Maisemat kuin satukirjasta! Lugano on Sveitsin aarre – 5 syytä, miksi siellä kannattaa käydä edes kerran elämässä

Julkaistu:

Sveitsi
Tyylikäs Lugano sijaitsee täydellisellä paikalla Luganojärven rannalla, keskellä vuoria Alppien eteläpuolella, Italian rajan tuntumassa. Kaupungissa saakin nauttia sekä Sveitsin että Italian parhaista puolista.

1. Maisemat

Syvänsinisenä kimmeltävä järvi kiemurtelee keskellä jyrkkiä, vihreitä vuoria. Aurinko paistaa kuumasti, mutta Monte San Salvatoren huipulla puhaltelee raikas tuuli.


Luganon kaupungin kupeessa kohoavan vuoren laella nököttävän kirkon kattoterassi on paras paikka ihailla Luganojärven maisemia. Täältä näkyy anteliaasti joka suuntaan, myös taustalla häämöttävillä lumisille Alpeille.

Ylös vuorelle pääsee kaupungista funikulaarilla, tai patikoiden, jos löytyy sisua – rinne on pitkä ja jyrkkä. Huipulta lähtee erimittaisia vaelluspolkuja. Lyhintä reittiä kävelee alas reilussa tunnissa.

2. Tyylikkyys

Silinterihattuinen posetiivari veivaa soittolaitettaan Piazza della Riforman laidalla. Mies tuo sympaattista kontrastia keskusaukion muodikkaalle ihmisvirralle. Pastellinväristen talojen edustalla levittyvät kahviloiden ja ravintoloiden terassit, joissa istutaan kesäaamusta yöhön asti syömässä, ja juomassa espressoja, luomumehuja ja Aperol spritzejä; aukiota kutsutaankin luganolaisten olohuoneeksi, jossa pidetään monet tapahtumat, konsertit ja joulumarkkinat.

Aukiolta voi astella kävelykatuja joka suuntaan, kohti kirkkoja, aukioita ja holvikäytävien alla piilottelevia kauppoja. Ostettavaa löytyy monenlaista, jos hintalaput eivät hirvitä. Tärkeimmällä kauppakadulla, Via Nassalla, myydään huippumuotia, kelloja ja koruja.

3. Tunnelma

Keskustan vanhojen värikkäiden talojen ja palatsien lomassa voisi kuvitella olevansa Italiassa tai jossakin Välimerellä – ellei olisi niin huippusiistiä ja vastaremontoidun näköistä. Lugano on Sveitsin tärkeimpiä pankkikeskuksia, ja vauraus näkyy. Tunnelma onkin sveitsiläisen hienostunut, mutta toisaalta myös italialaisen rento ja välitön. Kaupungista ei ole kymmentäkään kilometriä Italian rajalle, josta monet tulevat Luganoon päivittäin töihin. Suurin osa noin 64 000 asukkaastakin puhuu italiaa.

4. Ruoka


Lugano myös maistuu Italialle. Pasta, pizza, risotto, polenta ja muut saapasmaan ruoat ovat pääosassa miltei joka ravintolan menyyllä, ja annosten maku on monesti jopa parempi kuin rajan toisella puolella. Keskustan kävelykaduilla harhaillessa iskee herkuttelunhalu liki väistämättä.

Jäätelöbaarien rinnalla maanittelevat suklaa- ja viinikaupat, leipomot ja konditoriat valikoimillaan. Vuosikymmeniä toiminut Gabbanin herkkumyymälä on kuuluisa juustoistaan ja salaisesta salamireseptistään, ja baarin puolella puodin tuotteilla voi herkutella paikan päällä. Tarjolla on hyviä alkupalalautasia, ja lasiin kaadetaan seudun omaa, valkoista Merlot’a.

5. Nähtävää

Keskiaikaisen Santa Maria degli Angelin kirkon sisätilaa komistaa hieno renessanssityylinen fresko. Sen naapurina olevasta modernista rakennuksesta löytyy puolestaan nykytaidetta. Mutta paljon pidempään Luganossa jaksaa ihailla maisemia, jotka avautuvat järvenrantakadulta ja rantaravintoloiden terasseilta tai mäen päältä katedraalin edestä.


Luganon ehtii hyvin koluta parissa päivässä, mutta jos viipyy pitempään, kannattaa vierailla lähikylissä, etenkin Gandriassa ja vähän kauempana olevassa Morcotessa, joista löytyy vanhojen pikkukujien tunnelmaa.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt