Jo ruotsalaisessa saunassa voi olla vastassa yllätys – mutta Saksassa ujompi vasta yllättyykin

Saako tatuoitu mennä saunaan Japanissa? Sopiiko ulkomailla ottaa saunaolutta? IS kysyi asiantuntijalta vinkit eri maiden saunomistavoista.

Matkailijan ei tarvitse lähteä kauas huomatakseen, kuinka erilaista saunominen voi muualla olla.

22.11.2019 13:55

Kansainvälisen Saunayhdistyksen puheenjohtaja, ulkomaankaupan parissa työuransa tehnyt Risto Elomaa on istunut elämänsä aikana lukuisten maiden saunojen lauteilla.

Elomaa on saunonut niin eksoottisesti Sambian helteessä kuin saksalaisessa sekasaunassakin. Tutuiksi ovat tulleet siis myös saunomisen erilaiset tavat.

Matkailijan ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauas huomatakseen, kuinka erilaista saunominen voi muualla olla.

Jo Ruotsissa yleisen saunan lauteille istuva saattaa huomata, että löylyä ei viskota kiukaalle sellaisella innolla kuin kotona Suomessa.

Tämä tosin riippuu siitä, missä päin maata ollaan, Elomaa huomauttaa. Ruotsin voi nimittäin jakaa saunomistavoiltaan ikään kuin kahtia.

– Uppsalan pohjoispuolella saunomiskulttuuri on suurin piirtein samanlaista kuin Suomessa. Uppsalan eteläpuolella yleisissä saunoissa ei saa välttämättä heittää löylyä lainkaan.

Ruotsi on saunomisen suhteen kahtia jakautunut maa. Etelässä saattaa tulla yllätyksenä, että sauna on matkailijan makuun liian viileä.

Viileät saunat ovat tuttuja myös Elomaalle. Eteläruotsalaisen saunan ylälauteilla saattoi lukea vaikka Dagens Nyheteriä, sillä saunassa oli lämpöä vain 50–60 astetta.

Elomaa tosin on sitä mieltä, että 50 astetta on liian viileä ollakseen sauna laisinkaan.

Vuonna 1999 Kansainvälinen saunaliitto määritteli, että lämpötilan tulisi olla virallisessa saunassa vähintään 80 astetta.

– Muuten kyseessä on lämpöhuone, Elomaa tarkentaa.

Keski-Euroopassa paljon sekasaunoja

Matkailijan kannalta kiinnostavia saunamaita ovat Keski-Euroopan maat, kuten Saksa, jossa saunakulttuuri on vireää, ja yleisiä saunoja on enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Keski-Euroopassa saunat ovat monesti sekasaunoja, eli lauteilla istuvat yhdessä alasti sekä miehet että naiset.

Kokemattomampi matkailija voikin kohdata löylyhuoneessa yllätyksen.

Jos ajatus sekasaunaan istumisesta tuntuu liian rohkealta, suosittelee Elomaa turvautumaan internetiin.

– Googlaamalla selviää, missä sijaitsevat saunat, joissa on erilliset vuorot tai erilliset saunat miehille ja naisille.

Täysin tavatonta ei ole, että naispuolinen saunoja törmää sekasaunoissa seksuaaliseen häirintään. Siksi naisten vuoron etsiminen voi olla hyvä valinta.

Elomaan mukaan alasti saunominen on kuitenkin lähtökohtaisesti ainoa oikea tapa saunoa. Hiki virtaa alasti eri tavalla kuin pyyhe tai uimapuku päällä.

– Uimapuvut ovat erittäin epähygieenisiä, Elomaa sanoo.

Tatuoitu ei välttämättä pääse saunaan Japanissa

Kaukomaille matkustavan kannattaa tarkistaa etukäteen kyseisen maan saunomissäännöt. Esimerkiksi Japanissa voi käydä niin, ettei saunaan pääse ihoon tatuoidun kuvan takia alkuunkaan.

Japanilaisissa kylpylöissä, joissa saunatkin yleensä sijaitsevat, on voimassa tatuointikielto.

Japanilaisissa kylpylöissä, joissa saunatkin yleensä sijaitsevat, on nimittäin tatuointikielto. Elomaan mukaan sääntö ei tunne poikkeusta.

– Ei auta, vaikka iholla olisi aivan pieni tatuointi, jonka on peittänyt vaikka teipillä. Tunnen varsin monta julkisen saunan omistajaa Japanissa, ja useimmilla heillä on ehdottoman tiukka tatuointikielto.

Tatuoinnit yhdistetään Japanissa järjestäytyneeseen rikollisuuteen, yakuzaan. Jos tatuoinnit sallittaisiin, yakuzan jäseniä ilmaantuisi varmasti paikalle. Tämä taas merkitsisi vaikeuksia bisnekselle, sillä tavalliset asiakkaat vaihtaisivat yakuzan jäsenen nähdessään kylpylää.

Älä puhu uskonnosta ja politiikasta

Sääntöjä ja erilaisia tapoja maailmassa riittää, mutta yleisesti ottaen myös saunassa pärjää maasta riippumatta hyvillä käytöstavoilla.

Kovaääninen puhe ja helposti riitoja aiheuttavat puheenaiheet eivät kuulu saunaan, Elomaa huomauttaa.

– Etenkin maailmalla on hyvä välttää uskonnosta ja politiikasta puhumista. Tietyissä maissa, kuten Japanissa, saunassa ollaan täysin hiljaa.

Kohtuus on tarpeen myös alkoholin kanssa.

Vaikka saunakaljan nauttisikin löylyjen jälkeen, lauteille saunakalja ei kuulu, oli maa sitten Suomi, Saksa tai mikä vain. Poikkeuksena on Venäjä, jossa vodkaryypyn voi ottaa lauteillakin.

– Alkoholittomuuden puolesta puhuvat jo terveyssyyt. Esimerkiksi riski palovammoille kasvaa alkoholin vaikutuksen alaisena, Elomaa kertoo.

Kohteliaisiin saunatapoihin kuuluu myös luvan kysyminen, jos saunassa on mahdollisuus heittää löylyä itse.

Tietyissä maissa, kuten Saksassa, löylyn heitosta vastaa useimmiten löylymestari. Iso-Britanniassa saattaa sen sijaan törmätä kylttiin, jossa löylyn heitto on kielletty kokonaan asiakkailta. Kieltoa perustellaan turvallisuudella.

Elomaan mukaan sääntö ei ole tuulesta temmattu.

– Asiaa tuntematon löylyn heittäjä saattaa polttaa itsensä helposti. Nykyisen EU-lainsäädännön mukaan korvausvelvollisuus on tällöin saunan omistajalla.

Muista myös nämä

Saunan määritelmä:

  • Sauna on mieluiten puuseinäinen huone, jossa on kiuas, jota lämmitetään tavalla tai toisella (puu, sähkö, kaasu).

  • Kiukaassa on kiviä.

  • Lämpötila mitattuna noin 100 senttiä ylälauteen yläpuolelta on noin 80–105 astetta.

  • Sauna on kohtalaisen kuiva, mutta kosteutta säädellään heittämällä kiville vettä eli heitetään löylyä.

Venäjä:

  • Luulitko, että suomalaiset saunojat heittävät kovia löylyjä? Vielä hurjempiin löylyihin saattaa törmätä Venäjällä. Alalauteille istahtaminen ei kuitenkaan ole itänaapurissa lainkaan häpeällistä, jos löylyt ovat itselle liian kipakat.

  • Vihdan käyttö on jäänyt monissa suomalaissaunoissa paitsioon, mutta Venäjällä vihtominen on tuttu tapa.

Keski-Eurooppa:

  • Lähditkö matkalle ja olet epävarma siitä, kuka saunassa heittää löylyjä? Saunan säännöt on usein kirjattu ovella olevaan kylttiin, vilkaise siis paikalliset tavat siitä.

  • Ihmetteletkö saunamaisterin tapaa heilutella pyyhettä saunojien edessä? Toiminnon nimi on aufguss, jolla saunamaisteri varmistaa, että löyly leviää kaikkialle saunassa.

Sauna maailmalla -blogia kirjoittava Kati Niemi kertoo blogissaan Sauna maailmalla, että saunamestarin aikatauluja kannattaa noudattaa.

– Hän tulee tasan tarkkaan sillä kellonlyömällä ja sinne ei ole silloin enää mitään asiaa. Jos myöhästyt, niin se on oma moka. Oveen laitetaankin lappu luukulle, että sisään ei pääse enää. Pahimmassa tapauksessa saunamestari joutuu pitämään ovea kiinni jalalla, etteivät innokkaat saunojat vaan pääse sekoittamaan löylyttelyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?