Koko Italian kaunein kylä? Tällainen on Comojärven kuuluisa Bellagio

Julkaistu:

Italia
Pohjois-Italian Como on maan hehkutetuin järvi ja Bellagio sen kuuluisin kylä. Vanha, huoliteltu kylämiljöö on oivallinen paikka nauttia elämän suloisesta joutilaisuudesta.
Bellagioon kannattaa saapua lautalla. Näin saa eteensä koko kylän kuin tarjottimella: kellertävien ja punertavien vanhojen talojen rykelmän, joka on asettunut paraatipaikalle järven rannalle. Talojen seasta erottuu harmaakivinen kirkontorni ja niiden takaa sypressejä kasvava kukkula. Kauempana kohoavat vuoret.

Näky on ihastuttava. Bellagiota kutsutaankin Comojärven helmeksi, joskus jopa yhdeksi koko Italian kauneimmista kylistä.

Tärkeintä on olla ja nauttia

Kuten muutkin Comojärven kylät, myös alle 4000 asukkaan Bellagio on niin pieni, että sen näkee parissa tunnissa. Mutta toisaalta kylässä viettää mielihyvin viikonkin, kunhan hallitsee dolce far nienten – elämän suloisesta joutilaisuudesta nautiskelun.


Silloin loman tärkein ohjelmanumero on astella ravintoloiden terassilta toiselle ja pitkin rantakatua, jossa leijuvat oleanterien huumaavat tuoksut. Samalla saa herkutella vuorten reunustaman järven maisemilla ja seurailla ohi lipuvaa veneliikennettä.

Bellagiota voi pitää myös tukikohtanaan, josta on helppo tehdä päiväretkiä. Paikkakunnan sijainti Y-kirjaimen muotoisen järven keskellä, sitä halkovan niemen kärjessä on mitä kätevin. Lautalla pääsee noin vartissa veden yli Menaggioon tai piskuiseen Varennaan, jotka lukeutuvat Bellagion ohella seudun kauneimpiin kyliin.

Huvilat ja puutarhat ovat Comon päänähtävyyksiä

Lyhyen lauttamatkan päässä, Tremezzon kupeessa, on myös yksi järven päänähtävyyksistä ja hienoimmista huviloista, Villa Carlotta upeine, laajoine puutarhoineen.


Jos pienempikin puutarha riittää, voi kävellä Bellagion rantakatua pitkin Villa Melziin. 1800-luvun alussa kesäasunnoksi rakennettu huvila on yksityisomistuksessa ja suljettu kävijöiltä, mutta sen huolitelluilla tiluksilla saa kuljeksia omaan tahtiin.

Sypressit, palmut ja bambut viihtyvät sulassa sovussa. Japanilaisessa nurkkauksessa on seetrejä, japaninvaahteroita ja pieni lummelampi. Kauneimmillaan puutarhan sanotaan olevan keväällä, kun atsaleat ja alppiruusut ovat täydessä kukassa.

Kujilla on trattorioita ja viinibaareja

Bellagion pieneen keskustaan noustaan järvenrannalta jyrkkiä ja kapeita mukulakivikujia. Ne johtavat pääkadulle, Via Garibaldille, joka on hädin tuskin auton mentävä väylä.


Kujille on ujuttautunut putiikkeja, joissa myydään Comon kaupungin silkistä tehtyjä huiveja ja kravatteja, käsin tehtyjä nahkalaukkuja ja italialaista muotia. Toisin kuin muissa järven kylissä, täällä voi vähän shoppailla.

Kauppojen lomassa on trattorioita ja pizzerioita sekä viinibaareja, joiden ulkopöytiin mahtuu vain pari ihmistä kerrallaan. Aperitivo Et Al -baarin terassin virkaa hoitavat Salita Serbelloni -kujan rappuset – baarista saa tyynyn takapuolensa alle. Viiniä myydään laseittain, tilkan proseccoa saa 3,5 eurolla, ja juoman kanssa voi napostella oliiveja ja juustoja.


Ellei haittaa, että lasku on noin kolminkertainen, voi viininsä nautiskella myös Grand Hotel Villa Serbellonin terassibaarissa. 1800-luvulla avattu luksushotelli sijaitsee aitiopaikalla järven partaalla ja huokuu juuri sellaista hienostunutta glamouria, josta Comojärvi on kuuluisa.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Kannattaa lentää Milanoon, josta pääsee junalla muun muassa Comon kaupunkiin tai Varennaan. Molemmista on lauttayhteys Bellagioon.
  • Autoa ei tarvita. Järvellä on kätevintä liikkua lautoilla.
  • Ihanteellisinta järvellä on keväällä ja syksyllä. Hotellien hinnat ovat edullisemmat kuin kesällä ja ihmisiä on vähemmän.
  • Järvi tunnetaan luksushotelleistaan, mutta majoitusta löytyy kaiken tasoista.
  • Hintataso on Italian korkeimpia. Pizzat ja pasta-annokset maksavat trattorioissa noin 10 eurosta ylöspäin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt