Lähellä Berliiniä sijaitsee aavemainen Kielletty kaupunki, jota harva tuntee – asukkaille annettiin 12 tuntia aikaa lähteä

Julkaistu:

Saksa
Berliinin lähellä sijaitseva ”Kielletty kaupunki” Wünsdorf on nykyään turistinähtävyys.
Moni pitää Berliiniä lempikaupunkinaan, onhan se lähellä, tavattoman monipuolinen ja kaiken lisäksi edullinen.

Kyseessä on myös yksi syyslomasuosikeistamme.
Isossa kaupungissa riittää koluttavaa, mutta jos Berliinin eri kaupunginosat alkavat tuntua tutuilta, lähde seuraavalla kerralla 50 kilometriä Berliinin ulkopuolelle.

Siellä sijaitsee nimittäin aavekaupunkina tunnettu Wünsdorf, joka on osa Zossenin kaupunkia.

Entinen sotilastukikohta

Kielletyksi kaupungiksi kutsuttu paikka on entinen sotilastukikohta, jota ovat asuttaneet niin natsit kuin puna-armeijan sotilaat. Paikasta uutisoineen Rantapallon mukaan lempinimi Kielletty kaupunki tuli siitä, että itäberliiniläisillä ei ollut sinne asiaa.

Toisen maailmansodan päätteeksi sodan voittajavaltiot jakoivat Berliinin omiin vyöhykkeisiinsä. Silloin Wünsdorfista tuli suurin Neuvostoliiton armeijan ulkomailla sijaitseva tukikohta. Kielletyssä kaupungissa asui tuolloin 75 000 neuvostoliittolaista, jotka kuuluivat armeijan henkilökuntaan.

Kyseessä oli aivan tavallinen kaupunki palveluineen ja kouluineen. Kaupoissa myytiin neuvostotavaraa, mikä lisäsi asukkaiden kotoisuuden tuntua.

Elämä oli kuitenkin säädeltyä, kertoo alueella opasretkiä pitävä Werner Borchert CNN:n haastattelussa.

Lomia tai sukulaisten vierailuja alueella ei tunnettu, mutta junat alueelta suoraan Moskovaan kulkivat kuitenkin päivittäin.

Osa armeijan väestä asui alueella vain muutaman vuoden kerrallaan, mutta korkea-arvoisimmat upseerit jopa 12 vuotta. Paremmassa asemassa olevat asuivat muita hulppeammin. Tarjolla oli myös luksusta uima-altaineen ja teattereineen. Esiintyjät saapuivat Moskovasta saakka.

12 tuntia aikaa lähteä

Kaikki muuttui vuonna 1994, kun paikalliset saivat käskykirjeet kotiinsa. Neuvostoliitto oli hajonnut jo aiemmin, ja nyt Wünsdorfissa asuneet määrättiin eri puolille Venäjää.

Vaikka lähtömääräys ei tullut yllätyksenä, lopullinen käsky tuli yllättäen. Aikaa lähdölle oli vain 12 tuntia.

Vielä nykyisinkin Wünsdorfissa näyttää siltä kuin aika olisi pysähtynyt. Joillakin jäi puoliksi syöty lounas pöydälle, jotkut joutuivat jättämään kaupunkiin lemmikkieläimensä.

Tyhjennyttyään Wünsdorfissa viihtyivät Borchertin mukaan lähinnä teinit, jotka käyttivät autioitunutta aluetta juopottelupaikkanaan.

Pikkuhiljaa rakennukset rappeutuivat ja kasvillisuus otti vallan.

Rauniotaloista asunnoiksi

Wünsdorf ei kuitenkaan jää lopullisesti aavekaupungiksi.

CNN:n mukaan alueella on kunnostettu 1 700 asuntoa, ja jatkossa kunnostustyöt jatkuvat.

Osa alueesta muistuttaa kuitenkin yhä päivistä, jolloin paikka kaikui tyhjyyttään.

Instagram-kuvat alueelta kertovat omaa tarinaansa historiallisesta kohteesta.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt