Matkatoimittaja listasi: Näin edullista on lomailu Madridissa

Julkaistu:

Espanja
Elämäntäyteinen, periespanjalainen Madrid on hieno taide- ja jalkapallokaupunki, jossa on kutsuvia kaupunginosia ja tapasbaareja joka nurkalla. Eurooppalaiseksi suurkaupungiksi hintataso on oikein mukava.

1. Perinteinen aamiainen: chocolate con churros 4,2 €

Madridin aamu alkaa vastapaistetuilla munkkitangoilla, churroilla, jotka kastetaan paksuun, kuumaan suklaajuomaan. Yhdistelmää saa miltei joka kuppilasta, mutta perinteisin on ydinkeskustan vuodesta 1894 toiminut San Ginés, jonne monet poikkeavat aamuyöllä tullessaan yökerhoista.

2. Kolme upeaa taidemuseota: yhteislipulla 30,40 €

Madridissa on lukemattomia taidegallerioita ja -museoita, joista kolme on huipputasoa: vanhan kuninkaallisen taidekokoelman ympärille kasvanut kansallismuseo El Prado, 1900-luvun taiteeseen keskittynyt Reina Sofia sekä Thyssen-Bornemiza, jotka sijaitsevasti kätevästi toistensa lähellä.

Käynnin väärti on myös samoilla nurkilla sijaitseva CaixaForum -kulttuurikeskus, jonka vaihtuvat näyttelyt ovat usein tasokkaita, ja jonne lippu maksaa vitosen.


3. Kaupunginosien pällistely: 0 €

Museoiden lisäksi Madridissa on virallista nähtävää vähän, mutta kaduilla harhailee mielikseen. Arkkitehtuuri on monin paikoin komeaa ja keskusta-alueelta löytyy monia kiehtovia kaupunginosia, kuten boheemi Malasaña, vapaamielinen Chueca ja perinteisten tapasbaarien täyttämä La Latina. Hienostunut ja äveriäs Salamanca sopii tyylikkäine muoti- ja designputiikkeineen loistavasti ikkunaostoksille.

4. Mustekalaleipä: 2,5–4,5 €

Madridilaiset rakastavat täytettyjä patonkeja, bocadilloja, ja etenkin bocadillo de calamaresia, johon tulee friteerattuja mustekalarenkaita. Resepti kehiteltiin aikoinaan komean keskusaukion, Plaza Mayorin, ympäristössä ja sen baarit tarjoavat leipiä edelleen, tosin turistihintaan, noin 4,5 eurolla. Monessa muussa kuppilassa samaan hintaan saa myös pienen oluen.


5. Metrolippu: 1,5 €

Keskustassa voi hyvin kävellä kaupunginosasta toiseen, mutta pitkät kadut ja bulevardit myös uuvuttavat. Kannattaa pujahtaa välillä metroon; verkosto on laaja ja kattava, ja pysäkkejä on tiuhassa. Kymmenen kerran kortti keskusta-alueella maksaa 12,2 €. Matka lentokentälle maksaa 5 €.

6. Hengailu puistossa ja kirpparilla: 0 €

Keskustan laajimmalla viheralueella, Retiron puistossa, on arkena rauhallista, mutta sunnuntaina vilkasta. Puistokäytävät täyttyvät kävelijöistä ja lenkkeilijöistä, kahvilat oleilijoista ja pieni lampi soutajista. Alueelta löytyy myös 1800-luvun lopulla kasvihuoneeksi tehty kaunis Palacio de Cristal, jossa on ilmaisia näyttelyitä.

Suosittua sunnuntaipuuhaa on myös käyskentely El Rastron ulkoilmakirpputorilla keskustassa. Sadat kojut levittyvät kaduilla ja aukiolla, ja katumuusikot viihdyttävät. Tunnelma on lupsakka ja ostokset sivuseikka.


7. Real Madrid -fanin pyhiinvaelluskohteet: 0–25 €

Autoteiden ympäröimän Cibeles-aukion komea suihkulähde on se paikka, jonne Real Madridin futisjoukkue faneineen kerääntyy juhlimaan voittojaan. Fiilistellä voi myös Santiago Bernabéun stadionilla, johon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

8. Terassille istahtaminen: alkaen 1,5 €

Café con leche -maitokahvi maksaa reilusta eurosta kahteen ja lasillinen olutta 2–4 €. Tapas-annokset ovat muutamasta eurosta ylöspäin. Kolmen ruokalajin menú del día -lounas maksaa noin 10 €.

9. Upeimmat kaupunkinäköalat: 4 €

Monella keskustan tasokkaalla hotellilla on kattoterassi baareineen ja uima-altaineen, mutta hulppeimmat näköalat avautuvat Círculo de Bellas Artes -kulttuurikeskuksen katolta. Neljän euron pääsymaksu oikeuttaa kattoterassille, josta löytyy trendikäs baari ja ravintola. Kuudella eurolla saa lasillisen sangrían tyylistä tinto de veranoa.


10. Majoitus: 20–200+ €

Majoitusta on joka budjetille.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt