Määränpäänä Nashville, Tennessee: Stetsonit, steel-kitarat ja pilvenpiirtäjät ovat osa kantrituristin paratiisia

Julkaistu:

Matkat
Kantrin kehdosta on tullut kulttuurien sulatusuuni. Antiikin Kreikan Parthenonkin löytyy!
Kävellessä Nashvillen keskustaa halkovaa Broadwayta pitkin kantrimusiikilta on suorastaan mahdotonta välttyä.

Stetsonit välkkyvät ja steel-kitarat soivat kadun kymmenissä liveklubeissa, jotka tarjoavat kantrielämyksiä kellon ympäri. Tuttujen musiikkipioneerien nimet ja kuvat koristavat Nashvillen keskustan katukuvaa.

Toisaalta ei tarvitse kuin kävellä korttelin ympäri niin vaikutelma muuttuu radikaalisti. On kuin astuisi lännen elokuvan lavasteista Batmanin Gotham Cityyn.


Vaikka kyseessä on yksi keskilännen vanhimmista asutuskeskuksista, Nashvillen nykykaupunkikuvaa dominoivat viime vuosikymmeninä rakennetut pilvenpiirtäjät, joita nousee koko ajan lisää.

Rakennustyömaaviidakko on loputon.

Nashvillen kasvavan vetovoiman huomaa kouriintuntuvasti keskustan ihmisvilinässä. Kahden miljoonan asukkaan Nashville on tätä nykyä yksi Yhdysvaltain nopeimmin kasvavista metropoleista. Vaikka kaupunki on tullut tutuksi nimenomaan kantrimusiikin kehtona, Nashville on tänä päivänä lukuisten eri kulttuurien ja kansallisuuksien sulatusuuni.

Asukkaista enää vajaa puolet ovat valkoihoisia. Nashvillessä törmääkin helpommin siirtolaisiin kuin punaniskoihin.


Eurooppalaisen näkökulmasta Nashville on silti edelleen monessa mielessä periamerikkalainen kaupunki. Esimerkiksi julkinen liikenne loistaa poissaolollaan, eikä perinpohjainen tutustuminen Nashvilleen onnistu ilman omaa autoa. Edullinen vuokra-auto kannattaa siis hankkia jo lentokentältä.

Toisaalta monet nähtävyydet sijaitsevat aivan keskustan tuntumassa, joten hotellikin kannattaa varata kaupungin ytimestä.

Keskustan hotelleista rautatien vieressä sijaitseva Union Station on historiallisesti merkittävä ja sen komeaan aulaa kannattaa käydä ihastelemassa, vaikkei hotellissa asuisikaan.


Kaupungin kansainvälistä vetovoimaa on kasvattanut viime vuosina suosittu tv-sarja Nashville. Kantrituristeille Broadwayn seutu onkin todellinen paratiisi. Klubeista vaikkapa Tootsies, Robert’s Western World ja Wolfy’s tarjoilevat laadukasta livekantria kellon ympäri.

The Gulch -kaupunginosassa sijaitseva Station Inn on puolestaan juurimusiikin ykkösklubeja koko Yhdysvalloissa. Pienen klubin nukkavieru ilmapiiri luo tervetulleen kontrastin ympäröivälle steriilille lasitorniviidakolle.

Ja jos haluaa ostaa stetsonin, buutsit, Elviksen ajokortin tai Dolly Partonin kynsilakkaa, kannattaa käydä piipahtamassa Broadwayn eksoottisissa matkamuistokaupoissa. Kadun varrelta löytyy myös legendaarisia levykauppoja, kuten Ernest Tubb’s Record Store.


Ja mikä olisikaan musiikkifanille ihanampaa kuin plärätä viinyylikasoja, kuunnella livemusiikkia ja nauttia laatuoluita aamuyön tunneille!

Tätä kaikkea voi harrastaa East Nashvillen Vinyl Tap -levykaupassa. Myös läheinen Grimey’s levykauppa ja sen yhteydessä sijaitseva The Basement ovat pistäytymisen arvoisia. Lisäksi East Nashville on rustiikkisesta americana-antiikista ja vintage-vaatteista kiinnostuneille suorastaan maanpäällinen paratiisi.


Keskustassa Broadwayn läheisyydessä sijaitsee monta tärkeää kantriin linkittyvää rakennusta ja museota. Country Music Hall Of Fame -museossa esitellään kantrimusiikin mielenkiintoinen historia perusteellisesti, ja rakennuksessa vierähtääkin helposti puoli päivää.

Kävelymatkan päästä löytyvät myös Johnny Cashin ja Patsy Clinen nimikkomuseot sekä Ryman Auditorium, joka on kaupungin maineikkain keikkapaikka.


Patikoidessa Broadwayn ulkopuolelle selviää, että Nashvillessä vaikuttaa myös huomattava korkean kulttuurin kirjo. Nashvillen sinfoniaorkesterin salin lähistöltä löytyy visuaalisiin taiteisiin keskittynyt Frist Center, jossa on esillä runsaasti eksoottisia Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen töitä.

Nashvillen museoista eksoottisin on Centennial-puistoon rakennettu Parthenon, joka on autenttinen kopio Ateenan legendaarisesta kreikkalaistemppelistä. Absurdin temppelin yhteyteen on rakennettu kaupungin maineikkain taidemuseo.


Amerikan kuumin ruokakaupunki

Keskustan museokierroksen jälkeen maistuu ruoka. Rasvainen grilliruoka, josta Nashville oli aiemmin tunnettu, ei ole samassa huudossa kuin menneinä vuosikymmeninä. Rasvainen grillikylki on vaihtunut yhä useammissa ruokalistoissa vegaaniannokseksi.

Vanhoista maineikkaista keskustan ruokaloista ovat jäljellä oikeastaan enää Hattie B’s Hot Chicken, Arnold’s ja Midtown Café.

Nashvilleen on syntynyt viime vuosikymmen kasvubuumin aikana kokonaan uusi ruokakulttuuri, jossa näkyvät kaupungin etninen diversiteetti, maailman ruokatrendit, terveellisyys ja lähiruoka.


Ei siis yllätä, että amerikkalaista ruokakulttuuria ruotiva Eater-sivusto julisti tänä keväänä Nashvillen Yhdysvaltain kiinnostavimmaksi ruokakaupungiksi.

Uudemman polven ravintoloista eniten suitsutusta ovat saaneet Rolf & Daughters, Folk, Marsh House ja Lockeland Table.

Makuhermoja räjäyttävän, suussa sulavan ruuan ohella Nashvillen ravintolat vaalivat paikallista palvelukulttuuria, joka tiivistyy sanoihin southern hospitality, etelän vieraanvaraisuus. Se tuntuu periytyvän Nashvillessä sukupolvelta toiselle.


Kolme kantrihelmeä

  1. Ryman Auditorium. Ryman rakennettiin kirkoksi 1800-luvulla, mutta viime vuosisadan alussa alttarille rakennettiin esiintymislava, josta muodostui kantrimusiikin tärkein näyttämö maailmassa. Rymanista lähetettiin vuosikymmenien ajan Grand Ole Opryä, radio-ohjelmaa, jossa aloittelivat uraansa mm. Hank Williams ja Johnny Cash. Rymanissa järjestetään edelleen konsertteja ja sali toimii museona.
  2. Country Music Hall of Fame. Kantrimuseossa selviää, kuinka amerikkalainen kansanmusiikki linkittyy eurooppalaiseen ja afrikkalaiseen perinteeseen. Banjo osoittautuukin alunperin länsiafrikkalaiseksi soittimeksi.
  3. Manuel Exclusive Clothier. Tähtien räätälinä tunnettu Manuel aloitti uransa Los Angelesissä 60–70-luvuilla ja teki kiiltäviä esiintymispukuja mm. Johnny Cashille, Elvis Presleylle, Dolly Partonille ja Elton Johnille. Manuel muutti 80-luvulla Nashvilleen, ja hänen asiakkaisiinsa lukeutuvat myös monet rokkarit. Jos kitsch on lähellä sydäntä, liike on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt