Pentti muutti Moskovaan ja huomasi pian selvän yhtäläisyyden suomalaisissa ja venäläisissä – näin paikalliset suhtautuvat Suomeen - Matkat - Ilta-Sanomat

Pentti muutti Moskovaan ja huomasi pian selvän yhtäläisyyden suomalaisissa ja venäläisissä – näin paikalliset suhtautuvat Suomeen

Kaverit kuvittelivat, että Pentti Nelimarkka muutti likaiseen ja saasteiseen suurkaupunkiin. 11 vuotta Moskovassa asuneen Nelimarkan mukaan nyky-Moskova on kaikkea muuta.

Pentti Nelimarkka, Lena-vaimo ja pariskunnan tytär asuvat Moskovassa. Nelimarkan mukaan harvalla suomalaisella on Moskovasta mitään käsitystä, mutta Venäjästä maana ja venäläisistä ihmisinä riittää ennakkoluuloja. Kun ystävät tulevat käymään, he muuttavat ajattelutapaansa, mies kertoo.

7.11.2019 16:38

Koti lähellä Moskovan Punaista toria ja vapaa-ajanpaikka, datsa, kaupungin ulkopuolella. Etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevasta Pentti Nelimarkasta on tullut 11 vuodessa kansainvälistä elämää viettävä liikemies. Sydän on nyt Venäjällä.

Helsingistä Moskovaan Pentti Nelimarkka päätyi ensimmäisen kerran työkomennuksella vuonna 2005. Kun työnantaja Canon North Eastin Venäjän liiketoiminta siirrettiin Suomesta Venäjälle vuonna 2008, Nelimarkka lähti rakentamaan paikallista yritystoimintaa komennussopimuksella Moskovaan.

Nykyään Nelimarkka toimii Venäjällä Canon RU:n e-commerce johtajana. Koti on nyt Moskovassa.

”Kaikki miehet eivät olekaan nahkatakkigangstereita”

Muutto uuteen maahan ei herättänyt Nelimarkan suomalaisessa tuttavapiirissä varauksetonta hyväksyntää.

Mies sai huomata, että kavereilla oli ennakkoluuloja Venäjästä. Jotkut ajattelivat, että asuminen Moskovassa merkitsee elämää likaisessa ja saasteisessa suurkaupungissa, jossa rotat ja asunnottomat kiusaavat muita ihmisiä.

– Eräs ystäväni sanoi aikoinaan, että ”mitä sinä siellä teet, tule pois”, Nelimarkka muistelee.

Pentti Nelimarkka asuu vaimonsa Lenan ja tyttärensä kanssa Moskovassa. Suomalaismies on kotiutunut uuteen kotikaupunkiin hyvin.

Nelimarkan mukaan harvalla suomalaisella on Moskovasta mitään käsitystä, mutta Venäjästä maana ja venäläisistä ihmisinä riittää ennakkoluuloja. Hollywoodin ja median luomat käsitykset gangstereista, mafiasta ja diktatuurista ovat yleisiä, mies toteaa.

Kun ystävät tulevat käymään, he muuttavat ajattelutapaansa.

– He huomaavat, että kaikki miehet eivät olekaan siilitukkaisia nahkatakkigangstereita ja kaikki naiset eivät ole pitkäsäärisiä minihameisia viettelijättäriä, Nelimarkka kuvailee.

Moskova on muuttunut parempaan suuntaan

Nykyaikainen Moskova kerää pohjalaismieheltä kiitosta, sillä sieltä löytyvät kaikki ajateltavissa olevat palvelut aina suurista ostoskeskuksista ravintoloihin ja monipuoliseen kulttuuritarjontaan elokuvista Bolshoin balettiin.

Kaupunki on myös siistiytynyt vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskisojen ansiosta.

– Nykyisin liikkuminen myös kävellen on mahdollista ilman, että tarvitsee pelätä henkensä edestä autoja jalkakäytävillä. Useita katuja on rauhoitettu kävelyalueiksi. Tavallaan Moskova on hieman menettänyt omaa aikaisempaa Post-Soviet-henkeä, mutta voisin väittää että parempaan suuntaan.

Pentti ja Venäjältä kotoisin oleva Lena-vaimo avioituivat vuonna 2012.

Pariskunta suunnitteli kotinsa itse. Asunto sijaitsee 12. kerroksessa.

Pentin ja venäläisen Lena-vaimon 84-neliöinen koti sijaitsee viiden kilometrin päässä Moskovan Punaiselta torilta. Pariskunta hankki asunnon, kun perheen tytär syntyi vuonna 2017.

Itse suunniteltu, uutuuttaan hohtava asunto sijaitsee 12. kerroksessa. Näkymät kaupungin ylle ovat hulppeat.

– Isoista ikkunoistamme näkyy Moskovan keskustan pilvenpiirtäjät, Moskovan yliopisto ja Ukraina-hotelli, joka hohtaa kuin kuorrutettu kakku.

Auringonlasku kodin parvekkeelta.

Asunnossa on suomalaisnäkökulmasta katsottuna vain yksi puute. Siellä ei nimittäin ole saunaa.

Siksi, ja päästäkseen luonnon rauhaan, Nelimarkat rakennuttivat Moskovan ulkopuolelle datsan, vapaa-ajankodin, jossa viihtyy koko perhe appivanhempia myöten.

Nelimarkkojen datsa eli vapaa-ajanasunto sijaitsee Moskovan ulkopuolella.

Kun viikonloppu on ohi, alkaa monille lapsiperheille tyypillinen rumba. Molemmat vanhemmat käyvät töissä, joten tytärtä kuskataan yksityiseen päiväkotiin.

– Tyypillinen päivähoitomaksu on kuukaudessa 400–1 000 euroa. Kaikille yli 3-vuotiaille on Moskovassa taattu myös ilmainen päivähoito, mutta päivähoidon taso vaihtelee ja ryhmät ovat suuria. Siksi monet vanhemmat ovat valmiita tinkimään perheen elintasosta ja laittamaan lapsen yksityiseen päiväkotiin.

Näin Moskovassa ajatellaan Suomesta

Muutto uuteen maahan on merkinnyt Pentti Nelimarkalle myös uuden opettelua.

Venäjällä tunteet näytetään rohkeasti ja niistä puhutaan.

– Siinä on ollut pohjalaiselle miehelle kokonaan uuden oppimista.

Kaupunkikodissa ei ole saunaa. Siksi Nelimarkat rakennuttivat Moskovan ulkopuolelle datsan, vapaa-ajankodin, jossa viihtyy koko perhe appivanhempia myöten.

Opeteltavaa on ollut myös siinä, että Venäjällä perhe ei tarkoita vain ydinperhettä, vaan siihen kuuluvat vanhemmat, sisarukset, omat lapset ja puolison aikaisemmat lapsen.

– Perheen kesken pidetään säännöllisesti yhteyttä ja niin miehet kuin naiset saattavat soittaa vanhemmilleen useamman kerran päivässä. Perheen sisällä kaikkia autetaan, onnistumisia juhlitaan ja epäonnistumisten keskellä lohdutetaan. Vastaanotto on ollut jäyhälle pohjalaiselle hyvin lämmin ja inhimillinen.

Muuten Nelimarkka pitää suomalaisia ja venäläisiä hyvin samanlaisina. Tavatessa monet ovat varautuneita, introverttejakin, mutta tutustuttuaan ihmiset solmivat mitä lämpimimpiä ihmissuhteita.

Sitä paitsi, Suomella ja suomalaisilla on Moskovassa hyvä maine.

– Kerrottuani olevani suomalainen, löytyy useimmilta venäläisiltä jokin henkilökohtainen kokemus jaettavaksi kanssani. Suomi tunnetaan siisteydestä, hiljaisuudesta ja puhtaasta luonnosta. Myös suomalaisia elintarvikkeita arvostetaan korkealle. Useammin kuin kerran on laukkuni täyttynyt suomalaisesta juustosta ja savustetusta kalasta työkavereideni pyynnöstä.

Tämä Moskovassa turhauttaa

Vaikka ihmisissä on tiettyä samankaltaisuutta, voi arki olla hyvinkin erilaista kiireisessä suurkaupungissa.

Paikallinen palvelukulttuuri esimerkiksi on Nelimarkan mukaan hyvin ailahtelevaista. Joskus se on tympeää, toisinaan ylitsevuotavan ystävällistä.

Vaikka ihmisissä on tiettyä samankaltaisuutta, voi arki olla hyvinkin erilaista kiireisessä suurkaupungissa.

Asiointi virastoissa vaatii myös kärsivällisyyttä, sillä byrokratia on yleistä. Juuri kun olet kuvitellut saavasi asiasi etenemään, tarvitaankin asiakirjoja, apostilleja, leimja, kopipita passin sivuista tai todistuksia.

– Sähköiseen asiointiin tottunut suomalainen turhautuu tähän helposti. Mutta silloin pitää muistaa missä ollaan ja laskea kymmeneen.

Sitä paitsi, tarvittaessa kaupunki on ihanan rento myös viranomaisten kanssa asioidessa.

Sitä paitsi, tarvittaessa kaupunki on ihanan rento myös viranomaisten kanssa asioidessa. Liikennevalvonta on nykyään automatisoitu kameroin, ja mahdolliset sakot tulevat erilliseen sovellukseen.

– Jos kuitenkin maksat sakot heti, saat 50 prosenttia alennusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?