Ethän tee syksyistä mokaa Virossa? Saatat saada jopa sakot - Matkat - Ilta-Sanomat

Ethän tee syksyistä mokaa Virossa? Saatat saada jopa sakot

Visit Estonia -sivusto muistuttaa, että vaatimusten mukainen heijastin on kiinnitettävä takin ajokaistan puolelle jäävään hihaan siten, että heijastimen korkeus maasta on noin 50–80 senttiä.

Visit Estonia -sivusto muistuttaa, että vaatimusten mukainen heijastin on kiinnitettävä takin ajokaistan puolelle jäävään hihaan siten, että heijastimen korkeus maasta on noin 50–80 senttiä.

Julkaistu: 2.10.2019 15:43

Heijastimen käyttö pimeällä on Virossa pakollista.

Matkailija kohtaa maailmalla uusia tapoja, tottumuksia – ja myös lakeja, jotka saattavat erota totutusta.

Harvapa kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että myös niinkin arkinen asia kuin heijastimetta kulkeminen voi olla rangaistavaa, ja vieläpä aivan lähellä.

Virolainen err.ee kertoo vuonna 2018 julkaistussa artikkelissaan, että poliisi voi sakottaa 40 eurolla niitä, jotka eivät käytä pimeällä heijastinta.

Sääntö ei ole uusi, sillä se perustuu Viron tieliikennelakiin.

Markkinointipäällikkö Mall Oja Tallinnan kaupungin matkailu- ja kongressitoimisto Visit Tallinnasta selventää Ilta-Sanomille, että lain mukaan heijastinta tai muuta valonlähdettä on käytettävä huonolla näkyvyydellä tai pimeänä vuodenaikana maantiellä liikkuessa.

Ilman heijastinta kulkevaa voidaan Virossa sakottaa.

Ilman heijastinta kulkevaa voidaan Virossa sakottaa.

Myös Viron matkailua edistävä Visit Estonia -sivusto opastaa turisteja heijastimen käytöstä.

Sivuston mukaan vaatimusten mukainen heijastin on kiinnitettävä takin ajokaistan puolelle jäävään hihaan siten, että heijastimen korkeus maasta on noin 50–80 senttiä.

Turisteilla ei syytä huoleen

Visit Tallinnan Mall Oja kertoo keskustelleensa aiheesta Tallinnan kaupunkipoliisin (MUPO) viestintäpäällikkö Meeli Huntin kanssa. Hänen mukaansa turisteilla ei ole syytä huoleen. Vaikka poliisilla olisi oikeus sakottaa, sitä ei tehdä.

– En ole itsekään koskaan kuullut, että kukaan olisi saanut sakkoja, Mall Oja kommentoi.

Poliisi sen sijaan järjestää usein syksyllä kampanjoita, joissa jalankulkijoita ja myös Tallinnassa käyviä turisteja opastetaan heijastimen käytöstä.

– Olemme käyttäneet heijastinta myös matkamuistoina ja jakaneet niitä matkamessuilla. Ne ovat todella puhutelleet suomalaisia. Kaikki suomalaiset tietävät, että heijastinta on pakko käyttää. Usein ne ovat vaatteissa ja laukuissa nykypäivänä jo ostaessa, Oja sanoo.

Oppi on mennyt Virossa ainakin osittain perille.

Tielaitoksen vuonna 2017 tekemän tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa viron aikuisväestöstä käyttää aina heijastinta. 14 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoi kuitenkin, etteivät he käyttäisi heijastinta mistään hinnasta.

Sanomattakin selvää, että heijastin pitäisi muistaa myös Suomessa.

Tuoreimmat osastosta