Älä jumitu Hollywoodiin — Los Angeles on myös vehreitä kukkuloita, hyvää ruokaa ja aurinkoisia rantoja

Julkaistu:

Matkat
Los Angelesin matkaajan ei kannata tyytyä vain Hollywoodin tähtikatuun vaan lähteä nauttimaan raittiista ilmasta.
Jos lähtee Los Angelesiin etsimään Hollywood-tähtiä, on erittäin todennäköistä, ettet näe yhtäkään. Sen sijaan matkan syiksi kannattaa ottaa vaikkapa ilmasto ja erinomainen ruoka.

Ensivaikutelma Los Angelesin väestä ja tunnelmasta on kaiken päälle varsin rento ja leppoisa verrattuna esimerkiksi monelle suomalaiselle tutumpaan New Yorkiin.

Tosi asiassa Los Angeles on monta kaupunkia pakattuna yhteen valtavaan metropoliin ja jokainen niistä on hyvin erilainen. Turistit paimennetaan usein kuuluisalle Hollywoodin Walk of Famelle katsomaan elokuvatähtien asfalttiin painamia kädenjälkiä.

Viime aikojen tunnetuimmaksi tähdeksi on noussut presidentti Donald Trumpin tv-uraltaan saama kunnianosoitus, joka joutuu jatkuvasti erilaisten vandaalien kohteeksi. Keksipä joku pystyttää sen ympärille pikkuruisen aitamuurin.

Erilaiset krääsäkaupustelijat ja turistien kanssa kuviin tunkevat supersankariasuiset hahmot on kuitenkin pian koettu ja visiitti tälle kadunpätkälle kannattaa pitää lyhyenä.


Hollywood-lounaaksi passaa hyvin lähellä sijaitsevan kuuluisan In-n-Out Burgerin hampurilaisateria, jolle tähdetkin kurvaavat perinteisesti Oscar-gaalan päätteeksi. Listalla valikoimaa on kolmen eri purilaisen verran, mutta edukas paikka ylpeilee enemmänkin kotitekoisella laadulla ja on usein tupaten täynnä.

Tosifani lähtee aistimaan elokuvatunnelmaa studiokierrokselle, joita järjestetään esimerkiksi Warner Brosin ja Universalin rakennuksiin. Kierroksella pääsee kävelemään tv-sarjoja ja elokuvia varten rakennettuihin lavasteisiin, sovittamaan päähänsä Harry Potterin lajitteluhattua, pitelemään ihan aitoa Oscar-patsasta tai halutessaan jopa ajamaan Batmanin moottoripyörää green screenin edessä.

Kuuluisuuksiin tuskin törmää sielläkään. Paikallisen vinkin mukaan julkkisbongaaja löytääkin haluamansa todennäköisesti Malibun Whole Foods -luomumarketista, jossa supertähdet kuulemma työntävät ruokakärryjään lippikset syvällä päässä. Toinen vaihtoehto on Pretty Woman -elokuvastakin tutun Beverly Wilshire -hotellin lounas, jos vain lompakko kestää.


Mitä tulee tähteyteen, Los Angeles on varsin ristiriitainen paikka, jossa tulee kyllä selväksi, miten monen unelmat ovat sinne kuolleet.

Kodittomuus on kaupungissa suuri ongelma ja muutaman korttelin päässä miljoonia maksavista merenrantataloista saattaa aueta valtava kodittomien telttaleiri. Tämä voi pohjoismaalaiselle matkaajalle olla hämmentävä näky.

Ennen vaarallisesta ja rähjäisestä Downtownin alueesta on tosin viime vuosina pyritty muokkaamaan jonkinlaista nousevaa taide- ja kulttuurialuetta. Paikasta löytyykin useita taidegallerioita, hyviä ravintoloita ja mainiota pienpanimoita, joiden tuotteita voi nauttia melko eurooppalaishenkisesti pihaterasseilla. Yksinäistä seikkailua iltahämärissä ei sentään seudulla kannatta suorittaa, sillä korttelin päästä trendikadusta voi tulla vastaan jotain ikävämpää.


Kun keskustan ruuhkat alkavat varsin pian ahdistaa, parasta on paeta pakokaasuja ylös kukkuloille.

Sopivan synkkä tarina on myös kaupungin hienoimman ulkoilumaaston taustalla. Ensinnäkin paikan kerrotaan olevan kirottu ja jokaisen tiluksien omistajan kuolleen vuosien mittaan jollain traagisella tavalla. Lopulta vuonna 1903 juoppolalli miljonääri Griffith J. Griffith painoi pistoolin mustasukkaisuusharhoissaan vaimonsa silmään ja ampui.

Nyt miehen nimeä kantaa yli 1740 hehtaarin Griffith Park, ruuhkaisen kaupungin keuhkot, jonka kukkuloiden korkeuksista avautuvat uskomattomat maisemat niin Hollywood-kyltille kuin yli koko kaupungin. Kävelypolkuja löytyy monelle eri kuntotasolle ja päiväreippailun voi päättää vierailuun upeassa, monesta elokuvastakin tutussa Griffith Observatoryssa, jonka sisuksista löytyy oma tiedemuseo.


Matka kannattaa kuitenkin päättää rannalle. Hienompien Pacific Palisadesin ja Santa Monican vieressä sijaitseva Venice Beach on alueista kenties rennoin. Rannalta löytyy jos jonkinlaista elämäntaiteilijaa, skeittaajaa ja surffaajaa – hyvällä tuurilla skeittirampilla voi nähdä seuraavissa olympialaisissakin edustavan 10-vuotiaan huipun Sky Brownin harjoittelemassa.

Pakollinen nähtävyys erityisesti kesäkaudella on rannalla sijaitseva Muscle Beach, joka täyttyy erilaisia painoja nostavista ja temppuja tekevistä paljaista yläruumiista.

Kokemisen arvoinen on myös lähellä sijaitseva Gold’s Gym -kuntosali, kaikkien kehonrakentajien mekka ja alttari, josta Arnold Schwarzenegger aikoinaan löydettiin ja jonne voi hankkia ilmaisen vierailutreenin (saatavilla netistä tai joistakin alueen hotelleista). Paikka on täynnä jo aamukuudelta, mutta tunnelma on rento ja lihaskimput ja tavikset treenaavat sulassa sovussa.

Päivä rannalla ja miksei koko reissukin kannattaa lopettaa valtamerta ja auringonlaskua katsellen esimerkiksi drinkkiin paikallisen Hotel Erwinin kattoterassilla.


Vältä ruuhkat

Liikenne on yksi Los Angelesin päämurheista. Ruuhka-aikaan autossa voi joutua istumaan tuntitolkulla päästäkseen vain kaupunginosasta toiseen. Vierailijan ei kannatakaan missään nimessä lähteä itse ajelemaan, sillä muitakin vaihtoehtoja on.

Uber on kaupungissa erittäin suosittu ja kätevä tapa päästä paikasta toiseen ja toimii kännykkäsovelluksella. Lyhyillä matkoilla näppärä peli on myöskin kännykkäsovelluksella vuokrattava sähköpotkulauta, joita lojuu pitkin poikin kaupunkia kolmen eri yrityksen logoilla. Nappaa käyttöön ja jätä määränpäässäsi odottamaan seuraavaa.

Rannalla kannattaa ottaa käyttöön ihan omat jalat tai sitten pyörä. Ihana hiekkarannalla kulkeva kävely- ja pyörätie ulottuu Venice Beachiltä Santa Monican kautta Pacific Palisadesiin asti ja on pituudeltaan yhteensä noin 12 kilometriä.

Pyörä on helppo vuokrata, sitten vain nauttia merituulesta ja leppoisasta rantamenosta juuttumatta yksiinkään liikennevaloihin.

Vatsa täyteen!

  1. Meksikolaista. Erinomainen valikoima katukojuista hienompiin ravintoloihin. Kuuluisan Santa Monican laiturin päässä tarjolla mainio katkarapuceviche.
  2. Amerikkalaista. Nappaa Pink’sistä pikkurahalla maan parhaaksi mainostettu chili cheese dog tai nauti Dodger Dog -hodari perinteisesti baseball-pelissä.
  3. Terveellisesti. Kalifornialaiset tekivät smoothieista muodikkaita. Testaa Venice Beachin kasvisravintola The Butcher’s Daughterin “Aurinkovoimaa”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt