Repoveden kansallispuiston varjoon on jäänyt todellinen helmi: Näin mykistävällä tavalla luonto on muovannut Pirunkirkon Heinolassa

Julkaistu:

Kotimaanmatkailu
Oletko kuullut Heinolan Pirunkirkosta? Sitä kuvaillaan tunnelmaltaan varsin vaikuttavaksi paikaksi.
Alkusyksy on Suomessa eritoten luontoretkien aikaa – eikä suotta. Ruska tuo mukanaan tuhannet värit, ötököitä näkyy kesää vähemmän, ja toisaalta kelikin on juuri sopiva: ei liian helteistä eikä liian viileää.

Moni meistä päätyy samoilemaan johonkin klassikkokohteeseen, kuten kansallispuistoon. Maa on kuitenkin pullollaan vähemmän tunnettuja, sinnikkäästi piilossa pysyneitä kohteita.

Yksi tällainen on Paistjärven Pirunkirkko Heinolassa.


Jäänyt Repoveden varjoon

Kyseessä on osa Heinolan koillisnurkassa sijaitsevaa Paistjärven retkeilyaluetta, jolla mutkittelee reilun neljän kilometrin pituinen luontopolku.

Pirunkirkko on lippaluola, toisin sanoen luonnonvoimien muodostama, kalteva onkalo. Se sijaitsee Iso-Vuorttunen-järven länsipuolella Härkävuoressa.

Retkipaikka.fi-sivustolla on kuvailtu Pirunkirkon muistuttavan jättiläismäistä laavua. Aikojen kuluessa se on ollut sotapakolaisten, metsästäjien ja kalastajien asuinpaikka.

Nykyisin luonnossa kulkijat voivat pysähtyä sen alle pitämään taukoa patikoinnista ja syömään eväitä. Paikan juurella on penkki, ja puucee on lähtöpaikassa Niinilammella.

Vaikka luontonsa puolesta alue voisi hyvin olla kansallispuisto, on se pysynyt visusti piilossa vaeltajilta.

Väki onkin luultavimmin suunnannut melko lähellä sijaitsevaan Repoveden kansallispuistoon, Retkipaikka-sivustolla aprikoidaan.


Kirkkaat vedet

Heinolan liikunnan palvelupäällikkö Maria Kaikkonen vahvistaa Pirunkirkon olevan varsin elämyksellinen kohde.

– On tosi jännittävää nähdä, miten luonto on muovannut sellaisen paikan.

Lisäksi Pirunkirkon lähellä on Sonnanen-niminen järvi, joka on todella kirkasvetinen, Kaikkonen lisää. Oman lisänsä luontokokemukseen tuo koko Paistjärven erämainen, pysähtynyt tunnelma.

– Meillä Heinolassa on muutenkin paljon tällaista, että luontopolut kulkevat kirkkaiden vesien lähellä. Se tekee täällä vaeltamisesta tosi mielenkiintoista.


Laura Rintala kertoo, että hänen vanhempansa asuvat Pirunkirkon lähellä, minkä vuoksi on välillä tullut pistäydyttyä paikalla.

– On kyllä upea paikka. Ja jos ei oteta huomioon tuulenkaatoja ja hirvikärpäsiä, se on myös varsin rauhallista aluetta!
Samoilla linjoilla on Eeva Vierros sekä Kimmo Vauhkonen.

– Hyttysiä piisasi, mutta oli siellä tosi vaikuttavaa, ja pakosti jäi miettimään, mitähän Pirunkirkolla on aikojen saatossa tehtykään, Eeva kuvailee.

– Pirunkirkko sijaitsee Etelä-Suomen mittapuulla yllättävänkin erämaisella alueella, mitä korostaa pitkä soratieosuus parkkipaikalle ainakin siitä suunnasta, josta itse saavuin. Polun varressa on myös upeita kirkasvetisiä järvimaisemia, Kimmo pohtii.

Vaikeakulkuista, muttei mahdotonta

Kaikkonen muistuttaa, että kyseessä ei ole helppokulkuisin reitti. Kallioita on jonkin verran, ja varsinkin kostealla säällä saattaa olla liukasta.

– Reitti kulkee paikoin hyvin mäkisessä ja vaihtelevassa maastossa. Polun varren portaita ja pitkospuita on uusittu syksyn 2016 aikana, mikä helpottaa vaikeimpien osuuksien kulkemista, myös VisitPäijänne-sivustolla kerrotaan.

Haasteellisin osuus on Iso-Vuorttunen-järven länsipuolella kulkeva polkuosuus. Muut osuudet ovat joko tasaisempaa polkua tai helppokulkuista metsäautotietä, sivustolla mainitaan.

Luontopolun tarpomiseen menee suurin piirtein pari kolme tuntia, joten Paistjärven Pirunkirkolla voi hyvin vierailla päiväretkellä.


Lähde: VisitHeinola, VisitPäijänne, Retkipaikka

Miten Pirunkirkolle löytää?

Tieltä E75 käännytään tielle 46 kohti Kouvolaa (5 km) ja käännytään tielle 4143 (19 km).

Tämän jälkeen käännytään Sonnasen rantaan saavuttaessa vasemmalle Kesiöntielle (1,6 km), minkä jälkeen lähdetään oikealle Pirunkirkolle (0,5 km).

Lähde: VisitPäijänne.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt