja sain punaisen muoviämpärin. Kun lähdin saunasta, kuulin takaani oudon äänen: ämpäri oli sulanut kasaan. Respassa pahoittelivat kovasti asiaa.

Onko sinulla erikoisia saunakokemuksia ulkomailta? Kerro tarinasi alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?