Osasitko tipata taksikuskia? Näissä Euroopan maissa sitä edellytetään

Julkaistu:

Juomaraha
Juomarahakäytännöt vaihtelevat eri puolilla Eurooppaa.
Oletko sinullakin mennyt sormi suuhun juomarahaa antaessasi? Käytännöt vaihtelevat, joten epävarmuutesi ei ole ihme.

Täysin tarkkaa tietoa tippaamisesta onkin mahdotonta antaa, mutta suuntaviivat sentään löytyvät.

Matkailuraamattu Lonely Planet, Tjäreborg ja Momondo auttavat matkailijoita hädässä. Näin eri puolilla Eurooppaa tipataan.

Taksikuskit ja kampaajat

Taksikuskit eivät Euroopassa edellytä juomarahaa, mutta summan voi halutessaan pyöristää ylöspäin, Lonely Planet opastaa. Skandinaviassa ja Islannissa taksikuskit eivät odota tippiä lainkaan.

Ranska, Venäjä ja Sveitsi ovat poikkeus. Näissä maissa taksikuskit odottavat 10– 15 prosentin tippiä.

Tjäreborgin mukaan taksikuskeille voi antaa kymmenen prosenttia tippiä myös Englannissa ja Itävallassa.


Tippiä voi antaa myös muille palvelualan työntekijöille.

Tjäreborg kertoo, että Kanariansaarilla juomarahaa voi antaa kampaajalle tai parturille euron tai kaksi. Portugalissa euron tippi riittää. Myös Ranskassa ja Italiassa on matkatoimiston mukaan tapana antaa tippiä hiuksia huoltaville ammattilaisille.

Ravintolat ja baarit

Useimmissa Euroopan maissa, kuten Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Tšekissä, Unkarissa, Irlannissa, Portugalissa ja Iso-Britanniassa laskuun on lisätty palvelumaksu. Jos näin ei ole, jätä tippiä 5–10 prosenttia, paitsi jos ruoka tai palvelu on surkeaa, Lonely Planet opastaa.

Esimerkiksi Italiassa, Itävallassa ja Venäjällä palvelumaksua ei aina lisätä laskuun tai sitä ei edellytetä, mutta lasku on tapana pyöristää ylöspäin, sillä palvelualan palkat eivät päätä huimaa.

Matkailijoiden kalliina pitämät Islanti ja Skandinavian maat eivät edellytä juomarahan antamista ravintoloissa, matkailuraamattu kertoo.

Eurooppalaisissa baareissa tippaamista ei myöskään oleteta, mutta hövelillä päällä olevat voivat pyöristää laskun ylöspäin.


Hotellit

Hotellien työntekijöiden tippaaminen on Euroopassa harvinaisempaa kuin Yhdysvalloissa. Jos haluat, voit kuitenkin antaa euron tai kaksi eteisvahtimesterille ja 2–5 euroa siivoojille Iso-Britanniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Saksassa, Tšekissä ja Unkarissa, Lonely Planet opastaa.

Balkanilla ja itäisessä Euroopassa riittää hieman pienempi summa. Venäjällä hotellihenkilökunta on tottunut isompiin juomarahoihin. Portieereille voi antaa 200–250 ruplaa ja 100–200 ruplaa siivoojille. Sata ruplaa vastaa noin 1,40 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt