Syyslomalle lahden yli! Tallinnaan hurahtanut Henna jakaa parhaat vinkkinsä koko perheen reissuun

Syyslomaksi Tallinnaan? Tallinnaan hurahtanut Henna Mikkilä kertoo, mistä löytyy lounasta perheen vegaaneille ja sekaaneille, ja missä pikaturisteilla niin, että aikaa jää myös shoppailulle.

5.10.2019 11:00

Kun Tallinnaan avataan uusi museo, kahvila tai galleria, turkulainen Henna Mikkilä vierailee siellä heti kun mahdollista. Jos vierailu on onnistunut, Mikkilä kirjoittaa siitä Sooloiluja-blogisivustolleen, joka on hänen oma matkaoppaansa Tallinnaan. Mikkilä perusti sivuston vuonna 2018, muttei arvannut vielä tuolloin, miten monia Tallinna-vinkit kiinnostavatkaan.

Mikkilä kirjoittaa sivustolleen vain hyvistä kokemuksista Tallinnasta, sillä häntä on ärsyttänyt jo pidemmän aikaa suhtautuminen Viroon yksin viinarallikohteena.

– Minulla heräsi pieni yhden naisen vastarinta viinarallikirjoittelua kohtaan.

Ja myös sitä, miten täällä ollaan oltu melko pihalla veljeskansan historiasta.

– Minua loukkaa jälkikäteen se, että koulun historiantunneilla Viron tilanteesta ei koskaan käytetty sanaa miehitys. Meille kerrottiin pokkana Viron Neuvostotasavallasta. Kai se sitten oli sitä suomettumista käytännössä.

Mikkilä uskoo asenteiden Viroa kohtaan olevan nyt murroksessa. Maan Pisa-menestys on herättänyt uteliaisuutta ympäri maailmaa, samoin se, miten Tallinna kehittyy kovaa kyytiä niin houkuttelevaksi, että tukholmalainen Fotografiska halusi avata seuraavan toimipisteensä juuri Viroon.

Turkulainen Henna Mikkilä uskoo, että suomalaiset ovat aiempaa kiinnostuneempia Tallinnasta ja Viron historiasta. Kiinnostuksesta kielii Mikkilän perustama sosiaalisen median ryhmä, jossa Tallinnan nähtävyyksistä jaetaan innokkaasti tietoa.

Voi olla, että huoli ilmastonmuutoksesta on kääntänyt suomalaisturistien huomion lähikohteisiin, tai sitten Suomessa on yksinkertaisesti hoksattu, miten paljon annettavaa parin tunnin lauttamatkan päässä olevalla kaupungilla on.

Joka tapauksessa Tallinna kiinnostaa. Puolitoista vuotta Sooloiluja-sivuston perustamisesta siellä vierailee kuukausittain noin 15 000 ihmistä. Nettisivujen lisäksi Mikkilä ylläpitää Tallinnatärpit-Facebook-ryhmää, johon on liittynyt vuoden aikana 10 000 ihmistä. Kuukauden aikana vinkkejä luetaan 50 000 kertaa.

– Minä en hitsi vie usko enää, että suomalainen lähtee Viroon vain siksi, että siellä laskettiin alkoholiveroa.

Yöpymisetkin kaupungissa ovat lähteneet vihdoin nousuun 19 kuukauden yhtämittaisen vähenemisen jälkeen.

Tallinnaan Mikkilä hurahti, kun kaupungissa tuli taannoin vietettyä aikaa nyt jo nuorten aikuisten lasten harrastusten kisamatkoilla. Kaupunki tuli tutuksi, ja Mikkilä, joka on ammatiltaan graafinen suunnittelija, pani sivuston pystyyn osallistuttuaan eräälle digitaalisen viestinnän kurssille. Kurssille Mikkilä meni siksi, koska oli joutunut irtisanotuksi mainostoimistosta yt-neuvotteluissa, ja hän halusi opetella jotakin uutta.

Yksi asia johti toiseen, ja nykyään Mikkilä ja hänen miehensä omistavat asunnon Vanhassa kaupungissa, ”kesämökin”, jota he myös vuokraavat turisteille Airbnb-sivuston kautta. Puoliso työskentelee pitkiä rupeamia merillä, joten Mikkilä ”sooloilee” Tallinnassa.

Mikä kaupungissa oikein viehättää? Esimerkiksi elävä kaupunkikulttuuri ja rento ravintolakulttuuri, Mikkilä kertoo.

