Nenäapinoita ja orankeja – Malesian eksoottinen Borneo on helppo seikkailukohde ja luontomatkailijan unelma

Julkaistu:

Matkat
Borneon saaren sademetsissä ja suojelualueilla elää monia harvinaisia lajeja. Saaren luoteisosassa luontoon pääsee vaivatta retkillä malesialaisesta Kuchingin kaupungista.
Kaksi partasikaa tonkii puunkarahkoja Bakon kansallispuiston pitkänhuiskealla hiekkarannalla, joka on muuten aivan autio. Otukset ovat hauskan näköisiä resuisine partakarvoineen ja syöksyhampaineen.


Rannan tuntumassa, mangrovemetsikössä, jauhavat lehtiä vielä sympaattisemman oloiset kaverit – nenäapinat riippuvine makkaranenineen ja möhömahoineen.

Kun niitä kohtaa vuorokauden aikana useita kertoja, unohtuu, miten valtavan harvinaisia ja uhanalaisia ne ovatkaan.

Monet eläimet liikkuvat aamu- ja iltahämärissä

Bakon kansallispuistossa näkee yllättävän vaivatta monia muitakin luonnonvaraisia eläimiä: oksien ympärille kietoutuneita viherköynnöskäärmeitä, polun yli lyllertäviä varaaneita, kaikkialla kiipeileviä makakiapinoita ja hopeaturkkisia ujoja apinoita, joita kutsutaan töyhtölangureiksi. Lintuja on paljon, ja yöllä tulikärpäset morsettavat rantapensaissa.


Alueella on eritasoisia ja -mittaisia viidakkopolkuja, mutta helpoiten eläimiä havaitsee kuljeskelemalla vierailijakeskuksen ympäristössä.

Kansallispuistoon on vain puolen tunnin venematka Bakon kylästä, Kuchingin kaupungin kupeesta. Miltei kaikki kävijät poikkeavat puistossa päiväseltään, mutta kannattaa jäädä yöksi, sillä varmimmin eläimiä näkee aamulla ja illalla, ja tunnelma on silloin todella rauhallinen.

Orankeja näkyvissä!

Lehvästössä kahisee, kun suuri punaruskea karvapallo lähestyy. Orankiemo ojentelee pitkiä raajojaan siirtyessään ketterästi puunoksalta toiselle ja laskeutuu lopulta köysiä pitkin lankkutasanteelle, pienokainen selässään.


Banaanitertut tyhjenevät hetkessä parempiin suihin. Evääksi emo nappaa kookospähkinän.

Yhä harvinaisemmaksi käyviä orankeja on luonnossa vaikea bongata, mutta täällä Semenggoh Nature Reserven alueella, 20 kilometriä Kuchingista etelään, orankien näkeminen onnistuu melko varmasti.

Suojelukeskuksen ja lähiympäristön metsissä asustelee vankeudesta vapautettuja, loukkaantuneita tai orvoiksi jääneitä puolivillejä orankeja, joista ainakin muutama näyttäytyy yleensä ruoka-aikoina.

Loppuvuodesta, kun metsät ovat täynnä hedelmiä, eläimiä näkyy vähän harvemmin.

Leppoisa Kuching on kätevä tukikohta

Luontoseikkailujen välissä on mukava levähtää Kuchingin merenrantakaupungissa. Hotelleja ja ravintoloita on kohtuullisesti ja illan tullen voi käyskennellä joenvarsipromenadilla. Vanhoista kiinalaiskortteleista löytyy koristeellisia temppeleitä ja värikkäitä kauppiastaloja, joiden kivijaloissa on käsityö- ja matkamuistokauppoja sekä jokunen kahvila.

Mutta elämykset löytyvät luonnosta, johon paikallisyritykset järjestävät opastettuja retkiä. Voi lähteä etsimään harvinaisia ­rafflesioita, maailman suurimpia kukkia, joita kasvaa Gunung Gadingin kansallispuiston sademetsissä.


Toisen päivän voi viettää joella meloen.

– Tämä on ystävällinen joki, ei ole krokotiileja eikä iilimatoja. Voi hyvin mennä uimaan, opas lupaa.

Mutta ensin melotaan muutama tunti. Joki virtaa laiskanlaisesti, joten töitä on tehtävä. Maisemiakin ehtii ihailla. Ympärillä rehottava viidakko sirisee ja surisee tauotta ja näyttää läpipääsemättömältä.

Hiki on kova, kun vihdoin saa työntää kajakin rantahiekkaan ja pulahtaa veteen.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Info

  • Borneo on maailman kolmanneksi suurin saari. Sen pohjoisosat kuuluvat Malesialle ja Bruneille, eteläosat Indonesialle.
  • Air Asialla on Kuchingiin edullisia lentoja Kuala Lumpurista (2 h) ja Singaporesta (1,5 h).
  • Paras matkailuaika ulottuu maaliskuusta lokakuuhun. Marras–helmikuussa on sateisinta.
  • Bakon kansallispuistoon voi mennä omatoimisesti tai oppaan kanssa. Puiston majoitus on vaatimatonta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt