Suomalainen tarjoilija perustelee, miksi hänelle pitäisi antaa tippiä: ”Pieni summa siitä vaivasta”

Julkaistu:

Tippi
Tulisiko tarjoilijalle antaa Suomessa pientä ekstraa? Ilta-Sanomien lukijat kertovat, mitä mieltä ovat tippauksesta.
Japanissa tarjoilija voi loukkaantua, jos jätät juomarahaa, Yhdysvalloissa asia on päinvastoin. Juomaraha kuuluu käytäntöihin.

Tippauskäytännöt vaihtelevat eri puolilla maailmaa.
Kerroimme tällä viikolla kuinka paljon tippiä tulee antaa eri maanosissa.


Ilta-Sanomien lukijat innostuivat kommentoimaan aihetta. Keskustelu siitä, tulisiko Suomessa antaa tippiä vai ei, kävi kuumana.

Näin tarjoilijat kommentoivat artikkelia:

Oletan että saan tippiä

– Itse työskentelen tarjoilijana ja oletan, että saan tippiä. Tarjoilijoiden työ on tärkeää ja raskasta työtä, johon ainakin itse suhtaudun intohimolla. Ilman tarjoilijoita asiakkaan pitäisi hakea ruokansa keittiöstä ja palauttaa se sinne ruokailtuaan. 10 prosentin tarjoilupalkkio on kuitenkin pieni summa siitä vaivasta, jonka teemme asiakkaan hyväksi. Ei tällä alalla ilman kunnon koulutusta kukaan pärjää. Koulutuksen taso ainakin Suomessa on erittäin korkea ja lähes AMK-tasoa. Meidän tulee olla jatkuvasti selvillä hygieniasta ja muistaa esimerkiksi pestä kädet useita kertoja tunnissa. Jos näitä asioita ei hoida kunnolla, asiakas voi saada vaikkapa vatsataudin, nimimerkki Tarjoilijatar 1975 kommentoi.

Ilahduin, jos joku jätti tippiä

– Olen joskus työskennellyt tarjoilijana ja ei se mielestäni mitään tähtitiedettä ole. Pienellä koulutuksella saa töitä. En odottanut tippiä, koska työnantaja maksoi palkan työstäni. Ilahduin tietenkin, jos joku jätti tippiä, mutta en odottanut sitä, Senja kirjoittaa.

Tarjoilija suomalaisten tippikulttuurista: Pihejä piisaa

– Olen tehnyt 13 vuotta ravintola-alan hommia. Tipin jättäminen Suomessa ei ole pakollista, eikä suomalaisten kohdalla edes oletettavaa, koska pihejä piisaa. Palkka ei todellakaan ole mairitteleva, se tippi tulisi tarpeeseen. Tervetuloa vaan kokeilemaan, kuinka olla ystävällinen ihmisille, jotka eivät arvosta pätkääkään työtäsi ja valittavat joka asiasta. Monet kysyvät, ketkä ovat vaikeimpia asiakkaita. Aina on pakko vastata, että suomalaiset, Huoh-nimimerkki kertoo.

”Ilman meidän asentamia koneita mikään ei toimisi”

– Minäkin haluan tippiä, työ on raskasta ja ilman meidän asentamia koneita mikään ei toimisi, nimimerkki Jugtlo kertoo.


Näin asiakkaat kommentoivat artikkelia:

”Ostan itselleni parempaa palvelua”

– Jätän aika hyvin tippiä tietyissä tilanteissa ja saan ekstraa. Ostan siis itselleni parempaa palvelua esimerkiksi hotelleissa ja näin voin hyvillä mielin pyytää pikku palveluksia, ja ne hoituvatkin ripeästi, Kääkkä-nimimerkki kertoo.

”On edesvastuutonta tunkea tippikulttuuria tänne”

– On edesvastuutonta yrittää tunkea amerikkalaista tippikulttuuria tänne. Siellä tippi on osa huonosti palkattujen toimeentuloa, meillä asia on hoidettu lainsäädännön kautta, nimimerkki Juanita kertoo.

Tippiä 150 euroa, kun meno oli ”vähän niin ja näin”

– Yhden kerran on kerätty isompi tippikasa, kun oltiin 15 äijän kanssa viettämässä saunailtaa eräällä rantasaunalla, jossa on ravintolatilat vieressä. Näille kahdelle tarjoilijalle ne kerättiin, ja jokainen antoi kympin eli 150 euroa yhteensä. Oli meistä äijistä oikein, että hieman extraa saivat, kun oli se meno vähän niin ja näin, Tippiä silloin tällöin -nimimerkki kertoo.

”En minäkään huoltomiehenä ole käsi ojossa”

– Ettekö te tarjoilijat saa työstänne palkkaa? Se palkka sisältää tippinne ja kaiken muun! En minäkään huoltomiehenä ole käsi ojossa, että ”hei heitäppä pari euroa tästä keikasta”, nimimerkki Aikamiesjätkäpoika kommentoi.

”Suomessa tipit kuuluvat hintaan”

– Minä lopetan käymisen joka ikisessä ravintolassa, joissa maksupääte alkaa utelemaan tippiä. Suomessa tipit kuuluvat hintaan, kirjoittaa Pauli.

”Miksi yhdelle ammattiryhmälle pitää maksaa?”

– En ole ikinä ymmärtänyt tipin antamista. Kyse ei ole pihiydestä, vaan siitä, että miksi yhdelle ammattiryhmälle pitäisi maksaa erikseen siitä, että he tekivät työnsä? Eihän missään muussakaan asiakaspalvelutyössä saada tippiä, miksi tarjoilijan pitäisi saada, Amini kysyy.

Ota kantaa

Jätätkö tippiä Suomessa?

Kyllä 17% Ei 83%
Ääniä yhteensä 12408

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt