Kirsti ja Jorma muuttivat matkailuautoon ja elävät Kreikassa talven synkät kuukaudet – näin halvaksi se tulee - Matkat - Ilta-Sanomat

Kirsti ja Jorma muuttivat matkailuautoon ja elävät Kreikassa talven synkät kuukaudet – näin halvaksi se tulee

Kirsti ja Jorma Rissanen muuttivat kolme vuotta sitten asumaan matkailuautoon. Uusi elämäntapa on tuonut mukanaan huumaavan vapauden. Puolet vuodesta pariskunta elää Suomessa, puolet ulkomailla auringon lämmössä.

Kirsti ja Jorma Rissanen asuvat Hymer-matkailuautossa. Tällä hetkellä he viettävät aikaa Kreetalla, kevään tullen he tulevat Suomeen.­

7.12.2019 15:07

”Jos vähänkään mietit, pitäisikö, niin mieluummin kokeile kuin kadu jälkikäteen. Entiseen voi aina palata.”

Mikkelistä Eurooppaa kiertämään lähteneet eläkeläiset Kirsti ja Jorma Rissanen kannustavat suomalaisia rohkeisiin irtiottoihin.

Pariskunta näyttää itse esimerkkiä siitä, että rohkeus kannattaa. Kirstin, 65, ja Jorman, 67, koti on sijainnut jo kolmen vuoden ajan matkailuautossa. Matkailijat viettävät puolet vuodesta Suomessa, puolet ulkomailla. Paikasta toiseen heitä kuljettaa Mercedes Benzin alustalle tehty 8-metrinen Hymer-matkailuauto.

Rissasten koti on Mercedes Benzin alustalle tehty 8-metrinen Hymer-matkailuauto. Kyseessä on pariskunnan kolmas matkailuauto. Kaikki on ostettu käytettyinä. ”Paljon olen tehnyt remonttia ja paljon on vielä edessä”; Jorma Rissanen kertoo.­

Tällä hetkellä Rissaset pitävät majaa Kreetan saarella Kreikassa. Elämä on leppoisaa, sillä saarella aurinko paistaa melkein joka päivä, ja lämpötila kohoaa yhä päivisin yli 20 asteeseen.

– Ruoka ja asuminen on halpaa, ja maisemat vaihtuvat, jos siltä tuntuu, Kirsti Rissanen kertoo puhelimitse Kreetalta.

Espanjan kautta Kreikkaan

Matkailuautoilu on Rissasille melko tuore tuttavuus. Kummatkin elivät aiemmin tahoillaan melko perinteistä arkea, eikä harrastus kuulunut satunnaisia matkailuvaunuretkiä lukuun ottamatta elämään. Arki täyttyi työnteosta ja lasten kasvatuksesta. Kummallakin on kolme jo aikuista lasta aiemmista avioliitoistaan.

Kun leskeksi jäänyt Kirsti tapasi Jorman vuonna 2001, pariskunta päätti toteuttaa yhdessä pinnan alla kyteneet haaveet.

– Puoli vuotta ennen kuin jäin eläkkeelle, laitoimme omakotitalomme Mikkelissä myyntiin. Sitten jännitimme, meneekö talo kaupaksi. Syyskuussa huokaisimme helpotuksesta ja teimme kaupat. Marraskuussa lähdimme Tallinnan kautta Eurooppaa kiertämään.

Ensimmäiset kuukaudet pariskunta vietti Espanjassa, jossa Kirsti ja Jorma olivat ajatelleet viettää pidemmän aikaa. Jokin Espanjassa ei kuitenkaan tuntunut omalta.

Kirsti ja Jorma Rissanen elävät matkailuautossa. Autossa asuu myös pariskunnan koira.­

Veri veti jo tuolloin Kreikkaan, josta oli tullut aiemmin kummallekin tärkeä paikka. Kirstille nimenomaan Kreetasta oli tullut niin läheinen, että hän ajatteli leikillisesti olleensa edellisessä elämässään kreetalainen.

Kun pariskunta lopulta pääsi Kreikkaan pienen Euroopan kierroksen jälkeen, paikallisten lämmin ja välitön tapa suhtautua vieraisiin teki jälleen vaikutuksen.

– Ilmapiiri Kreetalla on hirveän hyvä, ja ihmiset ovat paljon ystävällisempiä kuin vaikkapa Espanjassa. Vaikka yhteistä kieltä ei olekaan, täällä ongelmiin löytyy aina ratkaisu, Kirsti Rissanen kehuu.

Tällaista on arki Kreetalla

Talven vietto Kreetalla eroaa Suomesta monellakin tapaa.

Aamuisin Rissaset nukkuvat niin pitkään kuin haluavat, ja aamurutiinit hoidetaan ajan kanssa, kiirettä vältellen.

Aamiaisen jälkeen Jorma Rissanen käy aamulenkillä perheen koiran kanssa. Sitten mietitään, mitä päivä tuo tullessaan.

– Viime päivinä olemme autelleet Sísin kylässä pariskuntaa, joka pitää täällä leirintäaluetta. Jorma on pilkkonut moottorisahalla myrskyn kaatamia puita ja yhdessä olemme siistineet pihaa.

Lounasaikaan Rissaset palaavat jälleen autolleen, sillä pariskunta tykkää laittaa ruokaa itse.

– Käymme vain harvoin ulkona syömässä. Täällä 30–40 eurolla saa kaupasta kaksi ruokakassillista, kun Suomessa saisi samalla rahalla vain yhden. Tietyt tuotteet, kuten vaikkapa kahvi ja juusto, ovat tosin yllättäen kalliimpia kuin Suomessa, Kirsti Rissanen sanoo.

Ruoanlaitolla oli tärkeä roolinsa myös matkailuauton valinnassa. Hymer on Rissasten kolmas, käytettynä hankittu auto.

Kirstille on tärkeää, että autossa on iso jääkaappi, pakastin ja hyvä uuni. Ne eivät ole matkailuautossa automaatioita, joten Kirsti on ollut tyytyväinen Hymeriin. Arki sujuu nyt vaivattomasti.

Rissaset viettävät leirintäalueilla vain osan ajastaan. Kun on tarvetta pyykinpesulle tai autosuihkua tilavammalle pesupaikalle, leirintäalueen 15 euron päivämaksun maksaa mielellään. Muuten pariskunta viettää aikaa vaikkapa meren rannalla. Leiriytymistä paraatipaikoilla ei Kreetalla ole kielletty, toisin kuin Espanjassa.

Huumaava vapaudentunne tulee viimeistään siinä vaiheessa, kun edessä kimaltelee meri, eikä tarvetta kaupungin palveluille ole. Elämä matkailuautossa on nimittäin melko omavaraista.

– Autossamme on aurinkokennot. Yhden päivän kun latailee, riittää iltaan saakka potkua, Jorma Rissanen kehuu.

Kausivuokra Suomessa 450 euroa

Arki matkailuautossa on toki arkea siinä missä muukin. Pienissä tiloissa voi tulla riitoja, mutta ne sovitaan, kuten elämässä on tapana. Ongelmia on aika ajoin myös auton kanssa: kerran laakerit hajosivat tien päällä, ja onpahan sisälle yritetty myös murtautua.

Hyviä puolia matkailuautoelämässä kuitenkin riittää, minkä takia pariskunta kannustaa muita suomalaisia kokeilemaan, voisiko liikkuva elämä olla itseä varten.

– Elämä on tässä ja nyt. Elä sitä nyt, pariskunta kannustaa.

Vaikka yhteistä kieltä ei aina ole, maailmalla pärjää reippaalla luonteella.­

Maailmalla pärjää etenkin luonne, joka ei turhia arastele. Rissaset ovat selvinneet monesta ongelmapaikasta Kirstin avoimen luonteen takia.

– Minä olen niin rohkea, että välillä oikein hävettää, että pitikö suu taas aukaista. Toisaalta se on ollut myös valttikorttimme. Emme ole ikinä jääneet pulaan, vaan apua on aina ollut tarjolla.

Parhaimmillaan liikkuvaa elämäntapaa elävä saa elämästään asioiden parhaat puolet. Vaikka pariskunta viettää talvet ulkomailla, Suomestakaan ei ole tarvinnut luopua.

Kevään tullen Rissaset palaavat nimittäin joksikin ajaksi Suomeen, kuten joka vuosi. Kausipaikka Hirvensalmella maksaa 450 euroa vuodessa.

Kesän ajan pariskunta kiertää sukulaisten luona ja matkustelee ympäriinsä. Viimeksi reissukilometrejä kertyi kesän aikana 10 000.

Kun kesä on ohi, on taas aika lähteä.

– Jatkamme tätä niin kauan kuin terveyttä riittää ja hyvältä tuntuu.

Korjattu juttuun 9.12. klo 9.26. pariskunnan tapaamisvuosi 2001.

Hintoja Kreetalla:

  • 2 ruokakassillista: 30–40 euroa

  • leipä 50–60 senttiä

  • puolen litran olut, 79 senttiä

  • päivävuokra leirintäalueella 15 euroa

  • pyykinpesu leirintäalueella: 3 euroa koneellinen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?