”Kumma tapa elää aamulla pyhällä hengellä, päivisin ei syödä senkään vertaa” – nämä espanjalaiset tavat ihmetyttävät suomalaisia

Julkaistu:

Matkat
Kerroimme tällä viikolla suomalaisista tavoista, jotka ihmetyttävät Espanjassa. Nyt avautuvat suomalaiset – nämä tavat ihmetyttävät etelässä.
Riisumme kengät sisällä ja saatamme tassutella kotona jopa paljailla varpailla. Lisäksi opiskelukulttuuriimme kuuluu asu, joka voi ulkopuolisen silmin näyttää vauvan haalarilta. Kahvia juomme sen sijaan litratolkulla – ainut vaan, että se on joidenkin mielestä aivan liian laihaa sumppia.

Espanjassa asuva suomalaisnainen Eeva kertoi alkuviikolla suomalaisten tavoista, joita espanjalaiset pitävät peräti hulluina.
Ilta-Sanomien lukijat kommentoivat juttua ahkerasti, ja muistuttivat, että myös espanjalaisten tavat voivat näyttäytyä täältä katsottuna erikoisilta.

Näitä tapoja suomalaiset ihmettelivät:

Espanjalaiset asunnot kiiltävät puhtauttaan

– Kun käytte espanjalaisessa kerrostalossa, niin kiinnittäkääpä huomiota pariin asiaan. Käytävät kiiltävät puhtaina, niissä siivotaan. Melkein kaikkien ovien edessä on ovimatto, johon voi pyyhkiä kengistään kuran tai muun lian pois. Yleensä jos espanjalaisen kodin oven edessä ei ole mattoa, tarkoittaa se sitä, että siellä ei juuri sillä hetkellä ole asukkaita. Kodit ovat supersiistejä. Vaikka niissä ollaankin kengät jalassa, niissä siivotaan päivittäin eikä vain kerran viikossa tai kerran kuukaudessa.

Yksi churro ja café con leche


– Etelänmaalaisilla on kumma tapa elää aamulla suunnilleen pelkällä pyhällä hengellä, kuten Espanjassa tyyliin yksi churro ja café con leche. Päivisin ei syödä senkään vertaa, mutta nukkumaanmenoaikaan vedetään sitten ruokaa naamaan kaksin käsin.

Ruoka maksaa yhtä vähän kuin viini

– Espanjassa talon viini ja vesi maksavat ravintolassa saman verran ja ruoka jaetaan syöjien kesken.

Puolet halvempaa

– Ulkona syöminen ja juominen Espanjassa maksaa helposti alle puolet siitä mitä Suomessa.

Syömään mennään vasta, kun…

– Mua taas ihmetyttää espanjalaisissa se, että syömään mennään vasta silloin, kun pitäisi mennä nukkumaan.

Baarissa pöytä tulee valita oikein


– Olin joskus turistisesongin ulkopuolella siellä koulutusmatkalla. Erehdyin mennä tyhjään baariin selvinpäin. Tilasin oluen, joka lyötiin baaritiskiin niin kiukkuisesti, että oli lähellä hajota. Erehdyin menemään tyhjässä baarissa tyhjään pöytään, joka olikin ruokailijoille. Ohjattiin heti pois.

Katukoirat säälittävät

– Espanjassa näkee katukoiria joka puolella, ne ovat säälittäviä. Meillä ei ole katukoiria laumoina vaeltamassa. Aina ihmettelen maassa kielitaidottomuutta, harva puhuu muuta kuin espanjaa. Luulisi turisteja varten opeteltavan englantia edes hiukan kaupoissa.

Erikoinen aikakäsitys

– Voisi kai ihmetellä espanjalaisten erikoista aikakäsitystä. Jos joku sovitaan klo 15, niin siellä se on jotain joskus iltapäivällä. Jos on.

”Jos täällä suututaan...”

Myös Madridiin muuttanut Maaret Lyytinen listasi taannoin espanjalaisia tapoja, jotka tuntuvat uudessa kotimaassa vierailta.

Espanjalaisten tapa tuprutella estoitta tupakkaa vähän missä vain ja ajaa autolla pikkumatkatkin ihmetyttivät suomalaistaustaista naista.

Yksi tavoista eroaa suomalaista kuitenkin kuin yö ja päivä.

Lyytinen kertoo, että uudessa kotimaassa on täytynyt opetella aivan uudenlainen tapa ilmaista itseään.

Lyytisen mukaan Espanjassa kärkipäiden tunteet, eli viha ja rakkaus korostuvat eri tavalla kuin Suomessa. Siksi hänkin on opetellut olemaan tavallista tunteellisempi ja sanomaan asioita voimakkaasti, vaikka se ei luonnolliselta tunnukaan.

– Jos täällä suututaan, ollaan ihan älyttömän vihaisia. Suomessa on vähän hillitympää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt