Mies löysi maailmalta suomalaisen saunan – kohta tuli vartija paikalle uhkauksen kera

Suomalaismies sai todeta, että Suomesta tutut saunatavat eivät ole kaikkialla arvossaan.

Mies meni saunaan Floridassa, mutta pian paikalle saapui vartija. Lukijat kertovat kokemuksensa ulkomaisista saunoista.

4.12.2019 15:13

Kun suomalainen lähtee ulkomaille, moni etsii uusien kokemusten lisäksi myös jotakin tuttua. Saunaan on päästävä, oli matkakohde sitten Ruotsi, Saksa tai vaikkapa kaukokohde.

Saunomiskäytännöt kuitenkin vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Ilta-Sanomien lukijat kertovat ikimuistoisimmat saunakokemuksensa maailmalta:

Mies suihkutti kylmää vettä suomalaisten päälle

– Itävallassa oltiin mieheni kanssa kylpylän isossa saunassa. Puhuin hiljaisella äänellä miehelleni ja samalla läpsyttelin jalkoja kosteaan lattiaan. Vastapäisellä penkillä ollut mies hermostui siitä, otti letkun ja suihkutti kylmää vettä päällemme. Hain saunamajurin paikalle ja selvitin mitä oli tapahtunut. Kerroin, että olemme Suomesta ja että mitään sopimatonta ei tapahtunut.

Vartija saapui paikalle

Saunassa ei ollut kiulua, mutta pukuhuonetiloista löytyi roska-astia, johon suomalainen laittoi vettä.

– Kerran satuin Floridassa käymään yhdessä kylpylässä, jossa oli aivan tavallinen suomalaisten tuntema kiuas, mutta ei kiulua. Lämpöä oli varmaan maksimissaan 50 astetta, ja suomalaista se löylyn tuoma tunne kiinnosti. Löysin sitten pukuhuonetiloista roska-astian, johon laitoin vettä, ja ei kun löylyihin. Kerkesin toisen heiton nakata ja saunan ovi aukesi. Ovella seisova kaksimetrinen vartija tokaisi, että viisi minuuttia aikaa poistua kylpylästä ja takaisin ei ole tulemista. Semmoinen reissu oli se.

Saunassa oli arabialaiset matot ja katossa kristallikruunut

– 44:ään maahan vientikauppaa tehneenä voin kertoa jotain saunakulttuureista maailmalla minäkin. Ensin kannattaa varmistaa se, että ”sauna” ei ole bordelli. Los Angelesin hotellissa saunan korkein lämpötila oli rajoitettu 64 asteeseen. Lasvegasilaisen saunan kiukaassa ei ollut kiviä lainkaan, eikä respa tiennyt, että oliko kukaan koskaan käyttänyt sitä saunaa. Saksalaisissa saunoissa oli usein sisäpalveluohjesääntö kuin armeijasta, sekasauna ja parhaissa saunoissa saunamestari, joka huolehti löylyistä, tarjoilusta ja muusta showsta pyyhkeineen, esiintyen saunomisen asiantuntijana.

Maailmalla paljon töitä tehnyt suomalainen kertoo nähneensä jos jonkinmoisia saunoja. Kiinassa saunassa oli kristallikruunut.

– Kiinalaisessa saunassa oli lattialla käsinkudotut arabialaiset matot, katossa kristallikruunut ja nahkapäällysteiset sohvat lauteiden tilalla. Kiuas oli suomalainen. Italiassa ja Ranskassa olen nähnyt kaasukäyttöiset kiukaat, suomalaista valmistetta. Pariisilaisen omakotitalon takapihalle oli sauna rakennettu itse suomalaisesta lehdestä leikatun valokuvan mukaan vanhaan viinisammioon.

Saunoja luki lehteä lauteilla

– Kiinassa joku luki sanomalehteä World Trade Centerin saunassa. Kun heitin kunnon löylyt, niin ei lukenut enää. Lehti otti kosteutta eikä pysynyt enää kasassa. Viikon päästä sauna paloi. Kivet oli kasattu sellaiseen kekoon vastusten päälle.

Tiimalasi mittasi saunomisaikaa Brysselissä

– Menin Brysselissä firmamme koulutuskeskuksessa saunaan. Kompastuin heti, kun en hämärässä saunassa huomannut, että alimmalla astinpenkillä, lähes lattiatasolla, makasi joku. Seuraavaksi huomasin, että seinällä oli tiimalasi, jonka tarkoitus oli osoittaa aika, jonka lauteilla voi olla. Mielenkiintoista!

Ei kiuasta ollenkaan

– Manchesterilaisessä hotellissa on sauna, jossa ei ollut kiuasta ollenkaan. Vastukset on lauteiden takana. Oven vieressä on messinkinen kyltti ”genuine Finnish sauna”.

Italialaiset epäilivät saunan terveellisyyttä

Italialaiset huolestuivat saunomisen terveellisyydestä.

– Jokunen vuosi sitten ruotsinlaivalla olin saunassa, ja sinne tuli italialaisia miehiä. Katsoivat huolestuneena mittaria, kun heitimme löylyä. Yksi heistä katsoi minua ja kysyi, eikö tämä ole vaarallista? ”Lämpö nousee varmaan yli sataan, kun heitätte löylyä. Eikö veri ala suonissa kiehua?”

Varoitukset suomalaisessa saunassa pelästyttivät

– Budapestissa oli pienessä kylpylässä oikein erikseen suomalainen sauna. Saunan ulkopuolella oli pitkä lista varoituksia, miten saunassa voi tulla huono olo, pitäisi juoda nestettä ja ottaa muutenkin rauhassa saunan jälkeen. Myös eri sairauksista kärsiviä varoiteltiin. Naureskellen mentiin miehen kanssa löylyihin, jotka oli oikein passelit. Lähdin pian vilvoittelemaan ja miehen ollessa saunassa eräs pariskunta tuli saunan luo. Lukivat pitkään varoituksia ja menivät höyrysaunan puolelle.

Suomalaiset aiheuttivat oikosulun

– Olimme Argentiinan Mendozassa aika uudessa huoneistohotellissa. Alakerrasta löytyi iloksemme sauna, jonne piti mennä hikoilemaan pitkän tauon jälkeen. Saunaolut mukaan ja kiulu täyteen vettä. Tavattiin saunasäännöt seinätaulusta. Siellä luki muun muassa, ettei saunassa saa juoda mitään tai puhua. Outoa! Lisäksi vettä ehdotettiin kaadettavaksi kiukaan takaosassa olevaan kouruun. Eihän sieltä löylyä tullut. Viskattiin kiuaskiville totuttuun tapaan ja tsädäm! Kuului poks ja valot pimeni. Kohta paikalle tuli hotellipoika, jolle kerroimme, että Suomessa aina heitetään vesi kiville. Oli tullut oikosulku.

Saunominen Roomassa ei mennyt putkeen

– Olimme varanneet Roomassa eräässä hotellissa saunavuoro, koska haluttiin käydä se ihan mielenkiinnosta testaamassa. Kun sen aika tuli, menimme hotellin respasta kyselemään minne pitäisi mennä. No, kiuas oli unohdettu laittaa päälle, mutta meille kerrottiin sen lämpenevän ihan muutamassa minuutissa. Vähän kyllä ihmettelimme. Kun menimme saunaan, niin eihän se kovinkaan lämmin ollut, emmekä sitä paljon lämpimämmäksi saaneetkaan. Maksimi oli ehkä jotain 50 astetta. Lisäksi seinällä oli saunan käyttöohjeet, joissa oli jos jonkinmoista varoitusta.

Roomalaisen saunan lämpö jäi suomalaiseen makuun liian alhaiseksi.

Sauna Kongon tasavallassa kiinnosti myös paikallisia

– Lähtipä poikani komennushommiin Latviaan muutaman muun suomalaisen kanssa tarkoituksena retusoida kerrostalo. Keskellä pihaa oli puurakennus, joka oli määrä purkaa. Koska työn kannalta haittaa rakennuksesta ei ollut, veijarit rakensivat siitä saunan ja suihkutilat. Kupariputkista rakennettu ”löylykauha” hoiti löylynheiton ja hanasta vettä kiville. Hyvät löylyt oli. Rakennus purettiin sitten urakan loppuvaiheessa.

Sitten poikani lähti komennukselle Kongon demokraattiseen tasavaltaan. Ensimmäinen tilaus tavaratoimituksen mukaan oli puulämmitteinen kiuas. Sauna rakennettiin ja kylpemään alettiin. Väki oli monikansallinen, mutta sauna kiinnosti monia ihmisiä, jopa paikallisia. Sen saunan vieraskirjaa oli mielenkiintoista lukea.

Ruotsalaiset manailivat finnjäveliä

– Kerran ruotsinlaivalla saunassa otti päähän ruotsalaisseurueen hirveä älämölö. Otin löylykauhan ja aloin lappamaan kunnon löylyt. Johan hiljenivät ja lähtivät pois kirosanojen kera. Jotain finnjäveliä sieltä tuli. Hieman nauratti herkät ruotsalaispojat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?