Mies keksi häpeilemättömän tavan, jolla saa bussissa ärsyttävästi käyttäytyvän ihmistyypin kuriin: ”Toimii joka kerta” - Matkat - Ilta-Sanomat

Mies keksi häpeilemättömän tavan, jolla saa bussissa ärsyttävästi käyttäytyvän ihmistyypin kuriin: ”Toimii joka kerta”

”Etenkin nuoret miehet harrastavat jalkojen levittämistä”, bussimatkailija tuskailee.

Vauva.fi-keskustelijat listasivat julkisen liikenteen rasittavimpia matkustajia.

18.10.2019 19:00

Yllättävän moni asia voi ärsyttää julkisessa liikennevälineessä. Vauva.fi-keskustelupalstalla käydään vilkasta keskustelua julkisten liikennevälineiden rasittavimmista matkustajista.

Poimimme keskustelusta monen monta tunnistettavaa käytösmallia.

Kuinka moneen olet itse törmännyt?

Isoon ääneen huutavat

– Itseä veetuttaa ne, jotka huutavat isoon ääneen bussikuskille heipat lähtiessään keski- tai takaovesta. Moottorin meteli peittää huudon kuskille asti, mutta kanssamatkustajat sen kyllä kuulevat ja korvia vihloo. Eikö voisi vaan kohteliaasti nostaa kättä heipaksi kuskille pois lähtiessään?

Jalkojaan levittelevät nuoret miehet

Jalkojaan levittelevät miehet ärsyttävät etenkin kahden istuttavilla penkeillä.

– Bussissa on ärsyttävää, jos kaikki paikat on jo varattu ja pitää istua jonkun viereen. Etenkin nuoret miehet harrastavat tuota jalkojen levittämistä. Istun häpeilemättä ihan kiinni ja tokaisen, että ”jospa nyt hieman tiivistät sinne omalle puolellesi, kun tässä on aika ahdasta”. Outoa kyllä, toimii joka kerta. Jos viereeni tulee jalkojen levittäjä, annan hänen tulla ihan kiinni, mutta en siirrä omaa jalkaani, vaikka toinen yrittäisi jopa voiman kanssa tyrkkiä jalallaan. Äkkiä ne lopettavat, kun eivät halua olla kiinni toisessa miehessä.

Kassilla leveilijät

– Ruuhkabussissa itsepintaisesti viereisellä penkillä kassia pitävät ihmiset, jotka ilmeisesti pelkäävät hysteerisesti sitä, että joutuisivat istumaan jonkun vieressä.

Järjestyspoliisit

– Vastavuoroisesti passiivisaggressiiviset idiootit, jotka nimenomaan tahtovat istumaan sen viereen, joka pitää kassia vieressään. Ympärillä on lähes tyhjä junavaunu täynnä vapaita paikkoja, ja laitan neljästä mukanani olevasta nyssäkästä yhden viereeni, koska tilaa on muuallakin, eikä se enää mahdu syliini tai jalkoihini. Mutta sisään marssii oman elämänsä järjestyspoliisi, joka tahtoo istumaan JUURI siihen viereeni. Ja tätä EI ilmaista kysymällä että ”onko tässä vapaa paikka”, vaan kankku parkkeerataan oikein mielenosoituksellisesti suoraan kassini päälle. Vaikka vastapäätä olisi kokonaan tyhjä penkkirivi.

Videota huudattavat

– Ihmiset jotka laittavat videon taaperolle pyörimään ilman mitään kuulokkeita. Kiinnostaa hirveästi aamulla kuunnella jotain Pipsa Possun rallatuksia.

– Kestän haisulit, juopot yms. Mutta ne matkustajat, jotka eivät käytä kuulokkeita kuunnellessaan ihan mitä tahansa luuristaan, voisi hävittää kokonaan maan päältä.

Moni oli sitä mieltä, että julkisessa liikennevälineessä kannattaa muistaa kuulokkeet tai häiritsee muita matkustajia.

Haisulit

– Parfyymi- ja muut haisulit. Siltä hajulta kun ei vaan voi suojautua. Se löyhkä tarttuu vielä omiinkin vaatteisiin.

Keskustelijat

Jutteleminen voi tuntua joistakin suomalaisista ahdistavalta.

– Kaikki, jotka yrittävät puhua minulle.

Meteliä pitävät äidit ja lapset

– Junissa olen miettinyt, miksi paikanvalintavaihtoehdoissa ei ole ”ei lapsivaunu”. Jostain syystä joudun sinne leikkitilaan noin 50 prosenttia matkustuskerroista. Virtsa haisee, penkit on tahrittu pilteillä ja bonalla, pennut ja äitinsä pitävät järjetöntä meteliä. Jostain syystä isät eivät kilju tuolla hysteerisenä, vaan esimerkiksi lukevat rauhassa lapsen kanssa kirjaa.

Kenkiä penkillä pitävät

– Teinit ja vähän vanhemmatkin tyypit, jotka pitävät kenkiä penkeillä.

Sämpylän mussuttajat

Etenkin kovaääninen syöminen voi ärsyttää muita matkustajia.

– Sämpylän mussuttajat ja kahvin hörppijät. Se haju on jotain aivan kauheata täpötäydessä junassa.

Tyttöjen viereen istuvat

– Miehet, jotka menevät jonkun tytön viereen istumaan, vaikka miesten tai vanhempien naisten vieressäkin olisi tilaa.

Tyypit, jotka nousevat kyytiin odottamatta

– Ehdottomasti ensimmäinen inhokki on tyyppi, joka nousee metron tai junan kyytiin odottamatta, että junasta poistuvat pääsevät ensin ulos. Miten voi olla niin kiire?

Sanomalehden levittelijät

– Ennen vanhaan oli sanomalehden levittelijöitä, usein setämiehiä, jotka levittivät jättimäisen sanomalehden niin, että se oli puoliksi päälläni. Älypuhelimien yleistyminen on poistanut tämän ongelman lähes kokonaan, luojan kiitos.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?