Nyt se on parhaimmillaan! Nämä kuvat Etelä-Suomen ruskasta saavat haukkomaan henkeä ihastuksesta

Julkaistu:

Ruska
Suomalaisten kuvat osoittavat, että etelän ruska on nyt parhaimmillaan.
Paras ruska-aika vaihtelee Suomessa paikkakunnan mukaan.

Lapissa maaruska alkaa soiden värjääntymisellä elokuun lopussa ja jatkuu syyskuun kolmannelle viikolle. Oulun ja Kajaanin korkeudella ruskahuippu koetaan noin 25. syyskuuta, Tampereella vasta lokakuun alussa. Lounais- ja etelärannikolla ruskaretkistä voi nauttia vielä lokakuun puolivälin jälkeen.

Etelässä ruska on siis nyt parhaimmillaan.

Suomalaisten kotikonnuiltaan ikuistamat kuvat ruskahuipusta ovat keränneet kehuja ulkomaita myöten.

Ulkomaiset Instagram-käyttäjät ylistävät Suomea ja ruskakuvia muun muassa seuraavin sanankääntein:

”Yksi parhaista maista maailmassa.”

”Upea alue.”

”Paras aika vierailla Helsingissä.”

”Absoluuttisesti upeaa!”

Kommentoijat ovat aivan oikeassa. Suomen syksy näyttää juuri nyt upealta!Omar El Mrabtin kuvissa Helsinki on kuin karkki.


Susanna Laitala nauttii ruskasta koirien seurassa.Marco Hakalan ikuistama kuva Turusta on täynnä väriä.Halkian ruska näyttää yksityiskohdissaan näin kauniilta. Kuvan otti Toni Huusko.
Nguyen Datin kuvassa Suomenlinnan ruska näyttää juuri nyt näin värikkäältä.Hangon Kappelisatama on verhoutunut syksyisiin väreihin Emilia Lindénin kuvassa.Pinkit korkokengät -bloggaaja Maiju kuvasi perjantaina Helsingin Kisahallin kirkkaankeltaisen ympäristön.Vinkkipankki-bloggaaja ikuisti kuvaansa Helsingin Alppilan Lenininpuiston syysasussaan.

Mistä ruska johtuu?

Ruska johtuu lehtien sisältämistä väriaineista.

Ilta-Sanomille haastattelun antanut Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kertoi syyskuussa, että ruskan aikana puut valmistautuvat tulevaan talveen keräämällä ensin lehtivihreän talteen ja lopulta tiputtamalla lehtensä.

– Puilla on mennyt kesän aikana valtavasti energiaa muun muassa lehtien kasvattamiseen, ja nyt syksyllä niiden tiputtaminen on ikään kuin tapa jäädä talviunille. Sitten säästetään taas energiaa tulevaa kasvukautta varten.

Mäntykannas paljasti oppineensa itsekin vasta hiljattain ruskaan liittyvän tosiasian.

– On nimittäin niin, että useiden puiden lehtien väri on ”normaalisti” se, mitä se on ruskan aikana. Lehtivihreä on siis vain lehden suojaväri, joka syksyllä karistessaan paljastaa lehden todellisen värin, hän kuvailee.

Vihreän lehden alla onkin siis usein odottamassa syksyn keltainen väri.

Lähde: IS-arkisto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt