Pirkko on nähnyt kaikki maailman 7 uutta ihmettä – paljastaa nyt suosikkinsa - Matkat - Ilta-Sanomat

Pirkko on nähnyt kaikki maailman 7 uutta ihmettä – paljastaa nyt suosikkinsa

Maailman uudet seitsemän ihmettä valittiin vuonna 2007. Maailmanmatkaaja Pirkko Schildt on vieraillut niissä kaikissa. Suosikkeja ovat Perun Machu Picchu ja Jordanian Petra.

Maabongari Pirkko Schildt on vieraillut kaikissa maailman uusissa seitsemässä ihmeessä. Suosikit ovat Machu Picchu ja Petran kaupunki.­

5.12.2019 13:10

Olet varmasti kuullut maailman seitsemästä ihmeestä, antiikin ajan rakennuksista ja monumenteista, joita pidettiin aikanaan suurina nähtävyyksinä. Enää niistä on jäljellä vain Kheopsin pyramidi.

Maailman seitsemän uutta ihmettä eivät sen sijaan ole kaikille tuttuja. Ihmeet valittiin vuonna 2007, kun lähes sata miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa osallistui uusien ihmeiden valintaan.

Maailmanmatkaaja Pirkko Schildt on vieraillut niissä kaikissa. Suomalaisille tutuin ihme lienee Roomassa sijaitseva Colosseum. Muita ovat Jordanian Petra, Perun Machu Picchu, Kiinan muuri, Rio de Janeiron Kristus-patsas, Chichén Itzá Meksikossa ja Taj Mahal Intiassa.

Pirkko Schildt harrastaa maabongausta. Hän on nähnyt myös maailman seitsemän uutta ihmettä.­

Maabongarina tunnettu Schildt vieraili ensimmäisillä nähtävyyksillä sattumalta, sillä ne sattuivat matkojen varrelle.

– Jossakin vaiheessa huomasin, että olimme käyneet melkein kaikissa. Taisi sitten keräilyvietti iskeä, Schildt kertoo Ilta-Sanomille.

Kun Schildtin listalta puuttui kaksi viimeistä maailman uutta ihmettä, matkailija päätti tehdä reissut niihin varta vasten.

Viimeisenä Schildt vieraili Chichén Itzássa tänä vuonna. Suosikiksi se ei kuitenkaan kohonnut.

Machu Picchua ympäröivä luonto teki vaikutuksen.­

Kaikkien uuden seitsemän ihmeen ihmeellisin on Schildtin mukaan Jordaniassa sijaitseva Petran kaupunki. Myös Perun Machu Picchu teki matkailijaan suuren vaikutuksen.

– Näissä kohteissa myös ympäröivä luonto on isossa osassa.

Meriharakka-blogissaan Schildt hämmästelee Machu Picchun vaikuttavaa näkyä. Rakennukset säilyivät vuoteen 1911 kasviston peittäminä, jolloin amerikkalainen professori Hiram Bingham löysi inkojen kaupungin rauniot. Nykypäivänä Binghamin maine Machu Picchun löytäjänä on tosin kyseenalaistettu, sillä paikalliset tiesivät siitä tätä ennen. Binghamin ansiosta paikasta tuli kuitenkin kansainvälisesti tunnettu.

Hiram Binghamin matka Machu Picchulle vaati aikoinaan ponnisteluja, eikä nykymatkailijakaan pääse helpolla.

Machu Picchu on yksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä ja Pirkko Schildtin mukaan kenties kaikkien kohteiden upein yhdessä Jordanian Petran kanssa.­

Liput kohteeseen tulee hankkia hyvissä ajoin etukäteen.

Myös terveysvaivoihin kannattaa varautua.

Pirkko Schildt matkasi paikalle monien muiden tapaan Cuscon kaupungin kautta, joka sijaitsee 3 400 metrin korkeudessa. Päänsärky vaivasi, mutta matka kannatti.

Machu Picchu ei ollut pettymys.

Kamerat räpsivät kilpaa. Ja kieltämättä, näky on vaikuttava”, Schildtin Meriharakka-blogissa kerrotaan.

Jordaniassa sijaitseva Petran kaupunki on Pirkko Schildtin mukaan yksi maailman upeimmista uusista ihmeistä.­

Ihastuneita huokauksia on luvassa myös Jordaniassa, Petran arkeologisessa rauniokaupungissa, jota pidetään historianystävän pakollisena käyntikohteena.

Vuonna 1985 Petra valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi.

– Petrassa vaikuttavaa ovat paitsi kallioihin koverretut rakennukset myös alueelle johtava sola, jonka pyöreäksi hioutuneet reunat hohtavat eri väreissä. Sola myös paljastaa nähtävyyden jännittävästi vähitellen. Jokaisen kulman takaa avautuu uusi näkymä, Schildt kertoo.

Kristus-patsas ei tehnyt vaikutusta

Maailman seitsemän uutta ihmettä ovat kaikki upeita omalla tavallaan, mutta jos niistä pitäisi pudottaa joku pois, Schildt valitsisi Rio de Janeirossa sijaitsevan Kristus-patsaan.

– Se on kuitenkin vain patsas. Joku taisi minulle kommentoidakin, että kun näistä ihmeistä oli aikoinaan äänestys, katolisten äänet nostivat Kristus-patsaan listalle.

Jos listalle voisi lisätä vielä jotakin, Pirkko Schildt valitsisi uusien ihmeiden joukkoon Angkor Watin.­

Listalle voisi sen sijaan lisätä yhden moniin matkailijoihin vaikutuksen tehneen kohteen, eli Kambodžan Angkor Watin.

– Se oli kieltämättä meistäkin hieno, yli 130 maassa käynyt Pirkko Schildt toteaa.

Angkor Wat on yksi Angkorin temppeleistä. Yhteensä niitä sijaitsee alueella yli tuhat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?