Nestettä vai ei? Nämä tuotteet aiheuttavat lentokentän turvatarkastuksessa eniten hämmennystä - Matkat - Ilta-Sanomat

Nestettä vai ei? Nämä tuotteet aiheuttavat lentokentän turvatarkastuksessa eniten hämmennystä

Finavia listasi eniten hämmennystä aiheuttavat tapaukset.

Saako lastenruokaa, kynsilakkaa tai nestemäisiä lääkkeitä viedä turvatarkastuksen läpi?

26.9.2019 16:59

Kuten moni matkailusta nauttiva tietää, lomastressi voi saada sortumaan pakkausmokiin.

Olemme aikaisemmin kertoneet, kuinka lentokonematkustajien ruumamatkatavaroihin eksyy päivittäin lukuisia esineitä, joita ei turvallisuusmääräysten vuoksi saa viedä lentokoneeseen. Näistä yleisin on muun muassa matkapuhelimen lataukseen käytettävä varavirtalähde, eli niin sanottu power bank.

Ruumamatkatavaroiden pakkausmokien lisäksi virheitä sattuu yhtä lailla myös käsimatkatavaroiden pakkaamisessa. Yleinen virhe liittyy nesteisiin.

Nesteiden määrän ohje on selvä: yli 100 millilitran nesteet ovat käsimatkatavaroissa kiellettyjä, ja yhteensä nestettä saa kuljettaa käsimatkassa vain sen verran, mitä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin.

Kaikille matkustajille ei kuitenkaan ole selvää, mikä lasketaan nesteeksi.

– Rajanveto nestemäiseksi luokiteltavien tuotteiden kohdalla ei aina ole selkeä, joten ymmärrettävästi epätietoisuutta on melko paljon. Asiassa on myös tulkintaeroja ja rajanveto ei ole aina yksinkertaista, Finaviasta kerrotaan.

Finavian mukaan hämmennystä aiheuttavat erityisesti kolme tapausta.

1. Ruoka

Juomien lisäksi myös monet ruoat lasketaan nesteiksi. Esimerkiksi kaikille tuttu Koskenlaskija-juusto ja siitä pehmeämmät ovat nesteeksi luokiteltavia ruokia.

– Esimerkiksi yli sadan millilitran jogurttipurkkia ei saa viedä koneeseen, ja sama rajoitus koskee vaikkapa keittoja. Toisaalta vaikkapa majoneesia sisältävän voileivän saa viedä koneeseen – sitä ei punnita turvatarkastuksessa, Finavia kertoo.

Lisäksi myös hunajat ja hillot luokitellaan käytännössä aina nesteeksi.

– Hyvä nyrkkisääntö ruokien kohdalla on, että jos ruokaa voi levittää, se lasketaan nesteeksi, Finavia neuvoo.

Poikkeuksen ruokaa koskevista rajoituksista muodostavat lasten ruoat, joita saa kuljettaa käsimatkavaroissa vapaasti niiden koosta riippumatta, mikäli lapsi on alle kaksivuotias.

2. Kosmetiikka

Finavian mukaan kosmetiikasta eniten hämmennystä aiheuttaa muun muassa kynsilakka. Matkustajien onkin syytä muistaa, että kynsilakka, levittyvä kosmetiikka, kasvovoiteet ja hiusvaha ovat nesteitä.

Nämä tuotteet, alle 100 millilitran pakkauksissa, tulee pakata litran vetoiseen minigrip-pussiin. Pusseja saa olla yksi per matkustaja.

– Esimerkiksi voidemaiset meikkivoiteet ja huulikiilto luokitellaan nesteiksi, huulipunaa puolestaan ei. Stick-muotoista deodoranttia ei luokitella nesteeksi, mutta roll-on luokitellaan.

3. Nestemäiset lääkkeet

Nestemäisten lääkkeiden kohdalla moni matkaajaa kokee yllätyksen. Nestemäisiä lääkkeitä saa kuljettaa vapaasti, mutta ne on kuitenkin pakattava minigrip-pussiin.

– Nestemäisiä lääkkeitä ei tarvitse saada mahtumaan yhteen samaan minigrip-pussiin, mutta ne pitää ottaa esille. Tätä ei kovin moni tiedä.

Mikäli omien lääkkeiden esittely näkyvällä paikalla tuntuu epämiellyttävältä, voidaan ne käydä katsomassa myös sivummalla.

– On siis hyvä mainita tarkastuksen yhteydessä, mikäli haluaa, että omat lääkkeet tarkastetaan vähän yksityisemmin, Finavia neuvoo.

Turvatarkastusta varten ei myöskään tarvita reseptiä edes nestemäisten lääkkeiden osalta.

– Tästä huolimatta lääkkeitä kuljettavien kannattaa kuitenkin aina varmistaa, mitä kohdemaan viranomaiset vaativat, Finavia muistuttaa vielä lopuksi.

Lähde: Finavia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?