6 kätevää tapaa, joilla helpotat elämääsi lentokentällä ja itse lennolla - Matkat - Ilta-Sanomat

6 kätevää tapaa, joilla helpotat elämääsi lentokentällä ja itse lennolla

Lentokentät ovat ruuhkaisia, uuvuttavan suuria ja tunnetusti kalliita. Pienillä valinnoilla voit tehdä matkanteosta sujuvampaa.

Lentokentät ovat ruuhkaisia, uuvuttavan suuria ja tunnetusti kalliita. Pienillä valinnoilla voit tehdä matkanteosta sujuvampaa.

Julkaistu: 26.11.2019 15:55

Kokosimme yhteen kuusi matkailua helpottavaa asiaa niille, jotka pitävät lentoasemia uuvuttavina.

Lentomatkailu on inspiroivaa, mutta hieman vaivalloista. Lentoasemat ovat ruuhkaisia, uuvuttavan suuria ja tunnetusti kalliita.

Onneksi matkailusta voi tehdä hieman sujuvampaa pienillä valinnoilla.

Matkailualan sivustot Travel + Leisure, fodors.com ja smartertravel.com vinkkaavat neuvonsa lentomatkailijoille:

1. Pakkaa mukaan omat eväät

Lentoasemien ravintolat ovat tunnetusti kalliita, joten juoma ja pikkupurtava ennen matkaa voivat lohkaista matkabudjettiin ison loven. Eväät tulevat tarpeen myös niille matkailijoille, jotka inhoavat jonottamista ravintoloissa tai ovat kranttuja lentokoneruokien suhteen.

Fodors.com kehottaa ottamaan matkaan mukaan omat eväät.

Valmiiksi pakatut välipalat toimivat parhaiten. Matkailija voi tarkistaa Mitamukaanlennolle -sivustolta, läpäiseekö eväs turvatarkastuksen. Muista myös nesteitä koskevat rajoitukset.

Voit myös tilata mieluiset ruoat, vaikkapa pitsan, mukaan lennolle. Mistä tahansa Helsinki-Vantaan lähtöporttien ravintoloista voi siis tilata ruokapaketin lennolle.

Eväät kannattaa tietyissä tapauksissa syödä jo lentokoneessa, sillä tiettyjen ruokatuotteiden maahantuonti voi aiheuttaa matkailijalle ongelmia, joskus jopa sakkoja.

Syynä ovat elintarvikkeisiin ja kasvituotteisiin liittyvät tullisäännöt, joiden tarkoituksena on estää eläin- ja kasvitautien leviäminen maiden välillä.

Elintarvikkeita koskevat käytännöt eroavat maittain. Erityisen tarkasti elintarvikkeiden tuontiin suhtaudutaan Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Elintarvikkeiden tuonti voi johtaa ongelmiin myös Suomessa. Pääsääntöisesti elintarvikkeita saa tuoda vapaasti kaikista EU-maista, mutta tuliaistuontia EU-maiden ulkopuolelta on rajoitettu, Tulli kertoo. Matkaajat eivät saa tuoda EU-maiden ulkopuolelta esimerkiksi lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita.

2. Nappaa kuva matkalaukustasi

Kun varaudut matkaan oikein, odottaminen lentoasemalla sujuu helpommin.

Kun varaudut matkaan oikein, odottaminen lentoasemalla sujuu helpommin.

Nappaa kuva matkalaukustasi ennen lähtöselvitystä. Kuvasta saattaa olla apua tilanteessa, jossa laukkusi katoaa ja joudut tekemään selvityksen lentoyhtiölle.

3. Seuraa lentoa netistä

Erilaiset lentotutkapalvelut tarjoavat tietoa lennoista.

Kokeile vaikkapa ruotsalaisten kehittämää Flightradar24-sivustoa, jonka avulla saa reaaliaikaista tietoa tuhansista lennoista ympäri maailmaa. Palvelu antaa tietoa muun muassa lennon sijainnista, konetyypistä, lentonopeudesta ja monista muista yksityiskohdista, kuten lentokoneen historiasta.

Myös Finavian sivuilta voi varmistaa, onko lentosi aikataulussaan. Lentotiedot ovat saatavilla myös erillisen mobiilisovelluksen kautta.

4. Ota mukaan varavirtalähde

Lentoasemat ovat yhä monipuolisempia, mutta maailmalla on paljon myös sellaisia asemia, joissa palvelut ovat niukempia. Sitä paitsi, asiantuntijoiden mukaan latauspisteiden käyttöön voi liittyä turvallisuusuhka. USB-portin kautta rikolliset saattavat nimittäin päästä asentamaan haittaohjelmia ladattavalle laitteelle tai varastamaan sieltä tietoja. Riski liittyy nimenomaan USB-latauspisteisiin.

Ota mukaan varavirtalähde. Muista, että laitetta ei saa pakata ruumaan menevään laukkuun.

Ota mukaan varavirtalähde. Muista, että laitetta ei saa pakata ruumaan menevään laukkuun.

Riski on tosin pieni, suomalaisasiantuntija huomauttaa.

Mobiililaitteen lataamiseen tarkoitettu varavirtalähde on matkoilla enemmän kuin tarpeen. Muista, että laitetta ei saa pakata ruumaan menevään laukkuun paloturvallisuusriskin vuoksi. Ota se siis mukaan käsimatkatavaroihin.

5. Tee lähtöselvitys verkossa ja tarkista lisämaksut

Sujuvoitat lentokenttärutiineja, kun teet lähtöselvityksen verkossa. Yleensä online-lähtöselvitys on mahdollista tehdä aikaisintaan 24–36 tuntia ennen lennon lähtöä.

Jos matkatavaroistasi osa menee ruumaan, mutta laukkusi pursuaa tavaraa, tarkista lentoyhtiön sivuilta, minkälaisia lisäsummia yli menevistä kiloista laskutetaan.

6. Ota selvää jonoista

Turvatarkastusjonot voivat vaihdella yllättävän paljon. Pahimmillaan myöhästyt lennolta, koska et ole varannut riittävää aikaa jonottamiseen. Toisaalta voi tuntua tylsältä odotella lentokentällä turhaan.

Tarkista turvatarkastusjonojen pituus etukäteen.

Tarkista turvatarkastusjonojen pituus etukäteen.

Helsinki-Vantaan turvatarkastusjonon odotusajat voit tarkistaa Finavian sivuilta. MiFlight-sovellus puolestaan kertoo turvatarkastusjonojen odotusajat yli 200 lentokentällä ympäri maailmaa.

Tuoreimmat osastosta