Sekin viehättää, kuinka Tallinnan kaupunginosat uudistuvat vauhdilla. Kun 10 vuotta sitten kaupungin nykyinen vetonaula, Telliskiven alue oli vielä melkoisen rähjäinen, nyt se alkaa olla jo niin urbaani, että rosoisia maisemia täytyy hakea muualta.

– Tallinna menee eteenpäin valtavalla energialla, minkä tosissaankin suo pienelle kansalle.

Myös virolainen mentaliteetti kiinnostaa Mikkilää. Onhan se kiehtovaa, että puolentoista miljoonan ihmisen pikkuinen kansa on säilyttänyt vahvan kansallisen identiteetin, vaikka Viro on miehitetty moneen kertaan historiansa aikana, milloin idästä, milloin lännestä.

– Tallinnassa ei ole vain sotamuistomerkkejä, vaan historia elää ihmisten kansallisessa identiteetissä kulttuurin ja kansanperinteen kautta, mikä on todella viehättävää. Siksi viihdyn siellä niin hyvin.

Mikkilää ilahduttaa se, ettei hän ole innostuksensa kanssa yksin.

– Saan paljon yhteydenottoja ja kommentteja siitä, kuinka ihmiset ihmettelevät, miten Tallinnan kaltainen helmi on päässyt menemään ihan ohi.

Koska koulujen syyslomat lähenevät, Mikkilä jakaa nyt vinkkinsä siihen, mitä Tallinnassa kannattaa tehdä syksyllä ja millainen tekeminen voi kiinnostaa myös perheen teinejä.

Museot ja galleriat

1. Miehityksen ja vapauden museo, Vabamu, Toompea 8

Miehityksen ja vapauden museo Vabamussa perataan miehityksen aikaa ihmisten henkilö­kohtaisten tarinoiden kautta. Opastus kuunnellaan ääni­laitteesta, ja koska audio­kierros on aika pitkä, aikaa kannattaa varata hyvin.

– Se, mikä museosta jäi käteen viimeisenä, on se, miten arvokas ja hauras vapaus on, ja miten kaikkien ihmisten tulee käytöksellään ja toimillaan vaalia sitä.

– Lukio-amis-ikäinen, joka on lukenut jo vähän pidemmän historian ja hakee omaa identiteettiään, voi kokea näyttelyn tosi koskettavana, Mikkilä sanoo.

2. Vabamun näyttely Baltian ketjusta, Telliskivi 60a-5

Vabamulla on myös elämys­näyttely Tellis­kiven ”hipsteri­kaupungin­osassa”. Vanhan teollisuus­rakennuksen huolto­käytävällä on näyttely Baltian ihmis­ketjusta.

– Merkillinen pitkä huoltokäytävä sopii visuaalisesti myös ketjuajatukseen. Aihe voi kiinnostaa vanhempia, mutta toisaalta tila on myös hyvin Instagram-kelpoinen. Hyvin visuaalinen ja kiinnostavan näköinen paikka nuorelle, vaikka asiaan ei jaksaisi perehtyä.

Aivan Baltian ihmisketjusta kertovan näyttelyn vieressä on La Muu -luomujäätelövalmistajan kahvila.

Baltian ketjusta kertovan näyttelyn näyttelytila on siinä kunnossa, jossa se oli 1980-luvulla, kun mielenilmaus järjestettiin.

Mikkilän arvion mukaan huoltokäytävän läpi ennättää jopa puolessa tunnissa.

– Näyttely sopii varsinkin lyhyemmälle reissulle, jos haluaa perehtyä johonkin syvälliseen, mutta tehdä sen pikaisesti.

Baltian ihmisketjusta kertova Vabamun näyttely sijaitsee Telliskivessä.

3. Viron merimuseo, Vesilennuki 6

Merimuseon Lentosatama-näyttelyssä tutustutaan Englannissa 1900-luvun alkupuoliskolla valmistettuun Lembit-sukellusveneeseen ja Maasilinn-laivan hylkyyn, joka on vanhin Viron aluevesiltä löydetty hylky. Mikkilä suosittelee käymään vesitasohalliin rakennetussa näyttelyssä, vaikkei merenkulku niin kiinnostaisi.

– Näyttely sopii kaiken ikäisille ja on sekä toiminnallinen että visuaalinen. Olen tykännyt siitä, ja muksutkin ovat tykänneet.

Viron merimuseon Lentosatama-näyttelyssä Mikkilä suosittelee käymään, vaikkei merenkulku kiinnostaisikaan. Mikkilä kertoo näyttelyn olevan mitä visuaalisin.

4. Energia-oivalluskeskus, Põhja puiestee 29

Toimintansa lopettaneelle sähkölaitokselle on perustettu Energia-oivalluskeskus, jonka pysyvä näyttely esittelee sähkön historiaa. Oivalluskeskuksessa järjestetään salama- ja sähkönäytöksiä, ja Mikkilä kertoo, että oivalluskeskuksessa voi kokeilla, kuinka hiukset saadaan pystyyn sähkön avulla.

5. Fotografiska, Telliskivi 60a-8

Valokuvataiteesta kiinnostuneelle kesällä avattu Fotografiska on varma kohde. Visiitti on helppo sovittaa laiva-aikatauluihin, sillä Fotografiska on sunnuntaista tiistaihin auki kello 23:een illalla ja keskiviikosta lauantaihin kello yhteen yöllä.

– Se on kiva, jos lähtee vaikka myöhään tai tulee aikaisin. Alakerran kahvilasta saa aamupalaa.

Henna Mikkilän mielestä Tallinnan Fotografiska menee arkkitehtuurinsa puolesta jopa Tukholman Fotografiskan ohi.

6. Juhan Kuus Documentary Photo Centre, Telliskivi 60a-5

Fotografiskaa vastapäätä on kompakti Juhan Kuus Documentary Photo Centre, eli Dokfoto-valokuvakeskus.

– Jos aikaa on vähän eikä raaski maksaa Fotografiskan sisäänpääsyä, Dokfoto-keskus on tosi suositeltava.

Keskuksessa aukesi vastikään näyttely suomalaisen työryhmän näyttely Catch me, joka kertoo kehitysvammaisen arjesta.

7. Nukketeatterimuseo Nuku, Lai 1

Päänäyttelyssä esitellään eri tyyppisiä nukkeja ja tutustutaan Itä-Euroopan nukketeatteriperinteeseen. Näyttely on interaktiivinen, ja vierailijat voivat testata pukuja ja peruukkeja.

– Siellä on myös edullinen kahvila, josta saa hyvää lounasta.

Aktiviteetit ja kulttuuri

8. Viron kansallisooppera, Estonia puiestee 4

Tallinnassa perheen voi viedä musikaaliin tai oopperaan edullisemmin kuin Suomessa. Näytökset on usein tekstitetty englanniksi, tosin kieli kannattaa tarkistaa lippuja varatessa. Väliaikatarjoilut voi tilata netissä ennakkoon englanniksi. Mikkilä vinkkaa, että kakkosparvelta saa edullisimmat liput, ja sinnekin näkyy ja kuuluu hyvin. Tarjouksia seuraamalla permantopaikkakin voi irrota parilla kympillä.

– En raaski mennä oopperaan Suomessa. Jos asuisin Helsingissä, niin ehkä, mutta turkulaisena on myös matkustettava ja yövyttävä. Sen takia Tallinnan Kansallisoopperaa on tosi helppo suositella. Ooppera sijaitsee keskeisellä paikalla, narikka ei maksa mitään, ja väliaikatarjoilut ovat älyttömän edullisia.

9. Proto, Peetri 10

Lokakuussa ovensa avaava Proto-keksintötehdas vaikuttaa Mikkilästä lupaavalta. Protossa vanhaa maailmaa katsellaan vr-lasit päässä, ja keksiöntötehtaassa tehdään aikamatka 1800–1900-lukujen vaihteeseen, kuumailmapallojen ja sukellusveneiden aikakauteen.

– Proto aukeaa pian vanhaan tsaarin aikaiseen sukellusvenetehtaaseen, mikä kuulostaa ihan huikealta.

10. iMax-elokuvateatteri Kosmos, Pärnu mnt 45

Kehnon sään yllättäessä elokuvateatterivisiitti voi olla paikallaan, kunhan valitsee leffan, jonka kielen ymmärtää. Mikkilä suosittelee iMax-elokuvateatteria.

– Kävin katsomassa Bohemian rhapsodyn, ja lippu maksoi 6 euroa. Ja elokuvateatteri sijaitsee aika lähellä keskustaa. Aikuinen tykkää myös siitä, että kassalta saa ostaa piccolopullon viiniä tai olutta mukaan. Pieni luksus!

11. Kino Sõprus, Vana-Posti 8

Vanhankaupungin Kino Sõprus -elokuvateatterissa näytetään indie- ja arthouse-elokuvia.

12. Tuomiokirkon torni, Toom-Kooli 6

Ennen Tuomiokirkon torniin kiipeämistä voi tutkailla kirkossa sisällä sijaitsevia saksalaisten ritarikuntien vanhoja vaakunoita ja rakennuksen arkkitehtuuria.

– Tornit ovat edullisia ja nopeasti katsottavia paikkoja. Teinien kanssa täytyy ehtiä shoppailemaan ja muuta, joten nämä ovat hyviä, jos haluaa tehdä jonkin pienen jutun.

Maisemia pääsee katselemaan myös keskiaikaisten muurien torneista käsin, kuten Nunnatornista tai Hellemann-torneista.

Tuomiokirkon tornista voi ihailla kaupungin punaisia kattoja.

 

13. Teletorni, Kloostrimetsa tee 58a

Televisiotorni on paitsi nähtävyys myös aktiviteetti hurjapäille. Tornin 22. kerroksen sijaitsevan näköalatasanteen reunalla 175 metrin korkeudessa voi kävellä turvavaljaissa maksua vastaan.

Televisiotorni eli Teletorni on 314 metriä korkea. Näköalatasanne on 170 metrin korkeudessa.

Kahvilat ja ravintolat

14. Balti Jaaman asematorin katukeittiöalue

Asematorilla sijaitsevan katukeittiöalueen Mikkilä vakuuttaa olevan varma valinta perheelle.

– Katukeittiöalueella on sekä hyviä vegaani- että sekaanipaikkoja. Kaikki löytävät jotain.

Alueella on esimerkiksi vegeravintola Veg machine, jossa Mikkilä suosittelee tilaamaan lihattoman burgerin. Hän kehuu burgeria yhdeksi kaupungin parhaista.

 

15. Manna la Roosa, Vana-Viru 15

Viru-keskuksen ja Vanhankaupungin välissä sijaitsee ravintola Manna la Roosa, jonka sisustustyyli on boheemi ja värikäs.

– Paikka on sisältä niin kreisi kuin olla ja voi. Filmiä palaa kamerassa.

16. Kaja pizza, Õle 33

Kaja pizzasta saa napolilaistyylistä italialaista. Pitseriaan on mentävä hyvissä ajoin, tai muuten on mentävä syömään muualle.

– He tekevät taikinaa tietyn määrän päivässä, ja kun se loppuu, he laittavat oven kiinni, Mikkilä kertoo.

Jännityksestä pitävälle Teletorni tarjoaa mahdollisuuden kokeilla laidallakävelyä kaupungin kattojen yläpuolella.

17. One Sixty, Telliskivi 62

Vanhaan tiilitaloon perustetun barbeque-ravintolan kyljessä toimii moottoripyöräkorjaamo. Ruoka saattaa loppua kesken, sillä henkilökunta savustaa vain tietty määrää ruokaa päivässä.

– Paikka on todella rouhea, oikein aito barbeque. En ole nähnyt vastaavaa Suomessa.

Balti Jaaman asematorilla on perinteisen torin lisäksi katukeittiöalue, jossa on omalaatuisia ravintoloita ja kahviloita.

18. So Brooklyn, Balti Jaaman asematori, Kopli 1

So Brooklyn on diner-ravintola, joka erottuu vaaleanpunaisella sisustuksellaan. Ravintolassa voi tilata amerikkalaistyylistä aamupalaa.

One Sixtyn annokset ovat Henna Mikkilän mukaan kuin aitoa amerikkalaista barbequeta.

19. Kissakahvila Nurri, Tartu maantee 24

Kissakahvila Nurrin sisäänkäynnillä on oltava tarkkana, ettei kahvilakissat livahda karkuun. Kahvilaan on sisäänpääsymaksu.

So Brooklyn -ravintolasta saa aamupalaa, drinkkejä, salaatteja ja bageleita.

Shoppailu

20. Kirpputori Paavli Kaltsukas, Paavli 6

Kirpputorilta voi tehdä budjettilöytöjä, ja naapurustossa on kaksikin Mikkilän suosittelemaa ravintolaa: vegaanipaikka Tru Kitchen uusi trendikäs Odeon.

Kissakahvilassa voi ostaa lettuja ja paijata kissoja.

21. Karu Talu -suklaakauppa, Voorimehe 4

Vegaanisuklaapuoti Karu Talussa myydään käsityönä valmistettua suklaata edulliseen hintaan.

22. Kauppakeskukset

Virussa, Ülemistella ja Nautiluksessa on ketjuvaateliikkeitä, joita ei löydy Suomesta. Ülemiste sopii herkkuostoksiin.

Kissakahvila Nurriin mentäessä on varottava, ettei joku kahvilan asukeista livahda ovesta ulos.

Karu Talu -suklaakaupasta saa vegaanista suklaata, joka on valmistettu käsin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?