Uskoisitko, että tämä mykistävä video on Suomesta? Meteorologi paljastaa asian, jonka oppi itsekin ruskasta vasta äsken

rac

Julkaistu:

Ruska
Ruskan värit eivät ilmesty tyhjästä. Ne piileskelevät lehtivihreän alla, meteorologi Markus Mäntykannas kertoo.
Suomi on etuoikeutettu maa varsinkin erään luonnonilmiön suhteen, muistuttaa Forecan ja MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Ilmiö on kaikkien tuntema syksyinen ruska.

– Esimerkiksi Välimerellä ruskaa esiintyy vain paikka paikoin, Mäntykannas mainitsee.

Mistä oikeastaan on kyse, kun puhumme ruskasta? Entä onko se kaikkialla Suomessa samanlainen samaan aikaan? Kysyimme asiaa meteorologilta.

Syksyn lehti monissa puissa odottamassa lehtivihreän alla

Mäntykannas kertoo, että ruskan aikana puut valmistautuvat tulevaan talveen keräämällä ensin lehtivihreän talteen ja lopulta tiputtamalla lehtensä.

– Puilla on mennyt kesän aikana valtavasti energiaa muun muassa lehtien kasvattamiseen, ja nyt syksyllä niiden tiputtaminen on ikään kuin tapa jäädä talviunille. Sitten säästetään taas energiaa tulevaa kasvukautta varten.

Mäntykannas paljastaa oppineensa itsekin vasta hiljattain ruskaan liittyvän tosiasian.

– On nimittäin niin, että useiden puiden lehtien väri on ”normaalisti” se, mitä se on ruskan aikana. Lehtivihreä on siis vain lehden suojaväri, joka syksyllä karistessaan paljastaa lehden todellisen värin, hän kuvailee.

Vihreän lehden alla onkin siis usein odottamassa syksyn keltainen väri.


Ruska liikkuu maan läpi

Kiehtovaa on Mäntykankaan mukaan sekin, että ruska on eri aikoina parhaimmillaan eri puolilla Suomea. Se valuu noin 300–350 kilometrin viikkotahtia kohti etelää.

– Ruskan kulta-aika on Lapissa syyskuun alku ja keskipuoli, maan keskivaiheilla syyskuun loppu, etelässä vasta lokakuun alku. Lämpimän meren äärellä ja saaristossa ruskahuippu voi olla vasta lokakuun puolivälissä.

Ruskan etenemiseen vaikuttavat kylmenevät ja lyhenevät yöt. Siihen, kuinka värikkääksi syksy muodostuu, puolestaan liittyy menneen kesän sää.

– Kuivan kesän jälkeen ruska jää laimeaksi, kun taas lämpimän ja sopivan sateisen kesän jälkeen voidaan kokea hyvinkin värikäs ruska.


”Päättyi yhdessä yössä”

Myöskin ruska-ajan pituus vaihtelee sen mukaan, missäpäin Suomea liikutaan, painottaa meteorologi.

– Etelässä ruska-aika ajoittuu lukuisten puulajien vuoksi pidemmälle ajalle kuin Lapissa, jossa se on nopeasti ohi.

Mäntykannas muistaa, että viime syyskuussa ruska päättyi yhdessä yössä Kilpisjärvellä, kun 17. syyskuuta voimakas tuuli puhalsi lehdet pois puista yön aikana.Lapin aika on nyt

Jos mielii ruskamatkalle lähiaikoina, suosittelee Mäntykannas matkaa pohjoiseen. Lapissa ruska on kauneimmillaan syyskuun toisella viikolla, kun ensimmäiset pakkaset ovat jo ehtineet puraista.

– Ruskareissu Lappiin on ympäristöystävällinen ja helppo tehdä, kun ottaa yöjunan pohjoiseen. Itse tykästyin kovasti Kilpisjärven monipuolisuuteen.

Ruskan lisäksi Mäntykannas kertoo bonganneensa revontulia.

– Pääsin pulahtamaan raikkaassa Kilpisjärvessä, näin ensilumenkin. Käsivarren Lapissa syyskuu on siinä mielessä monipuolinen kuukausi, että voi kokea monta vuodenaikaa muutaman päivän aikana.

– Käsivarren erämaan tunnelma rauhoittaa kiireistä eteläsuomalaista ja tarjoaa myös paljon kuvauksellisia kohteita, intohimoiseksi valokuvaajaksi itseään kuvaileva Mäntykannas lisää.


Juttua muokattu 12:13: Korjattu sukunimen kirjoitusasu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt