Suomalaisten talojen julkisivut täyttyvät upeista teoksista – mikä muraaleista on sinun suosikkisi?

rac

Julkaistu:

Muraalit
Suomi täyttyy seinämaalauksista. Mikkelissä kerrostaloasujia ihastuttavat talviasussa seikkailevat kärpät, Joensuun muraali pysäyttää intensiivisellä katseellaan ja Iisalmessa katsoja voi osallistua interaktiiviseen teokseen.
Julkiseen taiteeseen keskittyvä Upeart Festival 2019 tekee Suomesta jälleen astetta värikkäämmän paikan, kun neljättä kertaa järjestettävä kaupunkitaidefestivaali tuo loppuvuoteen mennessä toistakymmentä pysyvää julkisen taiteen teosta yhdeksään kaupunkiin.

Syyskuun lopussa Tampereen Kaukajärvelle valmistui 27 metriä korkea seinämaalaus, jota koristi kolmen taloyhtiön asukkaan kasvot.
Sittemmin muraaleja on valmistunut eri puolille Suomea, muun muassa salolaisen ladon seinään.

Värikylläiset seinämaalaukset eivät ole vain etelän ilo.

Myös Iisalmessa, Joensuussa ja Mikkelissä voi ihailla seinätaiteen helmiä.


Mikkelin ensimmäinen kerrostalomuraali valmistui Vesitorninkadulle syyskuussa.

Taiteilijakaksikko Anetta Lukjanova ja Taneli Stenberg maalasi Mikalo Oy:n kerrostaloon syksyisen maiseman, jossa kaksi kärppää seikkailee talviturkeissaan, mikkeliläisiä uteliaasti kurkistellen.


Isokokoisen ja paljon yksityiskohtia sisältävän seinämaalauksen työstäminen vei taiteilijoilta kaksi viikkoa ja 110 litraa maalia, Upeart kertoo tiedotteessa.

Seinämaalauksen tilanneen Mikalo Oy:n mukaan taideteos onnistui hurmaamaan mikkeliläiset jo maalausprojektin aikana. Palaute on ollut niin positiivista, että taloyhtiö suunnittelee seuraavan muraalin toteuttamista ensi vuoden festivaalien yhteydessä.

Intensiivinen katse pysäyttää Joensuussa

Joensuussa, osoitteessa Sepänkatu 15 sijaitsee puolestaan harmaan eri sävyillä toteutettu naishahmo, jonka intensiivinen katse ja myrskyävät ajatukset lävistyvät ripauksella vaaleansinistä, Upeart kertoo. Muraali sijaitsee opiskelija-asuntoja tarjoavan Joensuun Ellin kerrostalon julkisivussa.


Työ on kreikkalaisen taiteilijan INOn toteuttama.

Taiteilijaa inspiroivat niin ihmisluonteen kauneus kuin rumuus, mutta yksittäisiä teoksia ja niiden merkityksiä INO ei avaa tarkemmin.

Iisalmessa katsoja voi vaikuttaa värimaailmaan

Iisalmen muraali on espanjalaisen taiteilijan Spidertagin kädenjälkeä.

Neonväreillä leikittelevä valotaideteos hyödyntää uniikkia valotekniikkaa. Katsoja voi nimittäin vaikuttaa interaktiiviseen teoksen värimaailmaan ja liikkeisiin valokaapeleita ohjaavan sovelluksen avulla.Neonväreissä hehkuvista, joustavista valokaapeleista muodostuva ‘Interactive Neon Mural #6’ on Spidertagin kuudes teos vuorovaikutteisten valotaideteosten sarjassa, jonka aiempia toteutuksia on nähty Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Chilessä.

Katso artikkelin yllä olevalta videolta, kuinka taiteilijat kertovat työstään.

Toistakymmentä julkista taideteosta

Upeart Festival 2019 -taidetapahtuma järjestetään nyt neljättä kertaa. Tapahtuman aikana eri puolille Suomea syntyy toistakymmentä julkista taideteosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt