Hotellisiivoojat kertovat, miten sinunkin hotellihuoneesi siivotaan: ”Ei siinä ehdi paikkoja hinkata”

Julkaistu:

Matkailu
Hotellisiivous voidaan tehdä tarkkaakin tarkemmin, tai sitten painajaismaisen huonosti, Ilta-Sanomien lukijat paljastavat.
Kerroimme tällä viikolla hotellien seitsemästä likaisimmasta paikasta.

Eniten bakteereita oli Houstonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan hotellihuoneiden kaukosäätimissä ja valokatkaisimissa.
Artikkeli poiki aktiivisen keskustelun, johon ottivat osaa muun muassa entiset ja nykyiset hotellisiivoojat sekä Airbnb-vuokraajat.

Näin Ilta-Sanomien lukijat kommentoivat aihetta:

”Pöytien alapuolisia pintoja ei siivota”

– Olin aikoinaan muutaman päivän hotellisiivoojana ja silloin minulle selvisi, että esimerkiksi pöytien alapuolisia pintoja ei siivota, vaikka siellä voi olla esimerkiksi karamellin jätöksiä. Siivous yleensäkin suoritettiin hyvin nopeasti, nimimerkki Sammy Gravel kertoo.

”Ei siinä kerkeä paikkoja hinkata”


– Hotellihuoneen siivoamiseen on varattu 18 minuuttia. Ei siinä ehdi paikkoja hinkata, vaikka kultainen sääntö onkin ”huoneen pitää näyttää siltä kuin siellä ei sinua ennen olisi yöpynyt kukaan muu”. Jännä juttu, että koirista veloitetaan lisämaksu, mutta lapsista tai teineistä ei veloiteta lisähintaa. Vaipat, tahmasormet, limutölkit ja banaaninjäämät lisäävät siivoojan työtä. Toki jos koiranomistaja ei esimerkiksi pyyhi koiransa tassuja, niin jäähän niistäkin ylimääräistä siivottavaa. Toisaalta pitäisi siivoojiakin palkata sen verran, että ehtii siivota kunnolla, nimimerkki Lisää siivoojia! kertoo.

Moni alaa tunteva haastateltava kertoi muutama vuosi sitten Taloussanomille, että käytännössä huoneessa pitäisi ehtiä tehdä lähtösiivous 10–15 minuutissa. Nämäkin käytännöt luonnollisesti vaihtelevat.

Siivooja yllätti Tampereella

– Itse olin hotellissa Tampereella jokunen vuosi sitten. Kylppärin lavuaaritasolla oli pitkä musta hius. Sängyn reunan alta pilkotti lappu, jossa luki ”yllätys – olen siivonnut täältäkin” ja siivoojan allekirjoitus, nimimerkki Matkaaja kertoo.

Huone siivottiin huolellisesti


– Olen ollut hotellisiivoojanakin nuorempana. Kylpyhuoneen tasot pyyhittiin puhdistusaineella, läiskääkään ei saanut jäädä. Suihkutila seinineen pestiin aineella, huuhdottiin ja kuivattiin. Suihkukahva ja suihkutilan kahva pyyhittiin. Lattia pyyhittiin luutulla. Isommat tahrat pyyhittiin erikseen. Wc-istuimen kannet ja ulkopinta puhdistettiin.

Sänkyjen sivupöydät, hotellin pöytä, tuolin kahvat, peilit... Kaikki muutkin tahrat pyyhittiin pois. Päiväpeittoja vaihdettiin ja pestiin. Yhdessä hotellissa ei ollut päiväpeittoja, jalkopäässä vain sisustuspeitto, niitäkin pestiin. Lakanat ja pyyhkeet vaihdettiin aina jokaisen asiakkaan jäljiltä, samalle asiakkaalle 2–3 päivän välein. Pyyhkeet vaihdettiin joka toinen päivä, jollei ollut likaista tai pyydetty vaihtoa. Kun miettii, että 99 prosenttia asiakkaista ei edes sotkenut, niin tuli kyllä pyyhittyä enemmän kuin asiakkaat sotkivat, kertoo nimimerkki Ex städerska.

Kaukosäädin pestään aina

Airbnb-asuntoa vuokraava kertoo, että pesee paikat huolellisesti ennen seuraavaa vierasta.

– Kaukosäädin ja valokatkaisimet pestään aina, samoin kaikki tasot. Myös vieraiden itse pestyt astiat tarkistetaan. Mutta päiväpeiton pesu on sen verran haasteellinen operaatio, että sitä ei tosiaan kannata pestä joka vieraan jälkeen. Eikä suihkuverhoakaan pyykkikoneeseen laiteta. Mutta koska kaikki on koko ajan putipuhdasta, eikä Suomessa käytetä kokolattiamattoja joilla kävellään ulkojalkineilla, niin ei ne lattiallekaan pudotetut tavarat heti saastu, nimimerkki Puhdasta on muistuttaa.

”Kerroshoitajat ovat ammattitaitoista väkeä”


– Olen töissä hotellissa ja ainakin meillä siivotaan vessa ja huone aina eri siivouspyyhkeillä. Vessassa on omat mikrokuituliinansa tasoille, peileille ja WC-pöntölle. Lasit ja kupit pestään koneessa. Lattiamoppi vaihdetaan joka huoneen jälkeen puhtaaseen. Kerroshoitajat ovat ammattitaitoista väkeä ja ymmärtävät oikeat siivoustavat, eli puhtaasta likaisempaan päin. Ja harvoin tulee asiakkailta huonoa palautetta, useammin kiitosta siististä huoneesta, Anjuska kertoo.

Päiväpeittoa ei pestä ennen isoa tahraa

– Päiväpeittoa ei pestä ikinä, paitsi sitten, kun siinä on joku todella iso lika. Koristetyynyjä en ole ikinä vienyt pesuun. Pääasia näissä hotellihuoneen siivouksissa on, että saadaan huone näyttämään siistiltä, kertomansa mukaan useassa suomalaishotellissa siivoojana työskennellyt nimimerkki Maijajuu kertoo.

Hän taas sanoo, ettei ole urallaan työskennellyt hotellissa, jossa hotellihuoneiden juomalasit pestäisiin koneessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt