Laura, 25, haaveili Suomeen muutosta ja painaa nyt pitkää päivää Lapin lomakohteissa - Matkat - Ilta-Sanomat

Laura, 25, haaveili Suomeen muutosta ja painaa nyt pitkää päivää Lapin lomakohteissa

Saksassa kasvanut Laura Aust painaa pitkää päivää Kilpisjärvellä. Työ on rankkaa, mutta Lappi on vienyt sydämen.

Laura Aust toteutti haaveensa Suomessa asumisesta. Nainen työskentelee kausityöntekijänä Lapissa Kilpisjärvellä. Työ on rankkaa mutta elämä pohjoisessa on antoisaa.­

14.11.2019 17:01

Lapsuus Saksassa, opintovuodet Englannissa ja uusi ura Suomen Lapissa. Tällaisia polkuja saksalaissuomalaisen Laura Austin, 25, vaiherikas elämä on kulkenut tähän asti.

Työpaikka Lapista ei irronnut helpolla. Englannissa opiskellessaan Aust lähetti yli 50 työhakemusta työvoimapulasta kärsiviin Lapin kohteisiin, mutta työhaastattelukutsua ei kuulunut. Opinnoista ravintola- ja hotellialalla ei tuntunut olevan mitään hyötyä työnhaussa.

Suomalaisen äidin ja saksalaisen isän kasvattama nainen joutui jo pohtimaan, jääkö kauan kytenyt haave Suomessa asumisesta pelkäksi haaveeksi.

– Tilanne suoraan sanottuna ketutti, Aust muistelee.

Laura Aust kasvoi Saksassa ja opiskeli Englannissa. Nyt hän asuu Suomen Lapissa. Austilla on kaksoiskansalaisuus, sillä hänen äitinsä on suomalainen.­

Sitten sattuma puuttui peliin.

Aust erosi poikaystävästään ja sai opinnot Englannissa päätökseen. Oli aika muuttaa Suomeen. Saksassa asunut suomalainen äiti oli tehnyt saman päätöksen muutamaa vuotta aiemmin.

Työt Levillä alkoivat vuonna 2017 TE-toimiston järjestämän harjoittelun kautta. Tämän jälkeen Aust on työskennellyt pääosin ravintolatöissä Saariselällä ja Kilpisjärvellä, missä sijaitsee myös nykyinen koti ja työpaikka.

– Sain paikan Kilpisjärveltä, kun täällä työskennellyt kaverini vinkkasi, että tässä olisi supernainen, joka osaa kaikkea, Aust kehuu ja naurahtaa.

Paikallisten ystävällisyys lumosi

Alun vaikeuksien jälkeen Austin elämä Lapissa on lähtenyt hyvin käyntiin. Tällä hetkellä nainen tekee Kilpisjärvellä töitä ravintolassa. Työpäivät ovat pitkiä, kesällä jopa 12-tuntisia. Talvella työpäivä on yleensä seitsemän tunnin mittainen.

– Työajat vaihtelevat kohteittain. Saariselällä ja Levillä saattoi olla hyppyvuoroja, eli aamulla blokkausta ja illalla uudestaan töitä ravintolan puolella. Työpäivät olivat 4–12 tuntisia.

Työ vaatii sitkeyttä, sillä ruuhka-aikoina vapaita ei välttämättä ole joka viikko. Kesällä Aust teki viiden viikon putken, jonka aikana hän lomaili vain kahtena päivänä.

Ravintolaan oli vaikea löytää työntekijöitä, joten hommia paiskittiin alimiehityksellä.

– Olin fyysisesti aivan loppu, Aust muistelee.

Hyvä henki auttaa jaksamaan

Työntekijäpula on Lapissa todellisuutta. Tuntipalkka liikkuu Austin mukaan yleisesti 12 euron tietämissä, joskin neuvottelun varaa on. Myös asuntopula ja töiden rankkuus karkottavat hakijoita.

– Helppoa tämä ei ole. Olen muuttanut viimeisten seitsemän vuoden aikana 13 kertaa ja työkaverit ja maisemat muuttuvat jatkuvasti.

Kausityöntekijältä vaaditaan siis ennen kaikkea sitkeyttä. Hymyn täytyy tulla huulille, vaikka olisi kuinka väsynyt tahansa. Asiakkaatkin saattavat olla toisinaan hankalia.

– Ei ymmärretä, että revontulet ovat luonnonilmiö, eikä niitä voi noin vain laittaa päälle. Monet myös ihmettelevät, miten pakkasessa tarkenee. Laittaisivat lisää vaatetta päälle, Aust ihmettelee.

Jotkut kauhistelevat Lapin pakkasia. Laura Austin mukaan pukeutumalla oikein pärjää.­

Kiireessä Austia auttaa hyvä henki työpaikalla. Työkaverit ovat läheisiä, ja yhdessä tehdään asioita myös työpaikan ulkopuolella.

– Viime aikoina olemme kokoontuneet yhteen perjantaisin. Joku laittaa ruokaa ja katsomme yhdessä Vain elämää. Toisinaan käymme myös vaeltamassa Norjan puolella, Aust kertoo.

Elämä Kilpisjärvellä on huomattavasti rauhallisempaa kuin muissa Lapin turistikohteissa. Suurin vetonaula on luonto. Talvisin Aust käy samoilemassa Saanatunturilla ja pilkkimässä läheisellä järvellä. Kotona aika kuluu leppoisasti villasukkia kutoen.

Ero aikaisempaan on huomattava, sillä Saariselkä ja etenkin Levi olivat bilepaikkoja, joissa juhlivat turistien lisäksi myös työntekijät.

– Nykyäänkin saatamme juoda viinipullon porukalla, mutta ei tämä ole mitään verrattuna Leviin. Siellä vapaa-aikaa vietettiin useammin baarissa. Ei ollut epätavallista, että työntekijät tulivat töihin krapulassa, Aust muistelee.

Lapin lumo vei mennessään

Vaikka työ on rankkaa, on se myös mieluista. Kaiken lisäksi Lapin lumo on vienyt Austin täysin mennessään.

– Olen aina sanonut, että olen kuin Liisa Ihmemaassa. Jokainen tunturi on minulle kuin ihmemaa. Täällä on niin kaunista. Jos joskus unohdan sen, ulkopuolisen kysymys siitä, olenko onnellinen täällä, pysäyttää. Silloin omat silmänikin aukeavat. Monesti vain seison ikkunan edessä ja ihailen maisemia.

Sydän jäi Lappiin.­

Saksassa lapsuutensa viettäneen Austin elämä on todellakin tehnyt täyskäännöksen. Kaukana ovat ajat, jolloin hän asui suurkaupungissa, jossa tuskin tunsi naapureitaan.

– Kilpisjärvellä ihmisiä on vähän, mutta paikalliset ovat todella ystävällisiä ja sydämellisiä. Täällä huolehditaan toisista. Se on jotakin, jota en ole aikaisemmin kokenut, Aust hämmästelee.

Lapin taika sinisine hetkineen, tuntureineen ja lumikinoksineen on tehnyt naiseen niin suuren vaikutuksen, ettei hän voisi kuvitella asuvansa Etelä-Suomessa.

– Jos löydän miesystävän, toivon hänen muuttavan tänne. Etelään en enää halua.

Haaveiletko työstä Lapissa? Muista tämä

Kilpisjärvi on erähenkisten matkailijoiden suosikkikohde, jonka sesonki painottuu kesään. Kohde eroaakin selvästi Lapin muista matkakohteista. Bisnes keskittyy vahvasti luontomatkailuun.

Kesäisin paikalla käy paljon saksalaisia. He saapuvat bussilasteittain joka kesä.

– Lappi on heille kova juttu. Myös venäläisiä, espanjalaisia ja portugalilaisia käy, muiden muassa, Aust kertoo.

Aivan Norjan rajan tuntumassa sijaitseva kohde vetää puoleensa myös Tromssaan meneviä matkailijoita ja norjalaisia, jotka piipahtavat paikallisessa Kilpishallissa ostoksilla ja samalla syömässä.

Kolmessa eri Lapin matkakohteessa työskennellyt Aust pitää kaikista Lapin kohteista, mutta Kilpisjärvestä on tullut hänelle erityisen tärkeä.

Naisen mukaan kaikki, jotka Kilpisjärvellä käyvät, haluavat tulla jonakin päivänä takaisin.

– On totta, mitä ihmiset sanovat. Kun Lapissa käy, osa sydämestä jää sinne ikuisiksi ajoiksi.

Muita kausitöistä haaveilevia Aust kehottaa kokeilemaan talvea Lapissa rohkeasti, sillä joka tunturilla on vastassa upea elämys – kunhan muistaa pukeutua oikein.

– Merinovillaa vaan päälle, niin kyllä selviää. Töitä on tarjolla paljon. Ja jos ei ole tyytyväinen, voi aina kävellä seuraavaan hotelliin. Töitä kyllä riittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?