Irlannin upeimmat maisemat – nämä kannattaa kokea jylhän luonnon ja värikkäiden pubien maassa

Julkaistu:

Irlanti
Dublinista kannattaa ottaa muutamaksi päiväksi auto alle ja suunnata ensin länteen, ja sitten merta seuraillen kohti etelää. Automatkan varrelle osuu historiallista nähtävää ja Irlannin upeimmat maisemat.

1. Pubeja ja rentoa tunnelmaa: Galway

Galway on Irlannin kolmanneksi suurin kaupunki, mutta sen sydämessä, Latinalaisissa kortteleissa, on kylämäinen tunnelma kapoisine katuineen ja räiskyvän värisine pientaloineen. Ihmiset lompsivat ja katumuusikot soittelevat tihkusateesta huolimatta.


80 000 asukkaasta noin neljännes on opiskelijoita. Vanhoja pubeja on joka paikassa ja niissä väkeä. Tunnetuimpia on The Kings Head. Paikalliset väittävät, että se on ollut pystyssä aina, rakennuskin on keskiajalta. Kuppila on opiskelijoiden kantapaikkoja, ja iltaisin on elävää musiikkia ja muita tapahtumia. Lounasaikaan on rauhallista. Perinteisen fish & chips -annoksen sijaan voi herkutella muillakin merenantimilla, kuten hyvällä kalakeitolla.

2. Komeimmat jyrkänteet: Cliffs of Moher

Moherin kallioilla väenkuhina saattaa yllättää, vaikkei ehkä pitäisi: Atlanttiin syöksyvät pystysuorat kalliojyrkänteet ovat Irlannin kuuluisin luontonähtävyys. Hiilenharmaat kalliomuodostelmat jatkuvat kahdeksan kilometrin matkalla. Niitä saa tähyillä jyrkänteiden päällä kulkevalla kävelytiellä tai poluilla, jotka risteilevät nurmettuneilla rinteillä ja kielekkeillä.


Synkeällä säällä paikka on dramaattisen uhmakas meren moukaroidessa kiviseinämiä. Tyynellä ja kirkkaalla säällä voi tunnelmoida romanttisella auringonlaskulla.

Kannattaa myös varata kiikarit mukaan, sillä jyrkänteet ovat monien lintujen, kuten lunnien, pesimispaikkoja.

3. Hienoin autoilureitti: Ring of Kerry

Aallot nakertavat Rossbeigh Strandin rantakiviä, vettä vihmoo vaakasuorassa ja tuuli saa auton hytkymään. Matalla roikkuvat pilvet kätkevät osan maisemasta mystiseen sadesumuun.

Rannalla on vain yksi ihminen, karaistunut paikallinen, joka kahlaa päättäväisesti vaahtopäiden sekaan.

Näiltä seuduilta alkaa vajaat 300 kilometriä pitkä, maan hienoimmaksi väitetty maisemareitti Ring of Kerry, joka kiertää Iveraghin niemimaan Irlannin lounaisosassa.


Kun sade väistyy, paljastuvat vuorenrinteitä peittävät kukkamatot, vihreinä aaltoilevat heinikot sekä niityillä laiduntavat hevoset ja lampaat. Ballycarbery-linnan rauniot ovat köynnöskasvien peitossa.

Caherdanielin kylästä lähtevä hiekkatie vie komealle kartanolle, Derrynane Houselle, joka toimii museona. Sen teehuoneesta saa lämpimiä skonsseja ja mansikkahilloa.

Nurmikumpareiden yli toiselta puolen löytyy hiekkaranta, jossa kivenlohkareet ovat violetteja. Viltin päällä vietetään eväsretkeä ja lapset kahlailevat rantavedessä.

4. Historiallinen Cobh

Vanha kivisilta johtaa pienelle saarelle Atlantin reunalle. Cobhin iloisen väriset talot ovat asettuneet vieretysten suojaisan satamalahden rannalle. Niiden yllä kohoaa tummanharmaa katedraali. Puisten kalastusveneiden luona tuoksuu meriheinä.


Pikkukaupungissa on mitä leppoisin tunnelma, mutta historiasta löytyy tragediaa. Cobhin satamasta lähti 1800–1900-luvuilla 2,5 miljoonaa irlantilaista Pohjois-Amerikkaan, ja vuonna 1912 Titanic pysähtyi tänne neitsytmatkansa viime kynnyksellä; aluksen tarinaan voi eläytyä mainiossa Titanic Experience -museossa.

Kaukaisempaa historiaa henkii lähiseudulla oleva, 1400-luvulta juontuva Blarney Castle. Linna on Irlannin kuuluisimpia. Sen huipulla sijaitsee mystinen ”Stone of Eloquence”, kaunopuheisuuden lahjan antava kivi, jota kuuluu suukottaa selinmakuulla, pää alaspäin.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt