BBC löysi Suomesta maailman pessimistisimmän paikan: ”Kuollaan pois, mutta niin että se huomataan”

BBC esittelee videollaan Suomen ja koko maailman pessimistisimmän kunnan, Puolangan.

BBC löysi Suomen pessimistisimmän kunnan. Se on Puolanka.

7.11.2019 14:40

Kainuun maakunnassa, Manner-Suomen keskipisteessä sijaitsee Puolanka, kunta, joka on tullut kuuluksi muun muassa ”Vielä ehdit kääntyä pois” -tienvarsikylteistään.

Nyt pessimistisistä markkinointikampanjoistaan tunnettu kunta esitellään Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tuoreella videolla, joka on kuvattu Suomessa. Video on otsikoitu napakasti (vapaasti suomennettuna): Maailman pessimistisin kaupunki.

Puolankalainen pessimisti Tommi Rajala kertoo BBC:n haastattelussa, kuinka pessimistibrändi sai alkunsa. Muu Suomi tuntui näkevän kunnan vain negaatioiden kautta.

– Puolanka on aina toiseksi tai kolmanneksi huonoin kaikissa tilastoissa, Rajala kertoo.

”Me ollaan Suomen parhaita huonoja”

Vaikka kuntalaiset eivät näekään Puolankaa uutisotsikoista tuttuun tyyliin, päätettiin ankeasta maineesta ottaa kaikki irti. Vaikka Puolangassa oltaisiinkin huonoja, tästä ei välitetä.

– Me ollaan Suomen parhaita huonoja, Rajala toteaa videolla.

Kunnassa onkin toiminut jo kymmenen vuotta Pessimisti ry. Puolanka tunnetaan myös Pessimistipäivistään, jotka järjestetään vuoden jokaisena päivänä.

Tutuiksi ovat tulleet niin ikään Youtube-videot, jotka eivät ole tyypillistä kuntamarkkinointia nähneetkään.

Siinä missä tavallinen kuntabrändäys keskittyy vaikkapa luontoarvojen huomioimiseen ja lapsiperheiden arvostamiseen, Puolanka tekee toisin.

– Voidaan sanoa jopa ihan sama asia, mutta samaan aikaan näytetään sitä oikeaa todellisuutta, eikä mainostoimiston kiiltokuvatodellisuutta.

Pessimismi houkutteli matkailijoita

Pessimistiset videot ovat saaneet myös kritiikkiä osakseen. Tommi Rajala kertoo, että jotkut ovat sitä mieltä, että pessimismi pilaa kunnan maineen.

Rajalalla on kriitikoilla kuitenkin omintakeinen vastaus.

– Olennainen kysymys on, että mikä maine?

Puolangalla sijaitseva Hepokönkään vesiputous on yksi Suomen korkeimmista luonnonvaraisista putouksista.

BBC:n videolla nähdään myös Puolangan pormestari Harri Peltola, joka ei vitsaile kertoessaan, että pessimismistä on ollut kunnan markkinoinnissa hyötyä.

Tämä tuli selväksi viimeksi matkamessuilla Helsingissä. Pessimistit ja muut matkailuyrittäjät seisoivat samalla ständillä.

– Kyllä se pessimismi houkutteli asiakkaita pysähtymään ja ihmettelemään. Sen jälkeen matkailuyrittäjä pääsi myymään majoitus- ja muita palveluita.

– Joku asia pitää olla, mikä saa kiinnostumaan paikasta, Peltola sanoo.

Viime vuonna Puolangan asukasluku oli vajaa 2 600 ihmistä.

Huoleen pikkukuntien hiipumisesta pessimistit suhtautuvat konstailemattomaan tyylinsä. Vääjäämätön kehitys syrjäseudun kunnissa on, että ne kuolevat pois.

Puolangalla ajatellaan, että kauheinta on, että kuolee niin, ettei kukaan huomaa.

– Kuollaan pois, mutta niin että se huomataan, Rajala pamauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?