Katri muutti Tampereelta Amerikkaan – työelämä amerikkalaisessa hotellissa yllätti kuudella tavalla

Julkaistu:

Hotelli
Suomalainen Katri McCullough muutti Tampereelta Amerikkaan. Työelämän rankkuus yllätti: vaikka taukoja pidetään useammin kuin Suomessa, työpäivään menee moninkertaisesti pidempi aika kuin meillä.
Kansainvälistä elämää viettänyt tamperelainen Katri McCullough tapasi amerikkalaisen miehen ja muutti hotellityöntekijäksi Yhdysvaltojen Marylandiin.

Elämänmuutos on ollut muutoksia täynnä.

Työelämäkokemuksista syntyi blogikirjoitus Työskentely Amerikassa pelkkää unelmaa? McCulloughin The Unknown And Beyond -blogiin.

Kysyimme naiselta, mitkä asiat suomalaisessa ja amerikkalaisessa työkulttuurissa eroavat toisistaan.

1. Esimiestyössä saa painaa töitä tosissaan

Kahdeksan tuntia ja sitten kotiin. Hotellin vastaanotossa työskentelevä McCullough tekee tuntityöläisenä saman tuntimäärän kuin Suomessakin.

Yllätyksenä tuli kuitenkin se, kuinka paljon esimiesasemassa olevat joutuvat työn takia venymään. Nainen kuvailee blogissaan, että viikkotuntimäärä voi kohota todella korkeaksi.

Periaatteessa heidän pitää olla AINA tavoitettavissa. Jos heitä tarvitaan työpaikalla, ei ole muita vaihtoehtoja kuin tulla paikalle. Vähintään työtunnit on 50 tuntia viikossa, yleensä 70–80 tuntia…”

Lisäksi Marylandin osavaltiossa työnantaja voi ilmoittaa koska vain työntekijälle, ettei tämän tarvitse tulla huomenna töihin.

”Mitään ei tarvitse selittää, sillä irtisanomisaikaa ei ole.”

2. Lounastauko on pakollinen

Vaikka töitä paiskitaan kovaa, tietyissä asioissa ollaan rennompia kuin Suomessa. Ruokatauot ovat nimittäin hotellissa pakollisia. 30 minuutin levosta ei ole luistaminen.

– Tämä on ehkä suurin ero Suomeen, sillä Suomessa ei tullut pidettyä aina 30 minuutin ruokataukoa. Täällä myös kymmenen minuutin tauko työpäivän aikana kuuluu jokaiselle työntekijälle.

Vaikka taukojen pitäminen on oleellinen osa työtä, viikkokausien lomista on turha haaveilla.

– Se oli tosin tiedossani jo ennen töiden aloittamista.

3. Työ vie elämästä enemmän aikaa kuin Suomessa

Yhdeksästä viiteen töissä ja koko ilta aikaa itselle. Näin on ehkä Suomessa, mutta Amerikassa työ vie elämästä enemmän aikaa. Tämä tuli McCulloughille ehkä kaikkein suurimpana yllätyksenä.

– On tavallista, että työmatkoihin menee tunti per suunta. Sen päälle tulee kahdeksan tai kahdeksan ja puolen tunnin työpäivä.


Monesti työmatkaa pidentävät ruuhkat.

– Edelleen tulee yllätyksenä, kuinka kauan voi joutua seisomaan ruuhkissa, mikäli moottoritiellä tapahtuu pienikin onnettomuus, McCullough kertoo.

4. Moni tekee kahta työtä

Kun palkalla ei elä, moni joutuu hakeutumaan Amerikassa toiseen työhön.

– Minulle tuli yllätyksenä, kuinka moni tekee kahta työtä. Kahden työn takia on siis varsin tavallista, että työpäivän pituus on vähintään kymmenen tuntia, jopa 12 tuntia, jos sattuu osumaan ruuhka-aikaan.

5. Asiakkaat voivat olla yllättävän hankalia

Suomalaismatkailijoita pidetään maailmalla kielitaitoisina ja kokeneina matkailijoina, matkaoppaat kertovat. Tunnistaapahan moni meidät myös rehellisyydestämme ja vaatimattomuudestamme.
Toisin ovat asiat Amerikassa, McCullough kertoo.

– Olin alussa ehkä sinisilmäinen suomalainen siinä mielessä, ettei asiakas välttämättä kerro aina totuutta. Tosin tätä tapahtuu ihan missä päin maailmaa tahansa, ainakin oman kokemukseni perusteella.

Asiakkaat saattavat kokeilla monin erilaisin tavoin, liikenisikö hotellilta alennusta juuri heille.

– Monet pyytävät alennusta, jos joutuvat odottamaan huonetta yli luvatun ”check in -ajan”. Silloin monesti liioitellaan suuresti myös siinä, kuinka kauan joutuu huonetta odottamaan. On myös tavallista, että tässä kohtaa pyydetään yleensä saada puhua esimiehen kanssa.

6. Mahdollisuudet ovat laajemmat kuin Suomessa

Katri McCullough huomauttaa, että hotellissa työskentely on kaikesta huolimatta hänen unelmatyönsä.


Naisen mielestä Amerikassa työskenteleminen avaa enemmän mahdollisuuksia kuin Suomessa.

– Myös kotoa työskentely ja yrittäjyys ovat täällä suuremmassa roolissa kuin Suomessa.

Yrittämisen kulttuuri on iskostunut tiukasti kulttuuriin, McCullough kertoo.

– Ihmiset eivät keskity siihen, että ”mitä jos tämä ei toimikaan”, vaan ajatusmaailma on enemmän sellainen, että nyt yritetään tätä ja sitten keksitään jotain muuta, jos tämä ei toimikaan.

– Tämä on todellakin mahdollisuuksien maa.

Miten Amerikassa tipataan?

Kerroimme taannoin er i maiden tippauskulttuurista. Washington Post -lehden mukaan juomarahan antaminen ei kuitenkaan ole ison valtion sisällä mutkatonta. Tavat voivat vaihdella paikasta riippuen.

Katri McCullough kertoo, että hänen työpaikallaan asiakkaat antavat tyypillisesti tippiä ainakin huoneen siivoojalle sekä henkilölle, joka auttaa matkailijoita esimerkiksi laukkujen kantamisessa huoneeseen.

– Mikäli hotellissa on kuljetuspalvelu, on myös tavallista antaa kuljettajalle tippiä.

Vastaanottovirkailijoita tipataan hieman hotellista riippuen, Katri McCullough huomauttaa. Tippiä annetaan erityisesti silloin, jos asiakkaalla on jokin erikoistoive, tai jos asiakas haluaa jotakin kuljetettavan huoneeseen.

Periaate on kuitenkin seuraavanlainen: aina kun asiakas saa hyvää palvelua, asiakaspalvelija olettaa saavansa tippiä. Yleisimmin juomarahaa saavatkin tiiviisti matkailijoiden kanssa tekemisissä olevat baarimikot ja tarjoilijat.

Erityisesti ulkomaisille amerikkalainen tippikulttuuri voi olla haastava. Matkailijat saattavat kysyä, kuinka paljon juomarahaa tulisi antaa ja ketä pitää tipata.

– Suurin osa palveluammatissa työskentelevistä ymmärtää kansainvälisten asiakkaiden kohdalla, että kaikille ei ole itsestäänselvyys, miten täällä toimitaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt