Intian vaaleanpunaisessa kaupungissa Jaipurissa saa ihailla mahtavia palatseja – ja ällistellä tavallista katuelämää

Julkaistu:

Intia
Luoteis-Intiassa sijaitsevan Rajasthanin osavaltion pääkaupungin virallisia nähtävyyksiä ovat historialliset linnoitukset ja palatsit. Länsimaiselle matkailijalle nähtävyys on myös Jaipurin arkinen katukuva ruuhkineen.
Vartin tuk-tuk -matka hotellilta Jaipurin keskustan Kaupunkipalatsille on shokkiherätys aisteille. Rämisevä moporiksa tärisee ja kurvailee niin villisti, että on vaikea pysyä sen penkillä. Satojen moporiksojen seassa puikkelehtivat mopot, vuohet, autot, siat ja muut jalankulkijat. Tuolla tallustelee kaksi norsua ratsastajineen! Tuolla on kameli!?

Tien kaksi kaistaa muuttuvat luovasti viideksi, joita voi ajaa mihin suuntaan tahansa, myös poikittain. Äänitorvet ärjyvät. Naurattaa. Näin hulvatonta on vain Intiassa!


Kun sekasortoon alkaa tottua, huomaa myös naisten upean väriset sarit, jostain pelmahtavan suitsukkeen aromin ja katukojussa paistuvien samosa-piiraiden tuoksun. Yhtäkkiä edessä kaartuu hiekkakivestä rakennettu komea kaupunginportti, jonka alta pujahdetaan vaaleanpunertavaksi sävytettyyn vanhaankaupunkiin.

Perillä, kuninkaallisen palatsin sisäpihoilla, melu ja hulina ovat tiessään. Rakennusten koristeellisia yksityiskohtia ihailee aamusella vasta muutama vierailija.


Ylellisyyksiin tottuneiden maharadžojen kaupunki

Rajasthanin osavaltion 3,5-miljoonainen pääkaupunki Jaipur osuu monen Intiassa matkailevan reitin varrelle – onhan Jaipur yksi maan klassisen kiertomatkan kohteista, yhdessä Delhin ja Taj Mahalin kodin, Agran kanssa.

Jaipuriin tullaan ihailemaan rikkauksistaan kuulujen, edesmenneiden maharadžojen rakennuttamia hulppeita palatseja ja linnoituksia. Niitä on useita. Erikoisin on tekojärven saartama Vesipalatsi, jonka alimmat kerrokset ovat veden alla ja joka näyttää kelluvan järvessä.

Ulkopuolelta kauneimmalta näyttää Tuulten palatsi, jonka julkisivu on kuin hunajakenno satoine pienine, ulkonevine ikkunoineen, jotka on koristeltu kaiverruksin. Rakennusta on mukavinta ihailla vastapäisten kuppiloiden kattoterasseilta, käden ulottuvilla kupillinen masala chai -teetä, jonka mausteet tuoksuvat ja maistuvat joululle.

Muinaista loistoa mahtailevien muurien sisällä

Jaipurin kuuluisin nähtävyys löytyy kukkulalta kaupungin ulkopuolelta. 1500-luvun lopulta juontuvaan, hunajankeltaiseen Amber Fort -palatsilinnoitukseen astutaan monen portin alta, sisäpihalta toiselle. Osa matkailijoista ratsastaa paikalle norsuilla, vaikkei se eläintein hyvinvoinnin nimissä suositeltavaa olekaan.


Muslimi- ja hinduarkkitehtuuria yhdistelevä palatsialue on hienostuneen koristeellinen temppeleineen ja monine rakennuksineen. Peilisali on kuvioitu tuhansilla pienillä lasinpaloilla. Sen kerrotaan kimaltelevan yöllä kynttilänvalossa yhtä kirkkaasti kuin autiomaan yllä hehkuva tähtitaivas.

Nykypäivä on palatsejakin ihmeellisempi


Mutta vaikka Amber ja muut palatsit ovatkin hienoja, Jaipurin tavallinen katunäkymä tarjoaa vähintään yhtä paljon ihmeteltävää. On katupartureita, joka trimmaavat asiakkaidensa partoja autotien vieressä aurinkovarjon alla asfaltilla istuen. On keskellä autotietä makoilevia lehmiä, jotka eivät näytä olevan moksiskaan ympärillä vallitsevasta sekasorrosta. Ja entäpä tuokin turbaanipäinen käärmeenlumooja? Mieshän on kuin suoraan jostakin sadusta.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Finnair lentää Delhiin, josta pääsee Jaipuriin lentäen (1h) tai junalla (4,5 h). Suomalaiset matkatoimistot järjestävät ja räätälöivät Kultaisen kolmion kiertomatkoja, joiden yksi pääkohteista on Jaipur.
  • Sähköisen e-viisumin saa hankittua netin kautta.
  • Majoittua voi minibudjetilla – tai ylellisesti kuin maharadža. Vanhoja palatseja on kunnostettu hotelleiksi.
  • Jaipuriin kannattaa matkustaa lokakuusta maaliskuuhun, kesällä lämpötilat nousevat jopa 45 asteeseen.
  • Nähtävyyksiä voi kierrellä omin päin, tai mukavasti oman oppaan ja autokuskin kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt