Lontoossa on paikka, josta ulkosuomalainen saa tuttuja herkkuja – näitä tavallisia Suomi-ruokia hamstrataan kotiin ja nautitaan jopa silmät kyynelissä

Julkaistu:

Merimieskirkko
Lontoon suomalaiseen merimieskirkkoon hakeudutaan monesta syystä – myös silloin, kun on aivan pakko saada suomalaisia herkkuja.
Uusi koti kaukana kotimaasta, ja kova ikävä Suomea. Mitä tekee ulkosuomalainen?

Suuntaa tietysti kulkunsa Suomen merimieskirkkoon.

Sellainen on esimerkiksi Lontoossa, jonka merimieskirkossa käy vuosittain jopa 30 000 vierailijaa. Kävijöissä on suomalaisia, suomalaisten perheenjäseniä, Suomen ystäviä ja matkailijoita eri puolilta maailmaa.

– Ison-Britannian alueella asuu suurlähetystön arvion mukaan noin 20 000 suomalaista. Olemme täällä kaikkia heitä varten, kertoo Ilta-Sanomille Lontoon suomalaisen merimieskirkon johtaja, merimiespappi Marjaana Härkönen.


Merimieskirkolle tullaan esimerkiksi silloin, kun ikävä kotimaahan painaa. Tarjolla on ruokaa ja makuja, joilla ikävään saa helpotusta.

Ruoka, maut ja tuoksut herättävät paljon tunteita ja nostavat esiin muistoja.


Härkänen on huomannut, että Merimieskirkolle tulevalle ihmiselle voi nousta kyynel silmään vaikkapa silloin, kun hän kuulee suomen kieltä, ja pöydässä on kaalilaatikkoa puolukkahillolla tai vispipuuroa.

– Tuoksut ja maut kantavat muistoja vaikkapa lauantai-illasta lapsuuden kodissa, juhlahetkistä perhepiirissä, lohtupullasta mummolassa tai suomalaisesta juhannusillasta.

Ihastuneita huokauksia hernekeittohyllyllä

Merimieskirkko auttaa myös tilanteessa, jolloin tekee vastustamattomasti mieli jotakin Suomi-tuotetta, jota ei ulkomailla ole tarjolla.

– ”Pakko saada” -asiakkaita käy meillä usein. Ruisleipä, salmiakki ja suomalainen suklaa ovat sellaisia makuja, joita moni kaipaa.

Ihastuneita huokauksia Härkönen on kuullut etenkin hernekeittohyllyllä, leipäjuuston löytyessä, salmiakkijäätelöhyllyllä tai Muumi-limujen äärellä.


Jopa suomalaista kahvia kaipaa moni, Härkönen toteaa. Viime vuosina positiivista palautetta on tullut siitä, että valikoimiin on saatu härkistä ja nyhtökauraa.

Ruisleipä ja karjalanpiirakka myyntihittejä

Lontoon suomalaisen merimieskirkon Suomi-kaupan suosituimmat tuotteet ovat ruisleipä, karjalanpiirakat, salmiakki ja suomalainen suklaa.

– Joulun alla meiltä haetaan suomalaisia joulumakuja: joululaatikoita, piparkakkuja, glögiä, silliä, sinappia, poronkäristystä ja niin edelleen, Härkönen kertoo.


Suomi-kaupan lisäksi herkkuja myydään kirkon joulumyyjäisissä. Tapahtuma on 10 000 kävijällään Iso-Britannian suurin suomalaistapahtuma.

Pullan tuoksua ei onneksi tarvitse odottaa myyjäisiin saakka.

– Kahvilassamme tuoksuu aina korvapuusti, eli aina on korvapuustia tarjolla. Moni huokaakin, että se on kuin mummolan tuoksu, Härkönen iloitsee.

Mitä ulkosuomalaiset kaipaavat eniten Suomesta?

Ulkosuomalaisia työssään tapaava merimiespappi Marjaana Härkönen Lontoon suomalaisesta merimieskirkosta on huomannut, että moni saapuu kirkolle saadakseen puhua omaa äidinkieltään ja omaa murrettaan.

Joskus kävijöissä voi aistia myös ikävän kotimaahan.

Moni kaipaa perheitä ja sukulaisiaan, mutta myös kaipuu suomalaiseen luontoon on yhdistävä tekijä.

– Puhdas ilma, vuodenaikojen vaihtelu ja turvallisuus. Rantasaunomista ja suomalaista metsää kaipaa moni, Härkönen kertoo.

Siksi vaikkapa mahdollisuus maistaa suomalaista puolukkahilloa voi olla tärkeä juttu.

Maku tuo palan suomalaista metsää Lontoon suurkaupungin vilinään.

Ulkosuomalaiset kaipaavat myös vuodenaikojen vaihtumista, Härkönen paljastaa.

– Joskus olen kuullut jonkun ikävöivän esimerkiksi lumen narskumista jalan alla tai sitä tunnetta, kun keväällä kadut kuivuvat ja pääsee ensimmäistä kertaa tennarit jalassa ulos.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt