Utsjoen erämaassa nököttävä sähkötön pikkumökki saa suitsutusta maailmalta: ”Ulkomaalaisia asiakkaita on paljon” - Matkat - Ilta-Sanomat

Utsjoen erämaassa nököttävä sähkötön pikkumökki saa suitsutusta maailmalta: ”Ulkomaalaisia asiakkaita on paljon”

Utsjokelaismökki valittiin Euroopan parhaaksi vuokrattavaksi loma-asunnoksi. Matkailijoita ei karkota edes se, että juoksevaa vettä tai sähköä ei mökkiin tule.

Utsjoella sijaitsee erämökki, jonka European Holiday Home Association valitsi viime perjantaina Euroopan parhaaksi vuokrattavaksi loma-asunnoksi. Hillagam sijaitsee aivan Suomen pohjoisimman rajan tuntumassa.

12.11.2019 16:39

Sijainti keskellä erämaata ja maisemat kuin sadusta.

Tällainen on Utsjoella, Kaldoaivin erämaassa sijaitseva Hillagammi, jonka European Holiday Home Association valitsi viime perjantaina Euroopan parhaaksi vuokrattavaksi loma-asunnoksi. Erämaamökki jakoi voiton ainutlaatuisuutta korostavassa Best Unique Spot Holiday Home -kategoriassa, Lomarengas kertoo tiedotteessa.

– Kilpailuun osallistui satoja hulppeita huviloita ja huoneistoja eri puolilta Eurooppaa. Suomalainen erämaakohde todellakin päihitti Alppien ja Välimeren luksushuvilat, kommentoi tiedotteessa Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola.

Erämaamökissä käy matkailijoita ulkomaita myöten.

Ykkössija tuli, vaikka mökin mukavuudet ovat yksinkertaiset: juoksevaa vettä tai sähköjä mökissä ei ole.

Tämä ei ole vieraita karkottanut.

Kiinnostaa etenkin sveitsiläisiä ja saksalaisia

Toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola kertoo Ilta-Sanomille, että puolet Hillagammin vuokraajista tulee kotimaasta, puolet ulkomailta.

– Ulkomaalaisia asiakkaita on paljon varsinkin talvisin, eniten sveitsiläisiä ja saksalaisia. Jopa aasialaisia on käynyt. Asiakkaat eivät ole pelkästään eränkävijöitä, vaan ihan tavallisia ihmisiä jotka tulevat Hillagammiin luonnon ja arkkitehtuurin takia.

Hillagamissa erityistä on, että mökki tuntuu sulautuvan täysin ympäristöönsä. Ikkunoista näkyy suoraan tähtitaivaalle.

Hillagammi sijaitsee aivan Suomen pohjoisimman rajan tuntumassa. Matkailijoille juuri eristyksissä oleminen on kokemus, jota mökiltä haetaan. Luontokokemus on voimakkaampi, kun ympärillä ei ole mitään ylimääräistä.

– Olemme huomanneet, että tavanomaisesta poikkeavat, erikoiset kohteet toimivat hyvin mielenkiinnon herättäjänä. Niitä myös varataan, Olkkola sanoo.

Yleisesti ottaen trendi on kuitenkin se, että matkailijat hakevat vuokramökeiltä samaa tai jopa parempaa varustelua kuin kotona, Olkkola täsmentää.

Tavanomaisesta poikkeavat, erikoiset kohteet kiinnostavat matkailijoita.

Ikkunoista avautuu tähtitaivas

Hillagamissa erityistä on, että mökki tuntuu sulautuvan täysin ympäristöönsä. Ikkunoista näkyy suoraan tähtitaivaalle, jolloin matkailijoilla on mahdollisuus bongata myös revontulia.

Eksotiikka kiehtoo, mutta voi toki myös pelottaa, jos erämaa on tuntematon paikka. Tämän takia asiakkaat perehdytetään hyvin loman alussa.

– Asiakkaista pidetään huolta vaikka he ovat yksin erämaassa. Heitä esimerkiksi varoitetaan huonosta kelistä, Olkkola sanoo.

Eksotiikka vetoaa matkailijoihin.

Tavallinen vedenhakureissu avannosta voi olla ikimuistoinen.

Kun loma on ohi, juuri eksotiikka on se, mitä jälkikäteen muistellaan.

– Veden haku avannosta revontulien loisteessa ja tulenteko ovat aktiviteettejä, joita varsinkaan ulkomaalaiset asiakkaat eivät voi kokea kotonaan. Ne tuottavat suurimman mielihyvän, Olkkola kertoo.

Lasi-iglut iso hitti

Hillagam on yksi monista Lapin huomiota herättäneistä matkailukohteista. Maailmalla palstatilaa ovat saaneet erityisesti iglu-tyyliset majoituskohteet.

Maailman ensimmäisen lasi-iglun rakennutti Saariselällä toimivan Kakslauttanen Arctic Resortin yrittäjä Jussi Eiramo. Iglumaista majoitusta pohjoisesta Suomesta löytyy myös ainakin Leviltä ja Saariselältä.

Kuusamoon valmistuu puolestaan iso iglukylä Magical Pond, jonne houkutellaan vieraita ulkomaita myöten.

Lammintuvan läheisyyteen valmistuvassa kylässä on 20 iglu-tyylistä majataloa, joista näkee mahdollisimman paljon ympäröivää luontoa.

Turisteja paikka on valmis vastaanottamaan joulukuussa 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?